Kerítést húz a menekültek elé a kormány

határzár, izraeli-gázai vasfüggöny
A picture taken from the West Bank village of Walajah, near the biblical West Bank town of Bethlehem, shows part of the barbed wire defensive wall that surrounds Israeli settlement of Har Gilo on February 6, 2015. AFP PHOTO / THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
Bombaként robbant a hír a hét közepén, hogy a korábbi tervekkel szemben mégis kerítést épít a kormány a szerb-magyar határon. Varga Mihálynak augusztus 1-ig kell előteremtenie az építkezés költségeit. A hét elején a rezsicsökkentés eltörléséről szivárgott ki egy levél, de azt is megtudhattuk, hogy 1990 óta Orbán Viktor a legnépszerűbb miniszterelnök. Ez történt a héten a magyar belpolitikában.
Vágólapra másolva!

Szerdán jelentette be a kormány, hogy jövő szerdáig kell előkészíteni a magyar-szerb határ lezárását a belügyminiszternek. A kormány négy méter magas kerítést tervez a 175 kilométeres magyar-szerb határszakaszon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette ne a határzár tervét Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kerítés felállítása a külügyminiszter szerint semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, vagy szerződést nem sért. A Fidesz üdvözölte a bejelentést, a Jobbik és az MSZP szerint ez nem jelent hosszú távú megoldást, míg a DK azt hangoztatta, hogy a kormány csúcsra járatja az idegengyűlöletet. Az Együtt és a Liberálisok szintén bírálták ezt a megoldás t.

Szájer nem akart kerítést

Ferenc pápa még szerdán arra szólított fel, hogy a világon sehol ne zárják be az ajtót azok előtt, akik egy jobb élet reményében más országokban keresnek menedéket. A katolikus egyházfő köszönetet mondott azoknak, akik gondoskodnak a menekültekről, és közös cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget a kényszermigráció ellen.

Ferenc pápának sem tetszik a határzár Forrás: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

Egyébként kedden Szájer József még azt mondta az Origónak, hogy a határok lezárása önmagában nem oldja meg a problémát, de tükröz egy felismerést, azt, hogy további lépések kellenek.

Rossz és meggondolatlan?

Csütörtökön megjelent a kormányhatározat a magyar-szerb zöldhatáron felállítandó biztonsági kerítésről. Eszerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek augusztus elsejéig kell biztosítania az ideiglenes kerítés felállításához szükséges forrásokat. Lázár János szerint a július 1-jei magyar-szerb közös kormányülésen tárgyalhatnak a szerb féllel a határzárról.

Varga Mihálynak kell előteremtenie a pénzt a kerítésre Fotó: Bielik István - Origo

Közben Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a Twitteren meggondolatlanságnak nevezte Magyarország tervét. Rossz döntésnek tartja a tervezett magyar határzárat Heinz Fischer osztrák államfő is.

Pénteken Aleksandar Vucic szerb kormányfő közölte, hamarosan beszél Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy Magyarország fizikailag lezárná a magyar-szerb határt, és arra kéri majd, hogy „ne építse fel azt a falat”.

Aleksandar Vucic hamarosan egyeztet Orbán Viktorral Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Naupold

Átvállalás

Lázár János bejelentette, hogy a kormány átvállalja a BKV mintegy 52 milliárdos hitelét a fővárostól, és 60 milliárd forintos kezességet vállal a 3-as metró felújítására. A kormány emellett azt kéri a főpolgármestertől, hogy a vizes vb-hez Budapest adja állami tulajdonba a Dagály uszodát.

Pénteken Tarlós István a miniszterelnökhöz fordult a BKV finanszírozása és a vizes világbajnokság kormány által kért területei miatt, mivel úgy tűnik meglepetésként érték a Miniszterelnökség vezetőjének szavai.

Vége a rezsicsökkentésnek?

Hétfőn a rezsicsökkentés eltörléséről jelentek meg információk. A hvg.hu írt arról, hogy az igazságügyi miniszter május elején levelet küldött a brüsszeli energetikai biztosnak, amelyben az áll, hogy a kormány leállítaná a rezsicsökkentést, drágulni fog a gáz és az áram. Kovács Zoltán kormányzati kommunkiációért felelős államtitkát azt mondta: rossz, hogy a levél kikerült, de mindent megtesznek a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséért.

Veszélyben a rezsicsökkentés? Fotó: Origo

Nézőpont: Orbán a legjobb

A megkérdezettek többsége egyetért a kormányzat bevándorlással kapcsolatos plakátkampányának állításaival – legalábbis ez derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből. A legkevésbé a "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" állítással értenek egyet az emberek.

A Nézőpont Intézet szerint Orbán Viktor az elmúlt 25 év legjobb miniszterelnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

Orbán Viktor számít az elmúlt 25 év legjobb kormányfőjének a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A jelenlegi kormányfő lett a második is – a legelutasítottabb kormányfők versenyében, Gyurcsány Ferenc mögött.

Kósa és a német bérlő

A héten megtudtuk, hogy német bérlőknek adták ki azt a luxusingatlant, ami Kósa Lajos feleségének, Porkoláb Gyöngyinek a nevén van. A Fidesz ügyvezető alelnökét és feleségét azóta nem látták a környéken, amióta kiderült, hogy ki az ingatlan gazdája.

Makovecz Imre (középen) családja szerint mindenképpen emlékművet érdemel, csak nem ekkorát, és nem a Clark Ádám téren Forrás: MTI/Kovács Tamás

Senki sem kereste őket

Nem támogatja a Clark Ádám térre tervezett, gigantikus Makovecz-emlékművet az elhunyt építész családja. Őket sem kereste meg senki a szoborral kapcsolatban, ráadásul túlzónak tartják annak méreteit is. Makovecz Imre családja is csak a sajtóból értesült arról, hogy Melocco Miklós gigantikus szoborral állítana emléket a Kossuth-díjas építésznek.