Vágólapra másolva!
Tematikus napon mutatja be Magyarországot a török állami televízió március 15-én. A műsorfolyamban a török nézők megismerkedhetnek a két nép közös hagyományai mellett a gazdasági és kulturális kapcsolatokkal, valamint Bartók Béla munkásságával is.
Vágólapra másolva!

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar közmédiában október 29-én, Törökország nemzeti ünnepén rendeztek török tematikus napot.

Kölcsönös együttműködés

A főszerkesztő hozzátette, hogy a tematikus adásokat kölcsönösen a két ország számára fontos nemzeti ünnepeken rendezték és rendezik. Október 29-én ünnepelték Törökországban a köztársasággá válás 91. évfordulóját, a törökországi magyar napot pedig az 1848/49-es szabadságharc 167. évfordulóján tartják meg.

A karácsonyi fényvillamos a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tematikus napokat abban az együttműködésben rendezik meg, amiről még 2013 decemberében állapodott meg a magyar és a török közmédia vezetője.

Bartók Béla is szerepel a kínálatban

A Magyarországot bemutató tematikus napon a Bartók Béláról készülő portréfilmből is láthatnak részleteket a török nézők. Emellett több más műsorban is bemutatják Magyarországot, a közös történelmi hagyományokat, a kétoldalú kapcsolatokat gazdasági, oktatási és kulturális téren, ezek részleteiről azonban még zajlanak az egyeztetések - tette hozzá a főszerkesztő.