2017-re korszerűsítik a felsőoktatást

Vágólapra másolva!
Időszerű az egyes felsőoktatási szakokhoz tartozó képzési és kimeneti követelmények tartalmi modernizációja - mondta Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Egy évtized után változtatnának

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) által szervezett sajtóbeszélgetésen Maruzsa Zoltán kiemelte: a legtöbb ilyen követelmény már tízéves, ezért mindenképpen szükséges bizonyos új tartalmak bevetése és az elavultak elhagyása.

Sokféle szempontnak kell megfelelni

A felsőoktatási intézmények autonómiájához tartozik, hogy egyes tartalmi kérdésekben határozzanak. Például abban, hogy a szakokon mit szeretnének még tanítani és mit már nem, ugyanakkor a követelmények megújításában az akadémiai és a munkaerő-piaci, gazdasági szempontoknak egyaránt érvényesülniük kell - jelentette ki.

Maruzsa Zoltán középen Forrás: MTI/Marjai János

A szakjegyzékkel összhangban

Mindez a képzési szerkezet átalakításának egy újabb fázisa. Tavasszal az új szakjegyzék kiadása volt a feladat, ezzel összhangban kell lennie a képzési és kimeneti követelmények átalakításának - magyarázta.

Év végéig kiderül

Erre az európai képesítési keretrendszerhez csatlakozásból, besorolásból fakadó változások miatt is szükség van - mondta. Mindez rendkívül összetett feladat, de az MRK szakbizottságai megfelelő kompetenciával rendelkeznek az elvégzéséhez. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szerdán tartandó egyeztetés is a szakmai felkészülést szolgálja - tette hozzá Maruzsa Zoltán. Közölte: a cél az, hogy az év végig szülessen meg a miniszteri rendelet, amely alapján a változások a 2017-es felvételi eljárásban érvényesülnek majd először.

Az ELTE Természettudományi Karának épülete Forrás: MTI/Simó Endre

Minden képzést meg kell vizsgálni

Sándorné Kriszt Éva, az MRK társelnöke, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora hangsúlyozta: minden szakmát, minden képzést meg kell vizsgálni, és meg kell határozni, mit kell tudnia egy adott szakon egy adott képzést végzett hallgatónak.

Harmonizáció szükséges

Az MRK felkérést kapott, hogy vegyen részt az új követelmények kidolgozásában, és ennek eleget is tesz, ugyanis "érdemes és fontos hozzányúlni" e követelményekhez, például szükséges lenne jobban harmonizálni az alap- és mesterszakokat - közölte a társelnök. A rektor úgy látja, kicsit szoros a megjelölt határidő, mert bár egyes szakok esetében egyszerű feladatról van szó, az új szakok esetében nagy munka vár rájuk.

Az Egyetem tér és a Debreceni Egyetem főépülete Forrás: MTI/Oláh Tibor

Átcsúszhat 2016-ra

Maruzsa Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte: mivel csak a 2017-es felvételi eljárásban lépnek érvénybe a változások, "nem tragédia", ha csak a jövő év elején végeznek a munkával, de remélhetőleg tartható lesz a tervezett ütemezés.

Csupán korszerűsítenek

Sándorné Kriszt Éva arra is kitért, hogy az egyes tudományterületekhez tartozó szakbizottságokat megújították, a munka megkezdődött a szakértők bevonásával, a későbbiekben pedig a munkaerőpiac képviselőivel is egyeztetnek. Az MRK társelnöke közölte: nem indokolt és nem célszerű teljesen elölről kezdeni a rendszer felépítését, inkább a korszerűsítésre kell összpontosítani.