Széthúzás a Normafán

erdei út erdő fa hátizsák  nordic walking Normafa turista 
Nordic walking (síjáró) Normafa projekt, rehabilitáció
Nordic walkingozó (síjáró) turisták a Normafánál, a János-hegyre vezető jelzett erdei turistaúton.Normafa projekt, rehabilitáció.
Vágólapra másolva!
Túl nagy a zsúfoltság a Normafán, a XII. kerületi önkormányzat ezért „széthúzná” a kirándulóövezetet, hogy mindenki elférjen. Balkáni, lepukkant üdülőövezet helyett élhető, de nem nagyszabású felújítást szeretnénk – mondta el szerdán Pokorni Zoltán. A civilek közül sokan nem örülnek a terveknek.
Vágólapra másolva!

Május 17-én tartanak népszavazást a XII. kerületi lakosok a Normafa rehabilitációjáról, és az ezzel kapcsolatos munkákról. Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere azt mondta, a 40 éve balkánosodásnak induló terület újra a kirándulók kedvelt, kulturált központja lehet a munkálatok után, amelyek, ha a referendumon megszavazzák a kerületben élők, 4-5 éven belül megvalósulhatnak.

Így húzzák szét

A felújításról a napokban elkészült a megvalósíthatósági hatástanulmány első szakasza: a tervek szerint "széthúznák" a Normafa és térségének látogatózónáit.

Az egykori Fácános vendéglő Zugligetben. A Normafa rendbetétele 4-5 éves program lenne, ha a népszavazáson elfogadnák Forrás: MTI/Kovács Tamás

Így öt alközpont alakulna ki, egyebek között a Széchenyi- és a János-hegyen, ahol kirándulóösvények, játszóterek, kocogó- és nordic walking pályák fogadnák a látogatókat. Erre azért van szükség, mert a védett természeti övezetbe hétvégenként 10-12 ezer turista is érkezhet, A látogatók sokszor autóval jönnek, és közvetlenül a Normafa központhoz parkolnak le – a zsúfoltságot kisebb, elszórt P+R parkolóhelyekkel enyhítené az önkormányzat, a környező hegyek lábánál.

Külön pályákon

A fejlesztési projektben külön pályákra terelnék a biciklis és a gyalogos forgalmat, eltérő útvonalat biztosítva a különböző sportok kedvelőinek, akik között gyakran alakul ki konfliktus, a közös ösvények miatt. Az erdő talaját legyaluló down hilles biciklisek is maradhatnak, de korlátozott keretek között, őket, az Anna-rét és a Libegő végállomása közé terelnék.

Nordic walkingozó (síjáró) turisták a Normafánál, a János-hegyre vezető jelzett erdei turistaúton Forrás: MTI/Jászai Csaba

"Javaslatot tettünk a fogaskerekű vasút vonalának meghosszabbítására, a gyermekvasút és a libegő korszerűsítésére is" – mondta Pokorni Zoltán, hozzátéve, nem gondolkodnak grandiózus tervekben, védeni is szeretnék a természeti övezetet. Ezért mondtak le a bobpályáról, és a golfpályáról, és nem lesz óriás síparadicsom sem a Normafán.

Maradhatnak a síelők is

A Kis Normafa-lejtő pályáját viszont megőrzik, és karban is tartják majd, itt szükség esetén mesterséges hóval biztosítják majd a megfelelő hóvastagságot.

Az hatástanulmányt a HBH Consulting készítette. Az önkormányzat által elfogadott verzió becsült költségvetése 6,9 milliárd forint, ebből 5,9 milliárdos fejlesztés tartozik önkormányzati hatáskörbe.

Ezt miért nem mondták?

A sajtótájékoztató felszólalói közül ugyanakkor úgy vélték, a népszavazás megtévesztő, mert csak egyetlen tervet ismertet, nem ad alternatívát. Arra is kíváncsiak voltak, hogy hol tekinthető meg a tervezett felújítás részletes terve – ezt egyébként itt lehet megtalálni. Úgy tudjuk, a hatástanulmány bírálói között egy DK-aktivista is felszólalt.

Meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát, de van, aki szerint ez fölösleges Forrás: MTI/Lakatos Péter

Volt, aki a fogaskerekű meghosszabbítását találta értelmetlennek, mondván, a vasutat így sem használják ki eléggé, ráadásul a pálya bővítése megterhelné a Városmajor forgalmát is. Más azt kifogásolta, hogy a lakosságnak kiosztott szórólapokban nem szerepel szó szerint, hogy hóágyút is bevetnének a sípályán.

A projekthez szakmai tanácsokkal is hozzájáruló civil szervezetek szakértői viszont elfogadták a Normafa rehabilitációs tervét.

Fakivágás nem lesz

Mint az Origo megtudta, a felújítás nem járna tömeges fakivágással, legfeljebb az utakat, erdei ösvényeket befutó cserjéket ritkítanák meg. Konok Edit a projekttel foglalkozó szakértő szerint attól sem kell tartani, hogy az erdő élővilágát még jobban megterhelné a felújítás, és az üdülőövezet széthúzása, mivel csak meglévő ösvényeket és útvonalakat kötnének össze, az illegális csapásokat pedig megszüntetnék.