Verebek idegesítik a vásárlókat a Sparban

Veréb
Vágólapra másolva!
Verebet fotózott egyik olvasónk a solymári Sparban. Elküldte a képet, amin az látszik, hogy a madár kiválóan érzi magát. Azaz csak érezte, mert amikor megkérdeztük az áruházat, hogy háziállatot tartanak-e, azonnal kitessékelték az apró szárnyast. Ráadásul a Nébih is közbelépett. 
Vágólapra másolva!

Beköltözött egy veréb a solymári Spar áruházba – hívta fel a figyelmünket az urbánus madárra egyik olvasónk, aki szerint az állat már jó ideje ott lakik, és kiválóan érzi magát. Abban azért nem voltunk biztosak, hogy normális-e, ha madarak röpködnek egy élelmiszerboltban, ezért

megkerestük a veréb ügyében az áruházláncot és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is.

Veréb a Sparban Forrás: Olvasónk

A Spar kommunikációs vezetője szinte azonnal reagált megkeresésünkre, nem is akárhogy. Maczelka Márk valószínűleg a hét legszórakoztatóbb válaszát küldte, ráadásul azt kérte, hogy változtatás nélkül közöljük. Kérésének alább teszünk eleget:

„Cégcsoportunk áruházait a be- és kijárati ajtók nyitásakor a vásárlóinkon túl a velünk élő állatvilág egy-egy tagja is megtiszteli olykor,

mely minden bizonnyal a nálunk tapasztalható magas minőségű és mindig friss áruknak köszönhető. Azonban a SPAR bármennyire is támogatja az állatok élelemmel való ellátását – többek között az Országos Állatvédőrség Alapítványon keresztül –, áruházaiban közvetlenül nem szolgálja ki állatvilágunk tagjait. Amennyiben mégis megtörténik, hogy az állatvilág bármely tagja megjelenik valamely üzletegységünkben, úgy az adott üzlet azt haladéktalanul jelzi a Minőség- és Környezetirányítási Osztálynak, amely az ilyen esetekre szerződött partner segítségével a lehető legnagyobb diszkréció mellett kikíséri a hívatlan vendéget.”

Nem sokkal később megérkezett a Nébih válasza is, amelyből megtudtuk, hogy rossz, ha veréb van egy boltban.

Azt írták, hogy élelmiszer-biztonsági okokból nem jó, ha egy áruházban madarak, rovarok és rágcsálók tanyáznak. Szerintük ezek az élőlények ürülékükkel, tollukkal, szőrükkel szennyezhetik, károsíthatják az élelmiszereket.

A madaraknak a szabadban a helyük, mint a Hortobágyon éjszakázó szürke darvaknak

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt azért hozzátették, hogy – különösen a nagy belmagasságú, nagy légterű áruházakban – a gyakran nyíló ajtók miatt előfordulhat, hogy berepül egy-egy madár. Azonban az áruházak felkészültek,

a Sparnál például befogóhálókkal védekeznek a nemkívánatos vendégek ellen.

Gyakorlatilag felnyomtuk a Spart

Mielőtt a Nébih válaszolt volna az Origónak, azonnal írt a Sparnak.

A minőségbiztosítási vezetőt keresték meg a veréb ügyében, és azonnali intézkedést kértek.

Ez pedig nem maradt el, a vezető már aznap megnyugtatta a hivatalt, azzal, hogy „a verebet időközben befogták, az élelmiszer-áruházból azonnal eltávolították.”

Végül pedig a Nébih az Origón keresztül fordult a vásárlókhoz.

Azt kérik, hogy aki madarat lát valamelyik áruházban, azonnal szóljon a személyzetnek, vagy hívja a Nébih zöld számát, a 06-80 263-244-et.