Ott bújik a migráns: hajtóvadászat Józsefvárosban

Józsefváros, igazoltatás, rendőrség, migráns
A rendőrök, közterület-felügyelők közösen ellenőrzik az utcán sétáló menekülteket
Vágólapra másolva!
Részeges, hangoskodó bevándorlókat keresnek a józsefvárosi hatóságok, ha kell, kávézókban is igazoltatják őket. Az ellenőrzés inkább tűnik elrettentő akciónak, komoly eredményeket még nem hozott.
Vágólapra másolva!

"Az illegális bevándorlók Józsefvárosban is egyre több gondot okoznak" - hozta öles betűkkel a kerületi portál. Cikkük szerint a menekültek zavarják az utcaképet, és a lakókat is: hangoskodnak, kötekednek és isznak, vécéként használják a helyi parkokat.

Itt aztán rend lesz

Az önkormányzat ezért idegenrendészeti ellenőrzéseket kezdett a kerületben: június közepétől hetente négy rendőr és négy közterület-felügyelő járja a Józsefvárost, és

lecsapnak a rendbontókra.

A rendőrök, közterület-felügyelők közösen ellenőrzik az utcán sétáló menekülteket Forrás: jozsefvaros.hu

Kamera kell, fecskendő nem

A fokozott ellenőrzés jól illik a kerületben hozott biztonsági intézkedések sorába: az év elejétől már 180, arcfelismerő-program telepítésére is alkalmas kamera pásztázza a városrész utcáit.

A HD-felbontású kamerák felvételeit arcfelismerő szoftver is elemezheti Forrás: Marton Szilvia - Origo

Tavaly augusztusban pedig a tűcsereprogramot söpörte ki Kocsis Máté polgármester a kerületből, mondván, az ingyenfecskendők és -tűk máshonnan is Józsefvárosba vonzzák a drogosokat.

Hova bújtak?

A rendőrök és közteresek heti körútjuk során kerületi internetkávéházakba és

a bevándorlók után kutatva, de gyakran megfordulnak a Blaha Lujza tér környékén, a Népszínház utcában is.

Kívül-belül razzia

Kíváncsiak voltunk, hogyan is zajlik az idegenrendészeti vizsgálat. A helyi közterület-felügyelet

kérésünk ellenére sem hívott el minket egy ilyen körútra,

de annyi kiderült, hogy a munkamegosztás harmonikus. A rendőr bemegy az internetkávézókba, szórakozóhelyekre, és ott ellenőrzi a bevándorlók papírjait, a közteres pedig a bejárat előtt intézkedik, ha jogsértést sejt.

Kettőt elkaptak

Bár a kerület a lakók védelmét emlegeti, az akció egyelőre inkább tűnik erődemonstrációnak: a "bevándorlóvadászok" az elmúlt hónapban 68, zömében afgán, szír és román bevándorlót igazoltattak.

Közülük csak két személy ellen indítottak szabálysértési eljárást,

mert közterületen ittak, a bírságot pedig valószínűleg státuszuk miatt sem hajthatják be rajtuk.

Az egy hónapja tartó idegenrendészeti ellenőrzés során két menekültet értek szabálysértésen Forrás: jozsefvaros.hu

Nincs hova menniük

Ami a vécéként használt parkokat illeti, a bevándorlóknak alig van lehetőségük arra, hogy kulturált keretek között végezzék el a szükségleteiket.

A józsefvárosi önkormányzatnak nincs saját nyilvános vécéje,

Három nyilvános vécé jut a VIII. kerületre Forrás: Google Maps

a Fővárosi Csatornázási Művek pedig három fizetős illemhelyet működtet a kerületben: egyet a Kálvin téren, egyet a Vas utca elején, a harmadikat pedig a Corvin-negyed metróaluljárójában.

Dílernek tűntek

Kocsis Máté korábban a bevándorlási hivatallal is egyeztetett a Józsefvárost szerinte túlterhelő menekültáradat miatt - de nem csak neki van problémája a bevándorlókkal.

A Blikk értesülése szerint a Blaha Lujza téri McDonald'sból a hétvégén zavartak ki két színes bőrű férfit az üzletvezető utasítására, mert drogkereskedőknek nézték őket.

Mint arról az Origo is beszámolt, a gyorsétteremlánc vizsgálatot rendelt el az ügyben, amit valószínűleg, kissé meghökkentő módon, a helyi üzletvezető folytat majd le.