A Barátság II. kőolajvezeték miatt vörösödött be a Rákos-patak

bebarnult a rákos-patak
Vágólapra másolva!
A Barátság II. kőolajvezeték miatt színeződött el a XVII. kerületben a Rákos-patak. A víz vörösre változott, Riz Levente polgármester pedig azt is elárulta, miért: a Barátság II. kőolajvezeték új szakaszát a patakba engedett vízzel mosták át, ezért rozsda került a patakba, de a lakosság nem volt veszélyben.
Vágólapra másolva!

A Barátság II. kőolajvezeték újonnan épülő szakaszának nyomáspróbája során került valószínűsíthetően rozsda a XVII. kerületi Rákos-patakba, de a lakosság nem volt veszélyben - mondta az Origónak a városrész polgármestere a környéken kora délután riadalmat okozott természeti jelenség okáról.

Riadalmat okozott a vörös víz

A kerületet átszelő patak vize ugyanis vörösre színeződött - erről délután fél egykor érkezett lakossági bejelentés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyi szervéhez. A jelenségre egy helyi Facebook-csoport is felhívta a figyelmet.

Ilyen volt kora délután a Rákos-patak Forrás: Korda Gyulu, Facebook

Riz Levente polgármester közlése szerint a protokollnak megfelelően értesítést kapó tűzoltók a helyszínen megállapították, ismeretlen anyag került a vízbe. Ezután riasztották a katasztrófavédelem mobil laborját, hogy mintát vegyen a vízből. Ez délután megtörtént, az anyagot még elemzik, de a feltételezések szerint rozsda került a vízbe.

A Barátság II. vezeték volt a ludas

A Barátság II. kőolajvezeték egy 14 kilométeres szakaszán új csövet fektetnek le, és a munkát végző alvállalkozó a XVII. kerület és Pécel határán nyomáspróbát tartott a vezetékben - mondta a polgármester az Origónak. Ehhez a Rákos-patak vizét használták, ahová így visszakerült a csövek belsejében lerakodó vas-oxiddal szennyezett víz - tette hozzá.

Riz Levente, a XVII. kerület polgármestele Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Riz Levente hangsúlyozta: a Rákos-patak Budapest "zöld folyosója, féltve őrzött kincsük", ezért fokozott figyelemmel követik a vizsgálatot. A lakosság nem volt veszélyben, ám ha a hatósági eljárás azt állapítja meg, hogy sérült a patak élővilága, az önkormányzat feljelentést tesz természetkárosítás miatt - mondta a polgármester.

Viszgálódik a katasztrófavédelem

A szennyezés rozsda volt, és egy 14 kilométer hosszú acélcsőből került a patakba, amelyen egy vállalkozás nyomáspróbát végzett - mondta el kora délután az Origónak Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A víz minőségét és összetételét a Fővárosi Csatornázási Művek vizsgálja, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig - vízügyi hatóságként - a vállalkozás engedélyeit ellenőrzi. Ha bármilyen mulasztást, hibát találnak, akár büntethetnek is. Azt, hogy melyik cég végzett nyomáspróbát, a szóvivő nem árulta el.