Újabb rezsiharcot ígér Lázár János

Giró-Szász András; Lázár János Budapest, 2015. május 21.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfo 9 - Mit miért tesz a kormány? címmel Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közösen tartott saj
Budapest, 2015. május 21. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfo 9 - Mit miért tesz a kormány? címmel Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján az Országházban 2015. május 21-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bár a kormány nem szól bele a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a Magyar Paralimpiai Bizottság belső ügyeibe, Lázár János úgy véli, egy sportvezetőnek még inkább ügyelnie kell a társadalmi megbecsülés megtartásába, amibe nem férnek bele az olyan típusú botrányok, mint amelyek a közelmúltban kerültek napvilágra Gömöri Zsolt kapcsán.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter heti sajtótájékoztatóján, a Kormányinfón az Origo kérdésére azt mondta: a paralimpikonok vezetője elvesztette a bizalmat, és felmerül a méltatlanná válás kérdése is, de nem mondta ki, hogy Gömöri Zsoltnak távoznia kellene a Magyar Paralimpiai Bizottság éléről.

Mi legyen a bevándorlókkal?

A magyar kormány bevándorlókkal kapcsolatos politikája változatlanul az, hogy a politikai menedékkérőket befogadná Magyarország, a megélhetési bevándorlókat azonban nem. Az Origo kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: pont az a legnagyobb problémájuk, hogy az uniós szabályozás értelmében nem lehet különbséget tenni a két csoport között.

Lázár János miniszter szerint a kormány nem kér a megélhetési bevándorlókból Forrás: MTI/Kovács Tamás

Magyarország ezért szeretné tagországi hatáskörbe vonni a bevándorlás kezelésének ügyét. Ha ez így lesz, akkor a határsértők négyötödét vissza tudnák fordítani, mert ők olyan országból érkeznek, ahol nincs katonai konfliktus, és így nem szorulnak politikai menedékre.

Egész napos kormányülés

A szerdai ülésen a kormány beszámolót hallgatott meg a határon túli magyarok helyzetéről, mert úgy gondolják, hogy a rendszerváltás után 25 évvel át kell szervezni a külhoni magyarok támogatási rendszerét. Nemzeti fejlesztési programot indítanak határon túl is, ami a gyermekvállalást, a magyar nyelvű oktatást támogatja. Új típusú együttműködést kötnének a határon túli magyar többségű önkormányzatokkal, és támogatnák a vállalkozókat. Minderre évi 80 milliárd forintot szánnak.

EU-kritikák a támogatásokról

Lázár János szerint ellenzéki pártok indítottak offenzívát Brüsszelben a magyar fejlesztések sikerei ellen, de a kormány visszaveri ezeket a támadásokat. A 2007–2013 között elérhető 8200 milliárd forintos keret 87 százalékát már lehívta Magyarország, forrásvesztésre pedig nem számítanak.

Visszaveri a kormány az ellenzéki pártok brüsszeli offenzíváját.

Csak idén 2236 milliárdot fizetnek ki idén, ami Lázár szerint a legnagyobb külső forrásbevonás az uniós csatlakozás óta. A pályázatok 2 százalékos hibahatárát a miniszter elfogadhatónak tartja, az megegyezik a nemzetközi átlaggal.

Hogyan születik egy döntés?

A korábbi amerikai nagykövet könyve kapcsán Lázár János úgy döntött, tisztázza, hogyan születnek a fejlesztési döntések, mert szerinte Eleni Tsakopoulos Kounalakis "fizetés-kiegészítésként írt" könyve sok pontatlanságot tartalmaz.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet Orbán Viktor kormányfővel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter azt mondta: a kormányból egyedül ő láthat bele a kifizetésekbe, hiszen ő felügyeli azokat, egyébként a kormány nem pályázatokról dönt, hanem a fejlesztések irányáról. A kormány kötelessége megtárgyalni az operatív programokat, az akcióterveket, de a pályázatok kiírása már a minisztériumok, illetve a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság feladata.

Az EU jóváhagyása és ellenőrzése is kell minden egymilliárd forint feletti fejlesztési célhoz, így az eddig lehívott források bizonyítják, hogy a magyar rendszer mindenben megfelel az uniós előírásoknak.

Új közbeszerzési törvény jön

Egyévnyi előkészítő munka után a parlament elé kerül az új közbeszerzési törvény, amelyik átülteti az uniós irányelveket a hazai gyakorlatba. 2017-ig ezt minden tagországban be kell vezetni, Magyarországon a tervek szerint november közepén lépne életbe az új szabályozás. Ez nagyobb átláthatóságot, nagyobb versenyt, a kkv-k számára előnyt és kisebb bürokráciát eredményez majd.

