Tapolcán is megbukott Orbán politikája

Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsokhoz Tapolcán 2015 április 9-én Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsok
Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsokhoz Tapolcán 2015 április 9-én
Vágólapra másolva!
Látványosan megbukott az orbáni centrális erőtér politikája, Vona Gábor pedig igazolva láthatja eddigi középre húzó taktikáját – értékelte a választási eredményeket László Róbert. Kiszelly Zoltán szerint jókor jött a tapolcai pofon a Fidesz–KDNP-nek és a baloldalnak is. Az április 12-i időközi parlamenti voksoláson történelmi eredmény született azzal, hogy a Jobbik megszerezte első egyéni mandátumát.
Vágólapra másolva!

Jókor jött pofon a mostani választási eredmény a Fidesz–KDNP-nek és a baloldalnak is – értékelte az Origónak az időközi voksolás végeredményét Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a mostani győzelem felhajtóereje kitarthat őszig, amit a Jobbik minden bizonnyal megpróbál majd kihasználni. A radikálisok számára óriási eredmény, hogy egyéni körzetet tudtak nyerni, és mostantól a Fidesz első számú kihívójának állíthatják be magukat.

A baloldalról Kiszelly Zoltán úgy vélekedett, hogy az újpesti, angyalföldi és veszprémi siker után kellemetlen a számukra, hogy megtört a lendületük. Rosszabb esetben belső vádaskodás is elindulhat a baloldali pártok között, hogy kinek a felelőssége a gyenge szereplés.

A kistelepülésekkel nyert a Jobbik Forrás: Origo

Kis pofon az MSZP-nek, nagy pofon a Fidesznek

A Jobbik tapolcai győzelme pofon az MSZP-nek, de még nagyobb pofon a Fidesznek, mert azt mutatja, hogy nemcsak Orbán Viktor személyes varázsa, mozgósító ereje kopott meg, de az orbáni centrális erőtér politikája is látványosan megbukott – mondta az Origónak a Political Capital elemzője.

László Róbert szerint a Jobbik győzelme éppúgy nem volt különösebben meglepő, mint ahogy az sem, hogy Tapolcán a Jobbik, Ajkán az MSZP, Sümegen pedig a Fidesz nyert. Az elemző szerint azonban most vasárnap a választókerület egyharmadát jelentő kistelepüléseken dőlt el a választás, itt tudott erősen mozgósítani a Jobbik, e nélkül nem győzött volna a jelöltjük, Rig Lajos.

Orbán marad

Kiszelly Zoltán szerint a mostani vereség nem fogja megrendíteni Orbán Viktor párton belüli pozícióját, mivel a kis különbségű vereségre mondhatja, hogy a részvétele nélkül még nagyobb lett volna a különbség. Tény, hogy elégedetlenség van a kormánnyal szemben, aminek az egyik oka, hogy a kabinet vonalvezetésének nincsen olyan határozott irányvonala, mint a korábbi időszakokban.

Orbán Viktor sem fordította meg a tapolcai körzetben az erőviszonyokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kiszelly Zoltán úgy látja, a közeljövőben biztosan nem lesz kormányátalakítás, mivel a politikai ballaszttól egy-egy miniszter lecserélésével nem tud megszabadulni az Orbán-kabinet. „Nem elég plebejusnak lenni, annak is kell látszani" – utalt arra, hogy a kormánytagok luxusa joggal bántja a Fidesz-szavazók jelentős részét. A kormányátalakítás ellen szól az is, hogy a cserepadon nincsenek a jelenlegieknél alkalmasabb emberek a Fideszben.

Nézőpont: a Jobbik nyerte az "ellenzékválasztást", de nem kormányképes

A tapolcai időközi választás egy "ellenzékválaszásnak" tekinthető a jelenlegi közhangulatban, amit ezúttal a Jobbik nyert – értékelt Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője az M1 csatornán azt mondta, nagy hibát követ el a Jobbik, ha azt gondolja, a választás üzenete, hogy megérett az ország irányítására. "Szó nincsen róla, a Jobbiknak az egyik legnagyobb problémája a kormányképesség hiánya". Hozzátette: az eredmények azt is mutatják, hogy véget ért a baloldali sikerszéria, vagyis nem oldódott meg a baloldal válsága, a választópolgárok nem tértek vissza a baloldali pártokhoz.

Vonát igazolja

László Róbert arról is beszélt: a Jobbik első egyéniben megszerzett parlamenti mandátuma miatt joggal optimista Vona Gábor pártelnök, ráadásul az eredmény igazolja Vona középre húzó politikáját, ezzel pedig le tudja szerelni a szélsőségesebb hangokat sürgető párton belüli ellenzékét.

