Három órája lesz Merkelnek Orbán Viktorra

world economic forum
German Chancellor Angela Merkel addresses on January 24, 2013 a session of the annual World Economic Forum (WEF) meeting in the Swiss resort of Davos. The WEF will see top politicians and business leaders pursue talks on whether they have seen the back of the global financial crisis. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Több órán keresztül tárgyal majd négyszemközt Orbán Viktorral Angela Merkel – értesült az Origo. A jövő heti találkozón minden bizonnyal napirenden lesz az Oroszországgal kapcsolatos politika is.
Vágólapra másolva!

Közel háromórás négyszemközti tárgyalást folytat majd Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor miniszterelnökkel a február 2-i látogatáson. A megbeszélések után nemzetközi sajtótájékoztatót is tartanak majd. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy konkrét szerződéseket aláírnak-e.

Magyar kormánykörök nem akartak beszélni arról, hogy konkrétan miről lesz szó a háromórás megbeszélésen, azonban nem számítanak komoly konfliktusra. Úgy fogalmaztak, hogy a miniszterelnök hosszú ideje jó viszonyban van a kancellár asszonnyal, így „nincsenek tabutémák” a felek között.

Merkel február 2-án érkezik Budapestre Forrás: AFP/Johannes Eisele

Sűrű program

Angela Merkel többek között azért utazik Magyarországra, hogy a határnyitás 25 éves évfordulója kapcsán kifejezze a tiszteletét hazánk előtt. A kancellár a kormányfővel való találkozás után a Dohány utcai zsinagógában a hazai zsidóság képviselőivel találkozik. Ezután pedig a német-–magyar gazdasági kamarában tesz látogatást.

Maradnak a szankciók

Értesüléseink szerint a tárgyalásokon minden bizonnyal szóba kerül a német kancellár azon javaslata is, amiről Lisszabonban január 23-án beszélt. Akkor Merkel európai–orosz szabadkereskedelmi övezetet ajánlott fel Putyinnak, cserébe az ukrajnai helyzet békés rendezését várja. A Krím félszigetről való kivonulás is a feltételek között lehet.

A miniszterelnök három órát tárgyal majd a német kancellárral Fotó: Polyák Attila - Origo

Az év embere

A Németország által az unióban képviselt szigorú gazdaságpolitika magyar támogatása és az Oroszországgal szembeni szankciós politika is minden bizonnyal napirenden lesz Angela Merkel német kancellár február elején esedékes budapesti látogatásán – hangzott el korábban egy kormányzati háttérbeszélgetésen.

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberének a The Times 2014-ben. A lap azzal indokolta a választást, hogy Merkelnek központi szerepe volt Európa stabilitásának megőrzésében „a Kelet-Európában újraéledő orosz agresszió közepette”.