Úgy elmennénk, ha tehetnénk

magyarok az UK-ban, bevándorlás, munkanélküliség, nagy-britannia, kivándorlás
Vágólapra másolva!
Kétszer annyian hagynák el az országot, mint tavaly, 22 éve nem volt ilyen magas a lakosság kivándorlási kedve - derült ki egy felmérésből. Hatmilliárd forintnyi közpénzt költött eddig a kormány konzultációkra, az Európai Unió pedig vizsgálja a Felcsútra tervezett kisvasút ügyét. Béreik miatt tüntettek Budapesten az ápolónők. Ez történt a héten.
Vágólapra másolva!

1993 óta nem gondolkoztak még ilyen sokan a kivándorláson - derül ki a Tárki hétfőn publikált felméréséből.

Kívül tágasabb

Minden tizedik válaszadó azt jelölte be a teszten, hogy

örökre elhagyná az országot.

Ez duplája a tavalyi aránynak, nőtt a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalásban gondolkodó magyarok aránya is. A leggyakoribb célországok 2015-ben is Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

Jelentősen nőtt a magyarok kivándorlási kedve Forrás: AFP/Leon Neal

Mindezzel egy időben csúcsot döntött a magyarok idegenellenessége, 23 éve nem voltunk ilyen elutasítóak a menekültügy témájában.

Hatmilliárdból konzultáltak

Másfél felcsúti stadiont lehetne építeni abból a közpénzből, amit a kormány nemzeti konzultációkra fordított az utóbbi években.

Eddig 6 milliárd forintot költöttek ilyen célokra,

a legfrissebb, bevándorlókról szóló konzultációs levél pedig 960 millióba kerül.

Kovács Zoltán szerint sem a köz véleményére kíváncsiak a kivándorlásról szóló konzultációban Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hogy a konzultációk nem számítanak közvélemény-kutatásnak, azt a kabinet is elismeri: Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nem szabad szakmaiságot számon kérni az aktuális konzultáción, mert

Utcára vonultak a nővérek

Feketében és fehérben tiltakoztak az ápolónők Budapesten méltatlanul alacsony bérük miatt: közel 10 ezren jöttek el a Hősök teréről és az Alkotmány utcából induló demonstrációkra.

Több ezer ápolónő, egészségügyi dolgozó tüntetett a fővárosban a megalázónak tartott bérekre figyelmeztetve Fotó: Polyák Attila - Origo

A legtöbb demonstráló fehér pólóban, fehér lufival jelent meg, és zöld, kék, fekete szalagot tűzött ki magára. Sokan jöttek el az ország távolabbi megyéiből, a szervezők tájékoztatása szerint 95 autóbusszal érkeztek vidékről a megmozdulásokra.

Hazugságok sora Kishantosról

Jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft. jó hírnévhez fűződő jogát. A cég közleménye szerint a másodfokú ítélet kimondja, hogy Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár

félrevezette a magyar közvéleményt Kishantos ügyében.

Az ítélet szerint Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, és olyan fejlesztéseket sem vállalt, amit nem teljesített.

A mára felszámolt kishantosi biogazdaság vezetőinek adott igazat a bíróság, a vidékfejlesztési tárca megsértette jó hírüket Forrás: MTI/Koppan Viktor

Tavaly hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy a kishantosiak hiába pályáztak az általuk 15 éve használt és speciálisan kezelt állami földekre, azokat mások nyerték el, így nem tudták folytatni a biogazdálkodást.

Ez a vonat elment

Úgy tűnik, nem épül uniós pénzből kisvasút Orbán Viktor falujában.

A felcsúti fejlesztésekről már a német köztévé is beszámolt, a Figyelő pedig úgy tudja, hogy

az EU vizsgálja, miért akarnak európai forrásokból vasutat építeni a településen.

Stadion után kisvasút épülhet Felcsúton, lapértesülés szerint a kormányzati tervet már az EU is vizsgálja Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kormány cáfolja az ellenőrzés hírét. Szerintük közel sem öncélú a felcsúti turisztikai fejlesztés.

A kisvasút fontosságát mutatja, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is kormányzati felkérést kapott: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség útján tegye kiemelt projektté a felcsúti vasút fejlesztését, 600 millió forint elszámolható közkiadási keretösszeggel.

Egy strandba kerül a BKV megmentése

Egy strandot adna Budapest az 52 milliárdos adósságban fuldokló BKV megmentéséért: Tarlós István hivatala a 2017-es vizes vb helyszínét, a Dagály fürdőt és strandot adná át az államnak, cserébe a BKV Zrt. adósságának átvállalásáért.

A kormány legkésőbb június végéig

átvenné az 52 milliárdos terhet,

erről az április végén benyújtott költségvetési törvénymódosító javaslat rendelkezik.

Orbán Viktor a Dagály uszoda alapkőletételén. A BKV adósságáért cserébe a kormányé lehet a létesítmény Fotó: Szabó Gábor - Origo

A BKV adósságának teljes leírására utoljára 2002-ben volt példa, aztán 2011-ben az Orbán-kormány megígérte ugyan, de nem teljesítette.

A szegénység arcai

Húsz év, két diploma nyolcvanezres bérért: elképesztően alacsony fizetést kapnak a szociális ágazat dolgozói. Sokan megelégelték a hallgatást és a szégyenkezést, arccal vállalják szegénységüket a Facebookon.

Ennyit fizetnek egy diploma és két nyelvvizsga után Forrás: Origo

Mára több százan csatlakoztak a május 3-án indult Állj ki magadért - Szociális Selfie mozgalomhoz, a résztvevők fényképet töltenek fel magukról, amin végzettségüket, munkatapasztalataikat hasonlítják össze az ezért járó szegényes bérrel.

Fél éves kortól jár a gyed extra

A munkába visszatérő anyák jövő év januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin elmondta, eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást.