Együtt: Ne csak három napig legyen európai Orbán Viktor!

Vágólapra másolva!
Az Együtt felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne csak három napig, Angela Merkel német kancellár hétfői látogatásához időzítve képviselje az európai értékeket, hanem teljes kormányzásában álljon ki ezek mellett.
Vágólapra másolva!

Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő szerint a kabinet álságosan készül a német politikus látogatására, a kormányfő ugyanis "három napig európainak mutatja magát". Erre utal szerinte a bank- és a reklámadó mérséklésére vonatkozó felvetés, valamint a "civilek vegzálásának" bírósági elítélése.

A képviselő úgy véli, Orbán Viktornak egész évben európainak kellene lennie, amihez szerinte a miniszterelnöknek egyebek mellett állást kellene foglalnia a kormányát érintő korrupciós vádakban, valamint le kellene állítani a paksi atomerőmű bővítését.

Hajdu Nóra az Együtt elnökségi tagja szerint a Magyarország és Németország közötti konfliktusok létét jól jelzi, hogy Angela Merkel, aki hosszú ideje nem járt Budapesten, mindösszesen öt órát tölt majd a magyar fővárosban, a német köztársasági elnök pedig megválasztása óta nem látogatott el Magyarországra, noha a legtöbb régiós országban már járt.

Merkel nem tehet engedményeket Orbánnak

Angela Merkel német kancellárnak nem szabad engedményeket tennie Orbán Viktornak az Oroszországgal szembeni egységes uniós fellépés érdekében - mondta a dpa német hírügynökségnek a legnagyobb német ellenzéki párt, a Baloldal parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője.

Gregor Gysi azt mondta, "attól tartok, hogy (a kancellár) megpróbálja beállítani Magyarországot az Oroszországgal szembeni arcvonalba, és ezért nem követel kiigazítást Orbántól a sajtószabadság korlátozásának ügyében".

Angela Merkelnek budapesti tárgyalásain a sajtószabadság mellett szóba kell hoznia a választási rendszert is, amelynek révén Magyarországon a szavazatok 44 százalékával kétharmados parlamenti többséget lehet szerezni - tette hozzá a frakcióvezető.