DK: Orbán legyen férfi, adjon magyarázatot

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Hiába utasította el az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a kormányfővel szembeni vagyonnyilatkozati eljárást, annak kezdeményezője, a DK arra szólítja fel Orbán Viktort: „Legyen férfi, álljon ki a bizottság elé és adjon magyarázatot vagyongyarapodására."
Vágólapra másolva!

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktor kormányfővel szemben, mert elutasította a Demokratikus Koalíció (DK) erre vonatkozó kezdeményezését az Országgyűlés mentelmi bizottsága. Pontosabban a bizottság nem is tárgyal a javaslatról, hiszen a testületet vezető KDNP-s Vejkey Imre saját hatáskörben döntött arról, „nem indokolt" az eljárás.

A fizetése nem igazolja a vagyont

Erre kétségkívül joga van az elnöknek - mondta Varju László a DK elnökségi tagja az Origónak, de az ellenzéki párt mindenesetre furcsának találja az indoklást. Emlékeztetett: pártja decemberben indítványozott eljárást, szerintük ugyanis a kormányfő vagyonnyilatkozatai "minden részletükben biztosan nem fedhetik a valóságot, mivel vagyonosodását a fizetése mértéke soha nem igazolta".

Varju László szerint a kormányfő vagyonbevallásai nem igazolják a vagyonát Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tavaly decemberben a DK a mentelmi bizottság elnökéhez eljuttatott több oldalas levelében összegyűjtötte a kormányfő vagyonának alakulását 2001 óta. A párt szerint ebből az derült ki, hogy Orbán a fizetése által nem igazolt mértékben gyarapodott, ráadásul - fogalmazta meg gyanúját a párt - a "felcsúti ügyletek mögött strómanok vannak, akik Orbán Viktor vagyonát takarják el."

Lánya tandíja volt a kiváltó ok

A DK kezdeményezésének apropóját amúgy az adta, hogy kiderült: a miniszterelnök lányának svájci taníttatása akár évi 20 millió forintba is kerülhet. A tandíj forrását firtató kérdésekre akkor Orbán Ráhel a Facebookon úgy reagált: „Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük."

Orbán Ráhel és Tiborcz István az esküvőjük után - saját lábukon állnak Fotó: Origo

Varju László - emlékeztetve, hogy korábban a fideszes Rogán Antal ellen ugyanezzel az indokkal utasították el az eljárást - szerint a kérdés még nincs lezárva. Az Origónak megerősítette: szeretnék, ha Orbán Viktor mégis megjelenne a bizottság előtt. Megjegyezte: „Ahogy a kormányfő fogalmazott egyszer, mi is azt mondjuk, legyen férfi, álljon ki a bizottság elé és adjon magyarázatot vagyongyarapodására."