RTL: Valóban tárgyaltunk a magyar kormánnyal

RTL székház
Budapest, 2012. október 4. A Magyar RTL budatétényi székháza 2012. október 4-én, amelyben az RTL Klub és az RTL 2 televíziók működnek. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Valóban voltak tárgyalások a magyar kormány és az RTL-csoport vezetői között az elmúlt hetekben – értesült az Origo. A luxemburgi székhelyű cég továbbra is azt szeretné, ha Magyarország felülvizsgálná a reklámadót, és elkerülhetnék a további uniós beavatkozásokat. Dirk Gerkens esetleges távozását azonban sem ők, sem pedig az érintett nem kívánta kommentálni. 
Vágólapra másolva!

A luxemburgi székhelyű RTL-csoport megerősítette az Origónak, hogy az elmúlt hetekben többször is tárgyaltak a magyar kormánnyal a reklámadóról. Szóvivőjük szerint kétségkívül sokat segítene Magyarországnak, ha ezek a megbeszélések érzékelhető megoldáshoz vezetnének.

„Ez a reklámadó felülvizsgálatát jelentené az Európai Unió további beavatkozása nélkül” – fogalmaztak.

Az RTL csoport a Dirk Gerkens távozásáról szóló híreket nem kívánta kommentálni, ugyanakkor kiemelték, hogy továbbra is független hírszolgáltatást fognak nyújtani.

Az RTL Klub székháza: a szerkesztőségekben semmi nem változott Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gerkens nem kommentál

Nem kommentálta a róla szóló híreket az Origónak Dirk Gerkens sem. Az RTL Klub vezérigazgatója egy tárgyalás közben vette fel telefonját, de csak annyit mondott, hogy nem kíván az ügyben nyilatkozni, hangja azonban meglehetősen feldúltnak tűnt. Egy, a vezérigazgatót jól ismerő médiaszemélyiség úgy fogalmazott, nem hinné, hogy Gerkens a szerződése lejártát követően is Magyarországon maradna.

Az RTL-csoport biztos magában

Az Origo úgy tudja, hogy a magyar RTL-vezérkart nem keresték meg a tulajdonosok olyasféle kéréssel, hogy puhítsanak a kormánnyal szemben kritikus, társadalmi kérdésekre jobban fókuszáló Híradón, sem az elmúlt hónapokban, sem a napokban. Forrásunk szerint állandó kapcsolat van a luxemburgi központ és a magyar vezetőség közt, de még csak utalás sem jött arra vonatkozóan, hogy hanyagolják a belpolitikát és a botrányokat a nyár óta egyre nézettebb Híradóban.

Dirk Gerkens távozásáról senki nem beszél Forrás: RTL

A helyzetet jól ismerő informátorunk szerint a reklámadó esetleges leszállítása nem igazi adu ász a kormány kezében, ugyanis az RTL-nél mindenki meg van győződve arról, hogy a magyar kormány el fogja bukni az ügyben folyó pert, és ennek megfelelően vissza kell fizetnie az RTL-nek a beszedett összegeket, és ennek kamatait. (Az eljárásban jelenleg az Európai Bizottság állásfoglalására várnak, az Európai Bíróság ez után tárgyalja az ügyet.) Az RTL-nél úgy vélik, hogy biztosan pernyertes lesz a médiacég, a kártérítés jelentős lesz, igaz, nyár előtt aligha zárul le az ügy.

Hónapok óta szállodában lakik

Szóba került még az, hogy mennyi esélye van Dirk Gerkens távozásának. Mivel a családját már kiköltöztette, és az állítólagos fenyegetések miatt feszült légkörben dolgozik itthon, nem lenne meglepetés, ha az RTL-csoport más országban ajánlana munkát a több nyelven beszélő szakembernek. De arról bennfentes informátorunk nem tud, hogy mostanában járna le a szerződése.

Információink szerint már ősz elején lehetett arról hallani, hogy valamilyen fenyegetés miatt kezdett el Gerkens testőrökkel járni, de nem ő kérte ezt, hanem kirendelték mellé a védelmet. A vezérigazgató addig is sokat utazott, azóta is sokat van mozgásban, de jó pár hónapja egy budapesti szállodában lakik.

Rendeznék a viszonyt

Az elmúlt hetekben a Fidesz-vezérkar több tagja is arról beszélt az atv.hu-nak, hogy Orbánék a közeljövőben rendeznék viszonyukat az RTL Klub tulajdonosával. Orbán Viktor környezetében nem tartják kizártnak, hogy Angela Merkel budapesti látogatásának idejére már érzékelhető enyhülés következhet be a kormány és a csatornát tulajdonló Bertelsmann-csoport viszonyában.

Dirk Gerkens tavaly a Marketing & Média magazin listáján a legbefolyásosabb magyarországi médiaszereplő volt. A Magyar RTL indulása, 1997 óta részt vesz a csatorna munkájában, 2001 óta vezérigazgató.

Jön Baló, készülnek a műsorok

Az RTL Klub székházában mindenesetre nem hallottak semmilyen háttértárgyalásról, és egyelőre a műsorokat is ugyanúgy csinálják, mint eddig. Úgy tudjuk, már gőzerővel készülnek Baló György politikai háttérműsorának bemutatkozására, ez február 2-án az RTL II-n indul, de még aznap este az RTL Klubon is megismétlik majd. Baló eddigi munkásságát ismerve kizárt, hogy ezzel a lépéssel a csatorna visszavenne a kormányt kritizáló hangjából. A szokásos menetrend szerint készül a Házon Kívül és a XXI. század is, és egyelőre a híradó szerkesztőségében sem foglalkoznak a sajtóhírekkel.

Kolosi szerint a kormány meg akarja szüntetni a csatornát Forrás: RTLKLUB

Kolosi: Nem változtatunk

Az RTL Klub programigazgatója tavaly novemberben az Origónak úgy nyilatkozott, a kormányt zavarja, hogy a csatorna a hírműsoraiban objektíven és pártatlanul tájékoztat, célja pedig az RTL Klub teljes megszüntetése.

„Eddig és ezentúl is független és objektív tájékoztatást adunk az ország eseményeiről, ez nem fog megváltozni” – tette hozzá Kolosi Péter.

Több százmilliós kiadás

A reklámadót tavaly júniusban, kivételes eljárásban szavazta meg a parlament. Bevezetése hatalmas tiltakozási hullámot indított a magyar médiában, több országos napilap is címlapján tiltakozott ellene. Az RTL Klub októberben hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál, mert szerintük a reklámadó diszkriminatív, és torzítja a hazai versenyt.

Novemberben tovább szigorították a törvényt, a reklámadó legmagasabb kulcsát 40 százalékról 50 százalékra emelte a kormány, ez a lépés lényegében csak az RTL Klubot érintette. Számításaink szerint a felső kulcs megemelése 360 millió forint extra terhet ró a csatornára.