Bírálta Orbán oroszbarát politikáját lengyel életrajzírója

Vágólapra másolva!
Megrázta a keleti nyitás és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti vendégeskedése a magyar miniszterelnök lengyel életrajzíróját, Igor Jankét. Szerinte Orbán Viktor átállt az oroszok oldalára, és ezt már Lengyelországban is látják. 
Vágólapra másolva!

Három évvel a magyarul "Hajrá, magyarok", lengyelül "A csatár" címmel kiadott Orbán-könyve után ismét Budapestre látogatott a Igor Janke, lengyel újságíró. Azért jött Magyarországra, mert egy új fejezettel akarja kibővíteni a kötetet. A könyv a tervek szerint angolul is megjelenik majd. Az író a Mandinernek azt mondta: annak semmi értelme, hogy az angol kiadás úgy jöjjön ki, hogy nincs benne a keleti nyitás, Vlagyimir Putyin vagy éppen az ukrajnai események.

Kiakadt a szerző

Janke a portálnak azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziója nagyon fontos téma Lengyelországban, így amikor Orbán Viktor a "másik oldalra" állt, az megdöbbentett mindenkit.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Budapesten Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Hangsúlyozta, furcsa volt, hogy Orbán Viktor bírálta az oroszok elleni szankciókat és az is, hogy elsőként fogadta Putyint az Európai Unió határain belül.

- mondta Janke.

Ellenséget fogadott Orbán

Az író így fogalmaz: "Orbán Viktor, a szabadságharcos, aki az elsők között ítélte el a Grúzia elleni orosz agressziót néhány évvel ezelőtt, most fogadja az agresszort? Az ellenséget? Itt ugyanis háború van. Nem krízis, nem konfliktus. Háború. Az oroszok megtámadtak egy szuverén országot. És megtehetik még más országokkal is".

Tavaly év végén írtunk arról, hogy leértékelték az Orbán Viktorról szóló könyvet. Kattintson ide a részletekért.