A tescós szatyrok rejtélye és a politikai kóstolgatás

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke oszt meleg ételt a Blaha Lujza téren 2015. január 22-én
Gyurcsány Ferenc a DK elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke oszt meleg ételt a Blaha Lujza téren 2015. január 22-én
Vágólapra másolva!
Nevetségesnek tartja a Demokratikus Koalíció, hogy a Magyar Nemzet összefonódást gyanít a Gyurcsány-párt minapi ételosztó akciója és a Tesco között, belekeverve Gyurcsány Ferenc volt tanácsadóját is az ügybe.
Vágólapra másolva!

„Gyertek röhögni" - invitálta Facebook oldalán ismerőseit Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője, felhívva a figyelmet a Magyar Nemzetben pénteken megjelent írásra. A lap a DK csütörtöki karitatív ételosztó akciója és a Tesco között vélt együttműködésről, valamint az áruházlánc és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egykori tanácsadója kapcsolatáról írt.

Összefonódást gyanított a lap írása

A Magyar Nemzet szerint egyrészt „figyelemre méltó összefonódás jelei mutatkoznak a Tesco áruházlánc magyarországi vezetői és a baloldal között", másrészt a cikk megemlíti azt is, hogy az ételosztáson Tescós szatyrokban is adtak át tartós élelmiszert a rászorulóknak, köztük olyan termékeket is, melyeket az áruházlánc boltjaiban kapni.

Gyurcsány Ferenc és a DK szimpatizánsai csaknem ezer adag ételt osztottak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A lap rákérdezett a Tesconál, hogy támogatják-e az akcióban Gyurcsány Ferenc pártját, illetve, hogy „a termékeket a nemrégiben 13 üzlet bezárását bejelentő vállalat bocsátotta-e a volt kormányfő és csapata rendelkezésére", ám nemleges választ kaptak. A bolthálózat közölte: nem működnek együtt a DK-val, és számukra terméket sem biztosítottak.

Nincs is állítólagos milliós szerződés

Azt is írta a lap, hogy a DK-elnök Gyurcsány Ferencnek még miniszterelnöksége idején tanácsadóként dolgozó Braun Róbert kommunikációs tanácsadó cége, a Braun & Partners értesüléseik szerint korábban havi 3 millió forintért nyújthatott kommunikációs és marketingszolgáltatásokat a Tescónak.

Az Origo ezzel szemben úgy tudja, Braun cége soha nem kapott 3 milliós havi megbízási díjat ahogyan azt a lap állítja. A vállalkozás és a Tesco kötött ugyan eseti szerződéseket, melyeket nyilvános tendereken nyertek, de ezek nem átalánydíjasak voltak, hanem mindig egy adott feladatokra szóltak.

Braun érdekeltsége az Origo értesülése szerint ugyan korábban és jelenleg is tanácsadója a Tesconak, de a társadalmi felelősségvállalás, a CSR terültén, aminek semmi köze a marketing és politikai tanácsadáshoz. Braun Róbert jelenleg Bécsben tanít egy egyetemen és nem foglalkozik magyarországi üzleti tevékenységgel - ideje nagy részét egyébként is az osztrák fővárosban tölti.