Újra tüzelnek a Gellért-hegyről

News, Lemaradtál róla? Ilyen volt a budapesti tűzijáték
Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Több mint 500 éve tartanak tűzijátékot Magyarországon. A kilenc évvel ezelőtti viharos augusztus 20-a mindenki emlékezetébe bevésődött. Idén nettó 101 millió 343 ezer forintba kerül a tűzijáték. A félórás égi csoda hétfelvonásos lesz. 
Vágólapra másolva!

Szabadság híd, zenei aláfestés, füstszünet, versrészletek és ismét Gellért-hegy. Ezek az idei augusztus 20-ai tűzijáték fontos momentumai.

– mondta Leskovics Éva, a Leskovics Pirotechnikai Kft. vezető pirotechnikusa az Origónak. A cég már másodszor nyerte el a Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett közbeszerzési eljárást.

Tavaly is ők rendezték az állami ünnepség záróeseményét, akkor 150 millió forintba került a budapesti tűzijáték.

Az augusztus 20-ai tűzijátékot bruttó 128 millió forintért, a tavalyinál több mint 20 millió forinttal olcsóbban valósítja meg a Leskovics Pirotechnika Kft., közölte még júniusban a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal.

Újra Gellért-hegy

A fővárosi építkezések miatt az idén át kellett tervezni a korábbi években megszokott kilövési helyszíneket. A budai fonódó villamos és a rakpart építése miatt a Duna mentén a Lánchíd, a Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legnagyobb látványosság. Éveken át nem lőttek rakétákat a Gellért-hegyről, idén viszont újra fontos szerepet kap.

A tavalyi tűzijáték a Duna felett Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Leskovics Éva azt mondta,

A tűzijáték kulisszatitkairól a vezető pirotechnikus elmondta, hogy az augusztus 20-ai tűzijátékkal kapcsolatos effektív munka 1-2 hónapon át tart. A zenékhez párosítják a képi megjelenítést. A jövő hét csütörtöki tűzijáték hét felvonásból áll majd, és a magyar történelem elevenedik majd meg. Az úgynevezett füstszünetekben, amire azért van szükség, mert fél órán át megterhelő az eget nézni, versidézetek szólnak majd a hangszórókból.

Tavaly 150 millió forintba került az augusztus 20-ai tűzijáték Forrás: MTI/Kovács Attila

A zenei aláfestés idén sem marad el, a repertoárt a Petőfi Rádió zenei vezetője, Borcsik Attila "Izil" állította össze.

Úgy tudjuk, hogy lesz Kormorán, megszólalnak Lajkó Félix művei, énekel majd Rúzsa Magdi és az Anna and the Barbies is, és Havasi Balázs zongoraművei is felcsendülnek.

A félórás programban 3 ezer bomba, 1400 római gyertya, több mint 200 bombettatelep robban majd fel. A tízezernél is több effektet ötezer elektromos izzógyújtó aktiválja. Mindezekhez egy hét alatt 7 tonna pirotechnikai eszközt és 30 kilométer elektromos kábelt telepítenek.

A pirotechnikus azt mondta, a legkorszerűbb és a legbiztonságosabb termékekkel dolgoznak. A profi indítógép biztosítja, hogy szükség esetén azonnal leállíthassák a tűzijátékot.

Távolabbi kerületek is élvezhetik a tűzijátékot

Speciális tervekkel és mentési egységekkel készülnek az augusztus 20-ai állami ünnep központi programjainak biztonságos lebonyolításáért felelős szervek.

– mondta az Origónak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Idén újra lőnek rakétákat a Gellért-hegyről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem fordulhat elő, hogy leégjen a Gellért-hegy, mivel kiépített vízsugarakkal leszünk jelen – mondta Hajdu Márton. A helyszínt már augusztus 20-án délelőtt elkezdik belocsolni, korábban azért nincs értelme, mert forróság van - mondta a szóvivő. A meteorológiai előrejelzések szerint jövő héten már 30 fok alatti nappali hőmérséklet is lehet.

