Németh Zsolt figyelmeztette az oroszokat

Balla Mihály; Németh Zsolt Budapest, 2014. október 27.
Balla Mihály fideszes alelnök, Németh Zsolt fideszes elnök és Korányi Noémi tanácsadó (b-j) az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén 2014. október 27-én, amelyet az amerikai beutazási tilalommal k
Budapest, 2014. október 27. Balla Mihály fideszes alelnök, Németh Zsolt fideszes elnök és Korányi Noémi tanácsadó (b-j) az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén 2014. október 27-én, amelyet az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban hívtak össze. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Oroszországnak súlyosbodó nemzetközi szankciókkal és elszigetelődéssel kell számolnia, ha nem szünteti meg az Ukrajna elleni agressziót és megszállást – mondta az Origónak Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke. 
Vágólapra másolva!

A politikus a magyar parlamenti delegációt vezeti az Európa Tanács közgyűlésének plenáris ülésszakán. Németh Zsolt tegnap fel is szólalt a testületben, akkor azt hangsúlyozta, hogy Ukrajnában politikai megoldás kell, de „Jalta nem ismétlődhet meg”.

Németh Zsolt vezeti a magyar delegációt az Európa Tanácsban Forrás: MTI/Beliczay László

Megszüntetett szavazati jog

Az Európa Tanács ülésének központi témája volt Oroszország és az Ukrajna elleni agresszió. A képviselők nagy többséggel arra szavaztak, hogy továbbra is fenn kell tartani a Moszkva elleni szankciókat. A közgyűlés ugyan igazolta az orosz képviselők mandátumát, a szavazati jogukat azonban felfüggesztette az áprilisban esedékes következő időszakig.

Ez azt is jelenti, hogy az orosz képviselők nem kaphatnak vezető funkciót a közgyűlés testületeiben, nem lehetnek tagjai a kiküldött delegációknak, nem kaphatnak szerepet választási megfigyelőként, sem a parlamenti közgyűlés jelentéstevőjeként.

Négy feltételt kell teljesíteni

Ahhoz, hogy ez megváltozzon, Németh Zsolt szerint Oroszországnak négy feltételt kell teljesítenie. Meg kell szüntetnie a Krím félsziget és Kelet-Ukrajna elleni agressziót és megszállást, helyre kell állítania a krími tatárok emberi és politikai jogait, valamint 24 órán belül szabadon kell engednie Nadija Szavcsenko ukrán pilótanőt, aki a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába, és most orosz börtönben éhségsztrájkot folytat. Szavcsenko, akit orosz fogságba esése után Ukrajnában parlamenti képviselővé választottak, az ETPK-ba delegált ukrán parlamenti küldöttség listáján is szerepel. Szintén Oroszországgal szembeni elvárásként fogalmazta meg a strasbourgi fórum Moldova és Grúzia területi integritásának a helyreállítását.

Taktikai hiba volt a zsarolás

A határozatra adott válaszként Oroszország úgy döntött, hogy év végéig nem vesz részt az Európa Tanács munkájában és fontolóra veszi kilépését. Németh Zsolt szerint azonban a zsarolás komoly taktikai hiba volt.

„Ez a lépés is hozzájárult ahhoz, hogy Moszkvától megvonták a szavazati jogot, hiszen a jelentés eredeti szövegében ez a lépés még nem szerepelt” – mondta a külügyi bizottság elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a kérdésben a magyar képviselők határozottan az Európa Tanács álláspontját képviselik.