Illegális bevándorlókkal üzletelt az exgárdista

Kesznyéten, Új Magyar Gárda, felvonulás, tüntetés, cigányok, kordon
Vágólapra másolva!
Illegális bevándorlók Budapestre utaztatásának megszervezésével gyanúsítja a rendőrség Kiss Róbertet, az Új Magyar Gárda egykori kapitányát. Ő azt mondja, csak be akart épülni az embercsempészek közé, hogy leleplezze őket.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbertet azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy illegális bevándorlókat utaztatott Budapestre, persze nem ingyen - írja a Napi Gazdaság. A TEK fogta el a volt gárdistát és egy társát. Akkor csaptak le rájuk, amikor öt, Szíriából érkező bevándorlóval egyezkedtek.

A két férfit a szegedi rendőrkapitányságra vitték, és jogellenes tartózkodás segítésének elkövetésével gyanúsították meg őket.

Több ezer euró

A TEK azt írta: a két férfira azután csaptak le, hogy az elfogottak a felderítési igazgatóság látókörébe kerültek. A gyanú szerint anyagi ellenszolgáltatás fejében a szerb–magyar határszakaszon érkező bevándorlók országon belüli utazását szervezik.

Még nem derült ki, hogy mennyi pénzt kértek az utaztatásért, de a TEK helyszíni felvételei szerint több ezer euróról lehet szó.

Ha ezt a gárdában meghallják Fotó: Origo

Az eset azért érdekes, mert Kiss Róbert a Facebookon nyíltan szimpatizál azokkal, akik zaklatják őket.

Nekiment Vonának a Fidesz

Az eset kapcsán a Fidesz közleményben vonta kérdőre Vona Gábort, a Jobbik elnökét, aki szintén a Magyar Gárda alapító tagja volt. „Választ várunk Vona Gábortól: mióta üzletelnek bevándorlókkal?” - olvasható a kormánypárt közleményében.

A Fidesz szerint a lebukással kiderült, „miért nem ért egyet a szélsőséges párt a biztonsági határzár megépítésével, hiszen maga is hasznot húz a törvénytelen bevándorlásból.” A közleményben felteszik azt a kérdést is, „mióta üzletelnek jobbikosok a bevándorlókkal”, és hogy „a törvénytelen üzletből mekkora összeg folyt a Jobbik pártkasszájába?”

Zagyva-György Gyula volt jobbikos képviselő a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom bevándorlóellenes tüntetésén Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Azt állítja, be akart épülni

Kiss Róbert pénteken a Facebookon közzétett üzenetében tagadta, hogy embercsempészetben vett volna részt. Állítása szerint több társával azon volt, hogy beépüljön az embercsempész-hálózatokba. „Gyakran alkalmaztuk a telefonos infószerzést. Nem létező vagy éppen előre megbeszélt infókat beszéltünk meg telefonon, úgy, hogy azt nagyon sokan hallják azok, akik a környéken sétálnak” - írta Kiss Róbert, aki szerint emiatt hitték róla, hogy tényleg illegális határátlépőket próbál utaztatni.

A volt gárdakapitány elismerte viszont, hogy információkért pénzt fizetett egyes, a csempészetben részt vevő embereknek. „Nagy taxis körutakat tettünk Szegeden, laza beszélgetés és némi készpénz segítségével kifaggatva a helyi taxisokat a szállítási módszerekről” - írta.

Embercsempészek közé próbált beépülni, állítja Kiss Róbert Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem az első eset

Facebook-oldala szerint Kiss Róbertet már korábban is előállították, ekkor is az embercsempészet elősegítésével gyanúsították, amikor látták, hogy illegális migránsokkal beszélget. Ekkor állítása szerint megpróbálta megtudni, mennyire súlyos probléma valójában. „Előző nap beszélgettünk a bevándorlókkal, akik arra a kérdésre, hogy »maradtok-e itt?«, csak hangos nevetéssel válaszoltak…, majd közölték: »No money no work no future«, nincs pénz nincs munka nincs jövő” - olvasható Kiss Róbert oldalán.

Tényleg utaztatott

Később az Atv.hu-nak nyilatkozva elismerte, egyszer tényleg szállított szíriai bevándorlókat, de azt mondta, ezért nem kapott pénzt, a nála lévő euró az embercsempészek megtévesztésére kellett. Mint mondta, július 2-án Szeged belvárosából Budapest felé indultak két néhány szír férfival, "akik megkérték őket, hogy egy darabon velük mehessenek", de pénzt nem fogadtak el a fuvarért.

Az Atv.hu információja szerint Kiss Róbert előállítása után úgy döntött, hogy nem tesz vallomást. Állítása szerint szerette volna megosztani a tudomására jutott információt a hatósággal, "de a tisztet nem nagyon érdekelték ezek a részletek."

Régi gárda új néven

Az Új Magyar Gárdát 2009-ben alapították azután, hogy a bíróság feloszlatta az eredeti Magyar Gárdát. Az új szervezetet hivatalosan már nem jegyezték be, az Új Magyar Gárda Mozgalom bejegyzését a bíróság elutasította. Ennek ellenére továbbra is több egyenruhás vonulást, tüntetést tartottak, egyik első megmozdulásukon Vona Gábor tartott beszédet. Mivel a szervezet jellege és tevékenysége szinte teljesen megegyezett a régi Gárdával, vezetői ellen egyesülési joggal való, folytatólagosan elkövetett visszaélés bűntette miatt 2014-ben eljárás indult.

Budapest, 2014. július 5. Vona Gábor az Új Magyar Gárda rendezvényén Forrás: MTI/Kovács Attila

Az Új Magyar Gárda vezetőjének az eredeti Magyar Gárda volt vezetőjét, Kiss Róbertet választották. 2008. november 23-án Kiss Róbert együttműködési megállapodást kötött a Jobbikkal, 2010-ben azonban lemondott főkapitányi címéről, miután nyilvánosságra került egy felvétel, ahol az egyébként házas férfi egy fiatal nővel csókolózott.

Kiss Róbert az utóbbi időben azzal került be a hírekbe, hogy kritizálta a Jobbik „néppártosodó” politikáját. A fideszes közleményre adott válaszban a Jobbik is azt hangsúlyozta, Kiss Róbert „évek óta eltávolodott” tőlük. Hozzáteszik: több forrás szerint Kiss Róbert a Jobbik egy volt országgyűlési képviselőjével együtt a „Jobbik gyengítése céljából szervezkedésbe kezdett”, amiben a Jobbik szerint kapcsolatban állhatnak Czomba Sándor államtitkárral is. Ezért a párt a Fideszt kérdezi, „van-e fideszes pénz a migránsok utaztatása mögött”.