Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Répássy Róbert szerint javul az igazságszolgáltatás megítélése

Vágólapra másolva!
Répássy Róbert szerint az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott elemzése azt igazolja, hogy erősödött Magyarországon az igazságszolgáltatás függetlensége.
Vágólapra másolva!

A hatékonyság és a minőség terén a hazai eredmény nagyjából az uniós átlaggal egyezik, így ebben is van még lehetőség javulásra, de jó úton járunk – mondta az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a Kossuth Rádióban. Hozzátette: a bírói függetlenség terén az unió 11 tagállamát, gyakorlatilag Közép-Európa minden országát megelőzi Magyarország, akárcsak Görög- és Olaszországot.

Répássy Róbert szerint nőtt a bizalom Forrás: MTI/Soós Lajos

Répássy Róbert szavai szerint nagyon fontos üzenet, hogy az emberek inkább bíznak a bíróságokban, mintsem elutasítják azok döntéseit. Kiemelte, hogy az elmúlt években a bíróságok nagyon sokat dolgoztak az ügyhátralék feldolgozásáért; jelentős, látványos javulás észlelhető például e téren a korábban rossz hatékonysági mutatókkal működő központi régióban.

Gyakorló jogászok mondtak véleményt

Az elemzés többek között ügytípusok szerint, illetve az ítélkezési fórumok szintje szerint veti össze a bíróságok hatékonyságát, ügyintézési idejét, az elintézett, illetve elintézetlen ügyek mennyiségét. A bíróságok függetlenségének az országon belüli megítélését jórészt gyakorló jogászok tapasztalatainak összegzése alapján állapították meg.

A jelentésben található táblázat tanúsága szerint a 0-tól 7-ig terjedő skálán - ahol a magasabb szám a bírói függetlenség magasabb fokú elismertségét tükrözi - a mérőszám elérte a négyet. Ez - a 3,50 és 4,00 közötti szegmensen belül - fokozatos emelkedést tükröz a 2010 és 2012 között, majd a 2012-2013 során mért adatokban.

A bíróságokon jelentős technológiai újításokat vezettek be január 1-jétől. Többek között a folyamatban lévő bírósági ügyekben értesítés kérhető sms vagy e-mail formájában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről