Vágólapra másolva!
Budapesten még most is 9 ezer lakásban nincs áram. Az eső síneket, utakat mosott alá Somogy megyében. Több száz helyszínre riasztották a tűzoltókat a hétfő délutáni felhőszakadás miatt, autóban, lakásukban rekedt embereket kellett kimenteniük a víz fogságából.
Vágólapra másolva!

Egy óra alatt másfél hónapnyi csapadékmennyiség zúdult a fővárosra, Pest megye mellett Somogy, Fejér, Veszprém és Csongrád megyében is komoly gondokat okoz a hétfői felhőszakadás.

Egész éjszaka dolgoztak

A katasztrófavédelemhez országosan eddig 2200 bejelentés érkezett a viharkárok miatt, a tűzoltóknak pedig közel 500 helyszínen kellett ténylegesen beavatkozniuk.

Térdig érő áradat öntötte el Budapest utcáit, pincékbe, szuterénlakásokba tört be a víz Forrás: www.schfoto.hu/Sch Foto Budapest

Az özönvízszerű csapadék többnyire társasházak, kórházak, szállodák alagsorát öntötte el, de elárasztott trafóházakat is – emiatt Budapesten

több mint 46 ezer háztartásban szünetelt vagy akadozik most is az áramszolgáltatás. Kilencezer lakásban még mindig nincs áram, így a 6. kerület egészében sincs.

Idősek életveszélyben

A fővárosi katasztrófavédelem egységei összesen 300 riasztáshoz szálltak ki: általában hulló vakolatdarabok, letört lépcsőfokok miatt hívták őket.

Elöntött autókból kellett kimenteni az utasokat Forrás: MTI

legsúlyosabb helyzet a II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén alakult ki, ahol tűzoltók mentették ki több gépjárműben embereket.

A XX. kerületi Bácska utca egyik lakásába is betört az áradat, innen két idős embert kellett kimenteni.

Leállt a betegfelvétel

A vihart a kórházak sem úszták meg: a Honvéd kórházba villám csapott, de a villámhárító miatt ez nem okozott kárt.

Piszkos áradat az Uzsoki utcai kórház folyosóin Forrás: Facebook

A volt MÁV-kórházban és az Uzsoki utcai intézetben viszont teljes épületszárnyakat öntött el az özönvíz. emiatt ideiglenesen leállt a betegfelvétel, sőt,

a MÁV-kórházban szünetelt az épületen belüli betegszállítás is.

Kiütötte az OBH-t is

A vihar kiütötte az Országos Bírósági Hivatal informatikai rendszerét, ezért kedd reggelre OBH hivatala elérhetetlenné vált, jelenleg is dolgoznak a hiba javításán.

Jegyet a jegyvizsgálótól

A csapadék elárasztotta a Keleti pályaudvar alagsori jegypénztárát, ahol egyelőre nincs kiszolgálás. Jegyet a 9. vágány melletti pénztárban vagy automatából lehet vásárolni, de vehetünk a kalauzoktól is - tudtuk meg a MÁV-tól.

Óriási gödrök mindenütt

Az eső miatt több trolibusz nem vagy csak néhol járt, a 2-es villamos nem közlekedett, a 3-as metrónak pedig ki kellett hagynia néhány állomást a megállóhelyeken összegyűlt víz miatt. A csapadék több helyen kimosta az úttestet: óriási gödör tátong a Szépvölgyi úton és a Vámház körút aszfaltján,

a kispesti Vas Gereben utában pedig egy autó alatt szakadt be az út.

Beszakadt az aszfalt a Vámház körúton, emiatt a Szabadság híd Pest fel vezető oldalát is lezárták Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Origo közlekedési összefoglalójából megtudhatja, hol okoz jelenleg fennakadást a vízkár.

Költözött a gyerektábor

Somogy megyében, Balatonmáriafürdőn egy gyerektábort öntött el a csapadékvíz, ezért onnan száz gyermeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, akiket a balatonkeresztúri sportcsarnokban szállásolták el.

Oda a töltés

A csapadék emellett két kilométer hosszan rongálta meg a Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy közötti vasúti töltést mintegy két kilométer hosszan megrongálta, ezért

Fonyód és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

A Balatonkeresztúr-Balatonszentgyörgy közötti összekötő 7119-es jelű utat szintén alámosta a víz, ennek javítását keddre ígérik a megyei katasztrófavédelmi szakemberek.

Homokzsákokkal védekeztek

Tapolcán a főteret és

a polgármesteri hivatalt több mint kétszáz homokzsákkal kellett megvédeni a nagy mennyiségű esővíztől.

Alsóörsön egy étterem épületét veszélyeztette a víz a 71-es számú főút mentén, itt tizenöt darab homokzsák felhasználásával sikerült megakadályozni, hogy betörjön a víz az épületbe. Az esti órákban Lovas településen kilépett medréből a Séd patak a nagy esőzés miatt.

Víz az aluljáróban

Az említett megyéken és a fővároson kívül Csongrád megyében harminckilenc esetben riasztották a tűzoltókat kidőlt fákhoz, míg Fejér megyében huszonhét esetben kellett vizet szivattyúzni, egy dunaújvárosi aluljáróból pedig vízben rekedt autókat vontattak ki a helyi tűzoltók.