Nemzeti elit egyetem 37 milliárdból

A kormány 37 milliárd forintos fejlesztést tervez a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, de ez a fejlesztés csak akkor valósul meg, ha az igazságügyi miniszter és az Emmi vezetője konszenzusos megegyezésre jut a jogi képzést végző intézményekkel, hogy csak itt legyen egyedül közigazgatási képzés az egész országban. A kizárólagos rendészeti és államtudományi képzés mellé szánják a közigazgatási oktatást, amivel elit egyetemmé kívánják tenni az intézményt.

A távhőbe is beszáll az állam

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató átvette már a Főgáz irányítását, fél éven belül pedig áramszolgáltatóvá is előlépnek, emellett pedig 90, önkormányzati távhőszolgáltató állami átvételéről tárgyalnak - közölte Lázár János.

Giró-Szász András államtitikárral együtt tájékoztatott a miniszter a kormányzati lépésekről Forrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter kijelentette: a Főgáz legalább 2000 társasház esetében becsapta a fogyasztókat, mert sokkal nagyobb kapacitású mérőórákat használtak, mint amit a házak átlagos fogyasztása alapján kellett volna, a magasabb alapdíj miatt pedig megkárosították a lakóközösségeket. Feltételezik, hogy ez volt a gyakorlat a többi szolgáltatónál is. Nem tartja kizártnak, hogy felmerül az érintett cégek vezetőnek büntetőjogi felelőssége is. A tisztességtelenül beszedett pénzeket jóváírják.

A legstabilabb bank az MFB

Nyárra befejeződik a Magyar Fejlesztési Bank átalakítása, ezzel az ország legstabilabb, leghitelképesebb bankja jön létre – mondta Lázár János. Az MFB a nagy fejlesztésekkel foglalkozik majd, illetve a visszatérítendő forrásokat fogja kiközvetíteni.

Szárnyal a Magyar Posta

Lázár János szerint a Magyar Posta két év alatt többet fejlődött, mint előtte 20 év alatt. Magyarország legerősebb logisztikai szolgáltatója lett, ami azt bizonyítja, hogy sikeres volt a posta átalakítása. A tervek szerint a postahivatalokban lesznek majd a Nemzeti Közműszolgáltató ügyfélszolgálati pontjai, ezzel is bővítik a társaság funkcióit.

Útba esik jövet-menet

Az események és az eredmények igazolták a takarékszövetkezetek integrációjának szükségességét, mondta Lázár János. A miniszter emlékeztetett: kilenc takarékszövetkezet húzta ki magát az integráció alól, közülük hét már csődöt jelentett.

Kilenc takarékszövetkezet Lázár szerint kihúzta magát az integráció alól Fotó: Origo

A szövetkezetek 1,1 millió ügyfele most már teljes biztonságban tudhatja a pénzét, mert felszámolták a problémákat, így megakadályozták a szövetkezetek csődhullámát. Komoly informatikai fejlesztésbe kezdenek, új termékekkel jelennek meg a postával közösen, hamarosan pedig piaci alapon működő zöldbankként és agrárbankként is nézhetünk a takarékszövetkezetekre.

Központilag vásárolnak

A kormány úgy döntött, hogy a miskolci, debreceni és pécsi ipari parkok területének növeléséhez egy központi, állami ügynökséget hoznak létre, hogy ne a helyi ügyvédek vásárolják fel a területeket.

Emelések, juttatások

A rendészeti területen dolgozó közalkalmazottak idén júliusban és jövő januárban kapnak majd béremelést a kormánydöntés alapján, összesen mintegy 10 százalékot.

Mintegy tízszázalékos béremelésre számíthatnak két részletben a közalkalmazottak Fotó: Polyák Attila - Origo

A szociális ágazatban dolgozók bérhelyzete is terítékre került a kormányülésen, ahol Balog Zoltán minisztert bízták meg, hogy tegyen javaslatot az ágazat átalakítására és a béremelésre. Egyéni képviselői indítványra szavaz majd az Országgyűlés a hadiárvák, hadiözvegyek, hadirokkantak kárpótlásáról. 17-18 ezer emberről van szó, akik havonta 8000-8500 forintos nyugdíj-kiegészítést kapnának. A határon túl élőknek is járna ez a juttatás, de külön kellene majd kérvényezniük.

Ha így van, az megengedhetetlen

Lázár János szerint megengedhetetlen, hogy pedagógusasszisztensek munkáját közmunkásokkal végeztessék el, esetleg azért menesszenek valakit az állásából, hogy később közmunkásként, sokkal kevesebb pénzért csinálja ugyanazt a munkát. Az ilyen foglalkoztatást a kormány kifejezetten tiltja, ezért információkat kérnek az érintett intézményekről a Kliktől, hogy történtek-e ilyen esetek az országban.