Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elkészült Rogán minisztériuma

Orbán Viktor, Lázár János
Budapest, 2015. szeptember 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) az egyes törvények Magyarország államhatárának hatékonyabb védelmével és a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításának zárószavazásán, az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 21-én. Közvetlenül mögöttük Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője (b-j). MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Önálló minisztériumként alakul meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda – az erről szóló törvényjavaslatot Lázár János nyújtotta be kedden. Rogán Antal szerint az új tárca "elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz". Szakértők szerint hiába az önálló miniszteri poszt, Lázár János maradhatott a második ember Orbán Viktor mögött. 
Vágólapra másolva!

A kabinetiroda elsősorban az általános politikai koordinációt ellátó minisztérium lesz – olvasható a tárcák felsorolásáról szóló törvény módosítására tett javaslatban, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek.

Rogán Antal a Fidesz múlt szerdai velencei frakcióülése előtt jelentette be, hogy október 1-jétől a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.

A most benyújtott előterjesztés alapján az eddig a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztériumban, azaz a Miniszterelnökségen működő miniszterelnöki kabinet a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodán működik.

A miniszterelnöki kabinetet a szervezési kabinetfőnök közvetlenül vezeti, az ő tevékenységét a kormányfő irányítja.

A miniszterelnöki kabinet főosztályokra és osztályokra tagozódik.

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, közvetlenül mögöttük Rogán Antal Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A törvény a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

Lázár János egyúttal a 2015-ös központi költségvetés módosítását is kezdeményezte, a büdzsét a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel egészítené ki. A felmerülő források biztosítását a kormány saját hatáskörben rendezi a javaslat szerint.

A törvényjavaslatokat várhatóan már a jövő héten tárgyalja az Országgyűlés.

Rogán Antal érkezik a Fidesz–KDNP kétnapos kihelyezett tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatójára szeptember 16-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz, Lázár János korábban azt mondta, azt szeretné, hogy ha változnak a személyi feltételek, akkor a felelősségi viszonyok tiszták legyenek.

A Jobbik, a DK, az Együtt és a PM is bírálta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda önálló minisztériumként alakul meg.

„Amit a miniszterelnök feladatként meghatároz”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakminisztérium, hanem a kormányfő munkáját segítő kormányzati szerv, "elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz" – nyilatkozta Rogán Antal.

Rogán Antal kifejtette:

a rendszerváltás óta minden kormányfőnek volt miniszterelnöki kabinetje és kabinetfőnöke.

A mostani kormányzati modellben a Miniszterelnökség egy sok feladattal rendelkező, önálló tárcává vált – folytatta –, így Orbán Viktor kormányfő úgy döntött, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint általános politikai koordinációt ellátó szervezet szintén önálló minisztériumként működjön.

A kabinetirodához tartozik majd a miniszterelnök személyes munkaszervezete, a fő feladata ugyanis a kormányfő munkájának segítése lesz – közölte a fideszes politikus. Mint fogalmazott: "ha lesznek is a kabinetirodának konkrét feladatai, minden munkatársnak az lesz az elsődleges dolga, hogy a miniszterelnök munkáját segítse".

Rogán Antal egy fél lépcsőfokot haladt Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt, hogy ezenkívül milyen önálló egységek milyen önálló feladatokat látnak majd el a kabinetirodán belül, a kormány statútumrendelete fogja meghatározni a későbbiekben. Kérdésre annyit mondott, hogy a kormányzati munka politikai koordinációjához szerinte hozzátartozik a kommunikáció koordinációja is.

Rogán Antal jelezte, formális kinevezése a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére azt követően történhet meg, hogy az Országgyűlés az előtte fekvő

törvényjavaslat elfogadásával – leghamarabb a jövő héten – dönt a szervezet felállításáról.

Hozzátette, hogy a kabinetiroda szervezeti felépítéséről már vannak elképzelései, de ezeket csak később, hivatalos kinevezése után kívánja ismertetni.

Lázár maradt a második

Hiába kapott új miniszteri pozíciót közvetlenül Orbán Viktor mellett Rogán Antal, továbbra is Lázár János lehet a második ember a kormányzatban – véli Boros Tamás a Policy Solutions vezető elemzője, aki szerint az erősorrendet leginkább a tárcákhoz rendelt költségvetési pénzek mutathatják.

– mondta az Origónak Boros Tamás, a Policy Solution vezető elemzője. Rogán Antal az önálló miniszteri pozíció révén előrelépett egy fél lépcsőfokot, azonban Lázár Jánosnak továbbra is jóval nagyobb a befolyása a kormányzati munkára.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda önálló költségvetéssel rendelkezik majd, ennek pontos mértéke még nem ismert, azonban biztosan meg sem közelíti a Miniszterelnökség kereteit – fogalmazott Boros Tamás, aki szerint Orbán Viktornak valószínűleg az volt a szándéka, hogy még élesebb versenyhelyzetet teremtsen a két politikus között. „Ne legyen egyértelmű, hogy csak Orbán Viktorból és Lázár Jánosból áll a kormányzati politika" – fogalmazott.

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásáról szóló törvényt személyesen Lázár János nyújtotta be. Ugyan ennek nincs jelentősége, mert ezeket a törvényeket a kormány terjeszti elő, ám jól mutatja a helyzet abszurditását, és az erősorrendet is – mondta.

Szavazzon!

Ön szerint ki a második ember Orbán Viktor mögött?

A két politikus közötti párharc valószínűleg nem ér véget, sőt Boros Tamás szerint a hatáskörök tisztázatlansága miatt számos vitára lehet számítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről