Azonnal visszafordítaná a megélhetési menekülteket a Fidesz

Kósa Lajos Budapest, 2015. január 19.
Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak nyilatkozik a testület zárt ülése után a Parlamentben 2015. január 19-én. Az ülés témája volt a Magyarországot érintő biz
Budapest, 2015. január 19. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak nyilatkozik a testület zárt ülése után a Parlamentben 2015. január 19-én. Az ülés témája volt a Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdések a franciaországi terrortámadás után. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A többség megélhetési menekültként érkezik Magyarországra, ráadásul 95 százalékuk „iszlám identitású", ezért a Fidesz azt tervezi, hogy felgyorsítja a menekültügyi eljárásokat. Így akár azonnal vissza lehetne fordítani a kormány által listázott országokból érkezőket.
Vágólapra másolva!

Tavaly már 42 ezer menekült érkezett Magyarországra, többségük pedig Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint „megélhetési" céllal. A kormánypárt a szabályozás szigorítására készül.

Kósa: legyen gyorsított eljárás

A Fidesz kezdeményezi, hogy gyorsabban, akár néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat - közölte Kósa Lajos. A kormánypárt ügyvezető alelnöke szerint így azt, aki a kormány által listázott államokból érkezik menekültként, akár "azonnal vissza lehet fordítani."

Kósa Lajos javasolja, hogy gyorsítsanak a menekültügyi eljárásokon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fel akarják hívni az Európai Bizottság figyelmét egy új menekültpolitika szükségességére, mert a mostani szabályozás nem veszi figyelembe a tranzitországok szempontjait - mondta Kósa, aki egyeztetést sürgetett a hasonló helyzetben lévő görög, olasz, máltai, spanyol, portugál hatóságokkal.

Kósa úgy vélte, „ha nem kezeljük most a problémát, olyan idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, aminek a szélsőjobboldali politikai erők a haszonélvezői." Jelezte, bejelentése független a párizsi terrorcselekményektől; a menekültügyi eljárást amúgy is harmonizálni kell az európai joggal.

Tavaly már 42 ezer menekült jött

A magyar adatokról szólva Kósa kifejtette: az elmúlt években drámaian megnőtt a Magyarországra érkező menekültek száma, hiszen míg 2012-ben 2300-2500 menekült érkezett, addig tavaly már 42 ezer. Ezeknek az embereknek a döntő többsége "megélhetési menekült" - mondta.

Bevándorlók egy rendőrségi akcióban Forrás: Police.hu

A kormánypárti politikus szerint ezt igazolja, hogy a 42 ezerből csak 500-an kaptak menekültstátust. Hozzátette: a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka "iszlám identitású", többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön. Elhangzott: mindez tavaly 5 milliárdos költséggel járt.

Még nem kell több menekülttábor

Nem fognak a közeljövőben új menekülttáborok épülni Magyarországon, mivel a jelenlegi kapacitások elegendőek a bevándorlási helyzet kezelésére - mondta a héten az Origónak Kósa Lajos. Szerinte akkor lehet szükséges változtatni a helyzeten, ha hazánk a gazdasági menekültek célországává válik.

Akkor azt is jelezte: arra a helyzetre kell felkészülnie az országnak, amikor majd a nyugat-európai államok toloncolják majd vissza a Magyarországot elhagyó menekülteket. Úgy látja, az Európai Bizottság által kiadott legfrissebb irányelv liberálisabb a magyar szabályozásánál.

Orbán Viktor vetette fel a szigorítást

Orbán Viktor nyitotta ki a kérdést azzal, hogy a párizsi terrortámadások áldozataira emlékező menet után azt mondta: a „gazdasági bevándorlás rossz, ezért a gazdasági bevándorlóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani”. Szavait a Fidesz megerősítette, ám több politikai párt és civilek is élesen bírálták.

Orbán Viktor: Magyarország nem nyújt menedéket a gazdasági bevándorlóknak Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A miniszterelnök egyébként már tavaly nyáron utalt erre az irányra, amikor a nagykövetek éves eligazításán arról beszélt, hogy "a bevándorlást nem támogató politikát fogunk folytatni". Kitért arra is, hogy a bevándorlók helyett inkább a cigányságnak adna munkát.

Amúgy a bevándorlási szabályok szigorításával a héten közzétett közvéleménykutatás szerint nemcsak a jobboldali szavazók 85 százaléka értene egyet, de a baloldaliak több mint fele is. A lakosság kétharmada amúgy enyhének tartja a hazai bevándorlási törvényeket, és szigorítana a Századvég kutatása szerint.

Kósa a PM „államosítási" terve mellett

Kósa Lajos kérdésre arról is beszélt, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési államkötvény közvetítésének államosítását célzó ellenzéki elképzeléseket. A Párbeszéd Magyarországért (PM) javaslatáról az Origo számolt be - a törvénymódosítást hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek.

Barabás Richárd PM-es politikus vetette fel a kötvénybiznisz államosítását Forrás: Origo

A javaslat törvénnyel zárná ki a letelepedési államkötvény értékesítési folyamatából azokat a magáncégeket, amelyek közül többnek offshore-háttere van, és busás hasznot húz a 300 ezer euróért árult letelepedési engedélyekből. Az ellenzéki párt szerint ezt a feladatot az államnak kellene ellátnia.

LMP: nonszensz a Fidesz javaslata

Nonszensznek tartja a menekültügyi eljárások határidejének lerövidítését az LMP. Schiffer András, a párt társelnöke szerint ez csak tovább növelheti azt a valós biztonsági kockázatot, hogy nincs pénz a magyar menekültügyi, idegenrendészeti szabályok érvényesítésére, a rendszer fenntartására.

Schiffer András: ilyen rövid idő alatt ki sem lehet deríteni a kérelem jogosságát Forrás: MTI/Illyés Tibor

Úgy vélte, a 30 napos határidő 3 naposra csökkentésével a menedékkérőknek semmi jogérvényesítési lehetőségük nem lesz, miközben vannak köztük olyanok, akik három napig meg sem tudnak szólalni a trauma miatt, ennyi idő alatt pedig egyébként sem lehet deríteni, van-e alapja a menedékkérelemnek.