Pár évig a Gellért-hegy kimaradt

A Gellért-hegyről 2010-ben nem lőttek fel rakétákat augusztus 20-án. 2011-ben pedig a megszokottól eltérően nem a Citadellára, hanem a Szabadság-szobor elé telepítették a kilövés helyszínét. 2012-ben és 2013-ban megint nem lőttek a Gellért-hegyről, Budapest egyik legmagasabb pontjáról rakétát. Sokan panaszkodtak is, hogy korábban nemcsak a belvárosból, de távolabbi kerületekből is látható volt a tűzijáték. Idén biztosan jól látszik majd a tűzijáték a XVII. kerületi Vida-dombról is, hiszen a domb ugyanolyan magasságban van, mint a Gellért-hegy.

Félezer éve vannak tűzijátékok

Magyarországon már legalább 500 éve rendeznek tűzijátékokat, Szent István napja pedig az egyik legrégebbi ünnepünk. A kettő azonban csak viszonylag későn kapcsolódott össze: az első augusztus 20-ai tűzijátékokat a 19. század első felében tartották. A tűzijátékok történetét egyébként végigkísérik a balesetek és az ünnepek jellegét érintő viták. Egyes vélemények szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén rendeztek először tűzijátékot, mások szerint már korábban, a 14-15. század fordulóján robbantak az első színes rakéták Magyarország egén.

2007 óta nagy a készültség

A magyar tűzijátékok történetének fekete napja a 2006-os augusztus 20-a volt. Az ítéletidőben megrendezett tűzijátékon 5-en életüket vesztették, több százan megsérültek. Az idei Operatív Törzsben katasztrófavédelmisek, rendőrök, mentősök és a meteorológiai szolgálat emberi dolgoznak. Munkájuk augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdődik, és az este 9 órakor kezdődő tűzijáték utáni mentesítési munkák befejeztével ér véget.

Az Operatív Törzs félóránként elemzi az időjárási helyzetet, a nap folyamán az Operatív Törzs vezetője bármikor dönthet az egyes programok kezdési időpontjainak módosításáról.

A katasztrófavédelem száz emberrel és 19 gépjárművel, a Dunán 3 mentőhajóval és egy tűzoltóhajóval gondoskodik a központi programsorozat biztonságáról.

A rakétákat augusztus 17-én helyezik ki Forrás: Szabó Gábor

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója elmondta, hogy 34 pluszmentőegységet állítanak szolgálatba: 26 kint lesz a különböző helyszíneken, 8 mentőegység pedig a közeli mentőállomásokon lesz tartalékban. A rendőrség honlapján, a www.police.hu-n folyamatosan tájékoztatást ad majd az esetleges forgalomkorlátozásokról, lezárásokról.

A Leskovics Kft. augusztus 17-én kezdi telepíteni a rakétákat a pontonokra, homokzsákágyazatba. A honvédség hadihajói augusztus 20-án két-három órával a tűzijáték kezdése előtt vontatják ki a pontonokat az újpesti hadikötőből a helyszínre. Augusztus 20-án este 20 óra 30 perctől a tűzijáték végéig teljes folyamzárat rendelnek majd el a Duna érintett szakaszán.

12,5 millió és 150 millió között

Az idei tűzijátékot még a tavalyinál is olcsóbban szervezik meg. A honvédségi közreműködéssel bruttó 20 millió forinttal lehet olcsóbb az idei tűzijáték. A teljes költség várhatóan nagyjából 128 millió forint lesz.

Az augusztus 20-ai budapesti tűzijátékot az utóbbi hét évet vizsgálva átlagosan 100-150 millió forintból hozták ki. A legolcsóbb budapesti tűzijátékot 2010-ben rendezték meg, 12,5 millió forintba került. Akkor a tűzijáték 50 milliós költségét egy szombathelyi cégvezető állta. A 2010-es tűzijáték költségeit az árvízkárosultakra költötte a kormány. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az áfát vállalta át. Ez 12,5 millió forint volt, ennyibe került tehát a show az államnak.