Felfüggesztett börtönre ítélték Fásy Ádámot

Gyászol Fásy Ádám, Légy képben
Vágólapra másolva!
Felfüggesztett szabadságvesztésre és sok millió forintos pénzbüntetésre ítélt az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében nyolc embert, köztük Pákh Imre és Fásy Ádám üzletembereket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú döntésében.
Vágólapra másolva!

A tényállás szerint egy ukrán - sajtóhírek szerint utóbb Nobel-díjra javasolt - tudós módszerei alapján magyar és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatalan betegeknek több millió forintért. A vállalkozáshoz szükséges cég alapításában vett részt a két üzletember.

Fásy Ádámot az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében találták vétkesnek, 7 másik emberrel együtt Forrás: MTI

Kuruzslás

Az elsőfokú bíróság a csalást nem látta megállapíthatónak, de a kilenc vádlottból nyolcat bűnösnek mondott ki emberen végzett kutatás szabályainak megszegése, emberi test tiltott felhasználása és kuruzslás bűncselekményében. Ezek miatt egy év két hónap, három évre felfüggesztett, valamint tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztéseket, továbbá 5 és 10 millió forint közötti pénzmellékbüntetéseket szabott ki.

A vádlottak felmentésért fellebbeztek.

Egy fillért nem kapott?

Egy fillért nem kapott a cég igazgatósági tanácsában betöltött posztja után Fásy Ádám, a klinikán folyó orvosi eljárások részleteiről pedig nem tájékoztatták - állította az Origónak az ismert zenész ügyvédje.

Strasser Tibor szerint ügyfele megtiszteltetésnek érezte a felkérést, emiatt vállalta el a pozíciót. Már csak ezért is abszurd, hogy Fásy Ádámot 10 hónap felfüggesztett börtönnel, 7 milliós pénzbírsággal sújtanák - mondta a jogi képviselő, aki fellebbezni fog az első fokú ítélet ellen, jogerős döntésre pedig másfél év múlva számít.

Repkednek a milliók

Úgy tudjuk, Pákh Imre műgyűjtőre 10 millió forintos, az ügyben szintén érintett Seffer István plasztikai sebészre pedig 5 millió forintos pénzbüntetést róttak ki.