Az elemző emiatt a jövőben a Jobbik pacifikálódását várja, és bár szerinte bármelyik győztes párt vezetője ugyanazt mondta volna, mint Vona – tudniillik, hogy 2018-ban kormányzati pozícióba készülnek –, addig még három év van hátra, és az nagyon sok idő. Ami az MSZP-t illeti, László Róbert az Origónak úgy vélekedett: a szocialisták Veszprém után most más taktikát választottak, és ennek – bár Ajkát megnyerték – összességében kudarc lett a vége.

Rig Lajos, a Jobbik nyertes jelöltje az utolsó pillanatig kampányolt Fotó: Polyák Attila - Origo

Tapolca és környéke lökte be a Jobbikot

Egyértelműen a tapolcai választók magasabb aktivitásának köszönheti a Jobbik az első megnyert országgyűlési egyéni mandátumát. Rig Lajos, a párt képviselője emellett a kistelepüléseken is a vártnál sokkal jobban szerepelt, ami azt jelenti, hogy az 57 faluból 29-ben a Jobbik aspiránsa végzett az első helyen.

A Jobbik némileg több szavazót tudott a körzetben maga mellé állítani, mint 2014-ben. Akkor 10 110 fő szavazott a radikálisokra, míg most 10 354 fő. Nem csak a saját tábort tudták mozgósítani Vonáék, hanem egy viszonylag magas választási részvétel mellett (41,69 százalék) új voksolókat is tudtak nyerni.

Pár száz szavazattal nyert csak a Jobbik Fotó: Polyák Attila - Origo

Folytatódó rossz sorozat

A fideszes Fenyvesi Zoltán vereségét nagyrészt az ajkai és a tapolcai gyenge eredmény okozta, mivel csupán pár száz szavazattal maradt le az első helyről. Ha a kormánypártnak a két nagyobb városban sikerült volna több embert mozgósítania, akkor nagy valószínűséggel az övé lett volna a mandátum. Másrészt a kormánypártok tavaly óta elveszítettek több mint 8000 ezer szavazót a körzetben, ami ismét nagyon komoly üzenet a Fidesznek.

A kormánypártok számára tehát folytatódott a tavaly novemberben kezdődött vereségsorozat. A Fidesz–KDNP azóta három időközi országgyűlési választást vesztett el (Újpest–Angyalföld, Veszprém és Tapolca). Most gyakorlatilag csak azzal vigasztalódhat, hogy április 12-én volt a legkisebb a különbség az első és a második helyezett között.

Fenyvesi Zoltán nem tudott győzelmet szállítani a Fidesznek, több mint nyolcezren pártoltak el tőlük Fotó: Polyák Attila - Origo

A tapolcai körzet belső erőviszonyai annyiban rendeződtek át tavaly április óta, hogy míg a baloldal támogatottsága nagyjából ugyanakkora maradt, addig a Fideszé jelentősen csökkent, míg a Jobbiké a kormánypártok kárára nőtt. A Fidesz komoly teret veszített a kisebb településeken, valamint Tapolcán, a Jobbik pedig pont ezekben a szegmensekben tudott erősödni.

Négyezres szavazatveszteség

A választás két legnagyobb ellenzéki vesztese az MSZP–DK és az LMP. Az előbbi pártszövetség jelöltje, Pad Ferenc csupán Ajkát tudta hozni, és a Fideszből kiábrándult szavazók közül gyakorlatilag egyet sem tudott megszólítani az iparvároson kívül. Komoly kudarc a baloldal számára, hogy a jelöltjük csupán a harmadik helyen végzett. A baloldal annak sem örülhet, hogy míg tavaly 11 769 fő szavazott a jelöltjükre, addig most csupán 7712-en ikszelték be Pad Ferencet.

Sokan nem mentek el szavazni Fotó: Polyák Attila - Origo

A két százaléknak örülhet az LMP

Az LMP kétszázalékos eredménye messze elmaradt a közvélemény-kutatásokban mért 6-8 százaléktól, de ebben a körzetben 2014-ben és 2010-ben is a parlamenti küszöb alatt szerepeltek. Az ökopárt számára a mostani eredmény azért kudarc, mert 2014 tavaszán legalább három százalék közelében jártak, míg most csak azt tudták elkerülni az eredményükkel, hogy a jelöltjüknek ne kelljen visszafizetnie az egymillió forintos kampánytámogatást.