A kakis buszülésről szakmázott Falus Ferenc

calicivírus
Vágólapra másolva!
Egy távolsági busz hátsó ülésére székelt egy utas a hétvégén Szeged és Csongrád között. A volt országos tisztifőorvos szerint ez nem jelent komoly veszélyt, aki viszont székletet takarít, gumikesztyűben tegye. 
Vágólapra másolva!

Szegedről tartott Csongrádra az a távolsági busz, amelynek egyik ülésén egy kupac székletet találtak a csongrádi végállomáson. A láthatóan hasmenéssel küzdő utas dolga végeztével a busz függönyébe törölte meg fenekét – írja a Délmagyar.hu.

Buszok a Tisza Volán szegedi pályaudvarán Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A buszsofőr, miután látta mi történt, az ülést kiszerelte, és a függönyt is levette. A busszal visszament Szegedre, ahol a takarítóknak adta a szennyezett ülést, amelyet újra kell kárpitozni. A jármű két napig nem közlekedhetett.

Csak semmi pánik!

Az Origo megkereste Falus Ferencet. A volt tisztifőorvos azt mondta, hogy különösebb ok nincs a félelemre, nem valószínű, hogy komoly járványt indítana el egy hasonló eset. Ehhez persze azt kell tenni, amit a busz vezetője is tett. Azaz gondosan ki kell mosni és fertőtleníteni az érintett területet, amit természetesen védőkesztyűben kell végezni.

A calici nem kellemes, de nem is tart sokáig

Falus Ferenc emlékeztetett, hogy járványos hasmenést leginkább a calici vírus okozhat. A rövid lefolyású betegség tünetei a hasmenésen kívül fejfájás és izomfájdalom is lehet. A fertőzést gyorsan ki lehet heverni, általában 1-3 nap alatt elmúlik. Antibiotikummal kezelni felesleges, viszont a diéta és sok folyadék fogyasztása ajánlott. A calici vírus miatt néhány éve egy káptalanfüredi gyerektáborban volt komolyabb riadalom.

Így néz ki a calici Forrás: Origo

Kézmosás, kézmosás, kézmosás

Nem csak a calici megelőzése miatt, hanem minden egyéb esetben fontos a klasszikus higiénés rendszabályok betartása. Falus Ferenc emlékeztetett arra, hogy ha lehet, naponta többször is kezet kell mosni. Ez leginkább a vécézés előtt és után, és étkezés előtt fontos. Ezzel nem csak egy esetleges calici-fertőzés, hanem akár más betegségek terjedése is megakadályozható.