Megbukott Orbán háborúja a cigi ellen

Cigi, csikk, cigi csikk, cigarettacsikk, Az eldobott cigarettacsikk méreg a kutyának!
Vágólapra másolva!
Meglepő eredménye lett annak a felmérésnek, amelyben a magyarokat kérdezték arról, hogyan látják a saját egészségügyi helyzetüket. A válaszokból kiderült, hogy egyáltalán nem csökkent a dohányzók száma a területet érintő szigorítások ellenére, és az alkoholisták száma is magasabb lehet a hivatalosnál.
Vágólapra másolva!

Bár a magyarok csaknem kétharmada jónak tartja az egészségi állapotát, mégis a halálozási ranglistákon a világ élmezőnyében vagyunk – ilyen és ehhez hasonló ellentmondásokat lehet felfedezni a KSH hivatalos adatai és a legfrissebb önbevallás alapján készített 2014-es egészségfelmérés között. A kutatás során 532 településen 9431 címet kerestek föl, ebből 5826-an válaszoltak az Európai Unióban is feltett kérdésekre.

Nem csökkent nagyon a dohányosok száma

Az egészségfelmérésből egyebek között kiderült, hogy a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzott 2014-ben, ami elenyésző csökkenés a legutóbbi 2009-es méréshez képest, amikor 31 százalék volt ez az arány. Még jobban árnyalja a képet, ha a rendszeres dohányosok arányát nézzük, ahol hibahatáron belüli, egyszázalékos csökkenést lehet látni. Aggasztó, hogy öt év alatt a 18–34 éves korosztályban jelentősen nőtt a rendszeres dohányosok aránya, mind a nők, mind a férfiak körében.

A fenti adatok azért érdekesek, mert Orbán Viktor miniszterelnök még 2013-ban díjat vehetett át az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójától. A kitüntetést a kormányfő azért kapta, mert a nemzetközi szervezet szerint a dohányzás visszaszorításáért, a nemdohányzók védelméért nagyon sokat tett. A számok azt mutatják, hogy a trafiktörvény és a nemdohányzók védelméért született jogszabály egyelőre nem járt a dohányosok számának radikális csökkenésével.

Látványosan nem csökkent a magyarországi dohányzók száma Forrás: Thinkstock

Sok az alkoholista

Hasonló ellentmondást láthatunk az alkoholisták számában is. Önbevallásos alapon a teljes felnőtt lakosság 5,4 százaléka sorolható a nagyivók közé, ami körülbelül 420-450 ezer embert jelent. A KSH által összeállított 2013-as Egészségügyi Statisztikai Évkönyv 390 ezer főre becsülte az alkoholisták számát. A kutatók az eltéréseket módszertani okokkal magyarázták, így például az alkoholizmus esetében az egy főre jutó alkoholfogyasztás és a májbetegségekben meghaltak száma alapján próbálnak becsülni.

Még mindig több százezer nagyivó van hazánkban Forrás: DPA/AFP/Frank May

Nagy gond a magas vérnyomás

A kutatásból kiderült az is, hogy Magyarországon jelentős azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek, krónikus betegségről a magyarok 55 százaléka számolt be. Kiemelkedő a magas vérnyomás (31 százalék), valamint más szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi betegségek – különösen a hát- és gerincfájás (21 százalék), az ízületi kopás (17 százalék) – és az anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség: 8 százalék) gyakorisága. A mentális betegségek is nagy terhet jelentenek, például a krónikus depresszió a lakosság 4 százalékát érinti.

Sok a lyukas fog

A lakosság majdnem fele elégedett a fogai állapotával, bár 60 százalék azoknak az aránya, akiknek van hiányzó foguk fogpótlás nélkül, és a felnőtt lakosság csaknem harmadának van kezeletlen szuvas, lyukas foga.

A betegség nem mindig jelent korlátozottságot a mindennapi életben, de a lakosság 9,2 százaléka súlyosan, míg 20 százaléka mérsékelten korlátozottnak vallotta magát. Látási nehézségekkel küzd a felnőtt népesség fele, a hallásproblémák előfordulása 7-8 százalék körüli, a lakosság 18-20 százalékának pedig mozgásproblémája van. A 65 évesek és az annál idősebbek körében gyakran már az önellátással kapcsolatos tevékenységek is gondot okoznak.

A megkérdezettek közel 10 százaléka súlyosan mozgáskorlátozott Forrás: MTI/Kallos Bea

Kétharmad nem sportol

A felmérésben a lakosság jelentős része arról számolt be, hogy rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, ellenőrizteti a vérnyomását, a vércukor- és a koleszterinszintjét. A nők 60 százaléka vett már részt mammográfiás vizsgálaton, 84 százaléka méhnyakrákszűrési célú citológiai vizsgálaton.

A lakosság egészségi állapotát kedvezőtlenül befolyásoló tényezők között az egészségtelen életmód jelentős csoportot érint. A megkérdezettek 67 százaléka nem sportol, és a túlsúlyosak-elhízottak közé tartozik a felnőtt lakosság 54 százaléka, a középkorú férfiaknak pedig a 71 százaléka.