Brüsszel nem blokkolt, de a paksi bővítés még elbukhat

atomreaktor ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET épület belső erőmű FOTÓ FOTÓTÉMA HÉTKÖZNAPI ipari létesítmény KÉPKIVÁGÁS totál Paks, 2011. március 7.
Az atomerőmű II-es blokkja. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei a
Paks, 2011. március 7. Az atomerőmű II-es blokkja. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kormány álláspontjához hasonlóan valótlansággal vádolja a Financial Timest Aszódi Attila, a paksi beruházás kormánybiztosa. Az Európai Bizottság kifogásolta a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött, 12 milliárd eurós megállapodást. 
Vágólapra másolva!

Valótlant állít a Financial Times – mondta az Origónak Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. A szakembert azért kérdeztük, mert a brit gazdasági lap azt írta: az Európai Unió leállította az atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött, 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

Aszódi Attila szerint valótlanságot állít a Financial Times Forrás: Origo

Az érvényes szerződések kétharmados többségben vannak

A kormánybiztos szerint a beruházás nincsen veszélyben, zajlanak az egyeztetések a fűtőanyag beszállításáról. Az, hogy az atomerőmű üzemanyag-szállítása körül vita alakult ki, nem befolyásolja a többi szerződés érvényességét – tette hozzá. Jelenleg három folyamatban lévő szerződés van a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban, ezek közül kettő már érvényben van. A fűtőanyag-szállításról van vita az EU-val.

„Nincs blokkolás”

Az Origo megkereste az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivőjét az ügyben. Anna-Kaisa Itkonen írásos válaszában közölte: Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését.

A testület a múlt héten döntött a beszámolóról, amelyben azt vizsgálták, a paksi atomerőmű bővítése megfelel-e az Euratom szerződésben foglaltaknak. Az Euroatomnak eszerint jogában áll, hogy részt vegyen a fűtőanyag-beszerzésekben, amit Paks esetében kizárólag az oroszok intéznének. Ezért nem írta alá a szerződést és ezt a döntést hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Feloldják a titkosítást

Az ügyet az Európai Bizottság csak „nagyon korlátozott mértékben” tudja kommentálni, mert a döntés alapjául szolgáló dokumentumok bizalmasak. Magyarország ugyanakkor értesítette a bizottságot arról, hogy hozzájárul a döntés minősítésének feloldásához, így a bizottság hamarosan a lehető legrészletesebb tájékoztatást fogja adni a kérdésben - írta.

Az Európai Bizottság nem blokkol Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Felvették a kapcsolatot

Anna-Kaisa Itkonen leszögezte, tudomásuk szerint a bizottság döntése után a magyar kormány és az Euratom képviselői ismét felvették a kapcsolatot, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak. A tagország hatóságainak ezen kívül jogukban áll az Európai Bíróságon megtámadni a bizottság döntését – tette hozzá.

Komoly aggályok

A Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője ennek ellenére úgy látja, veszélybe kerülhet az egész paksi beruházás, mivel a mostani aggályok eléggé komolyak. Jávor Benedek szerint nem lehet szembemenni az uniós szabályokkal, nem lehet őket kihagyni a projektből. Kérdéses az is, hogy egy esetleges szerződésmódosításba az oroszok belemennek-e.

Jávor Benedek szerint veszélyben van a paksi-projekt Fotó: Polyák Attila - Origo

„Az oroszokat is rá kell venni arra, hogy a szerződésmódosítás nekik is jó” - tette hozzá a politikus.

Jávor szerint kérdés, hogy a Roszatomnak ebben az esetben is megéri-e majd a beruházás. Az Európai Bizottság folyamatban lévő ügyekről nem nyújt tájékoztatást. Ezt egyébként a kormány is kérte – mondta Jávor Benedek.

Csak az első fricska

Anna-Kaisa Itkonen EB-szóvivő válaszában utalt rá, hogy a paksi bővítést több okból is kifogásolták az Európai Unióban, de amíg a tagország betartja a nukleáris fűtőrendszerek beszerzésére vonatkozó uniós előírásokat, nem lehet gond.

Ez még csak az első fricska volt a paksi bővítés számára Brüsszelből, már előkészítés alatt van a többi, véli Holoda Attila is. Ő 2012-ben egy ideig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi helyettes államtitkára volt. Az energetikai szakértő nem hiszi, hogy egy Financial Times kaliberű lap megalapozatlan információkat tenne közzé, ráadásul Navracsics Tibor is elismerte, hogy az Euratom elkaszálta az oroszokkal kötött fűtőelem-ellátási és -kezelési szerződést.

Versenykorlátozás

"Versenyjogilag az Európai Bizottság akármikor beleköthet a paksi bővítésbe. Ott van például a megállapodásnak az a része, hogy a beruházást a magyar és az orosz cégek 40-60 százalékos arányban hozzák létre. De mi lesz a nem orosz vagy nem magyar cégekkel? Őket kizárják?" - tette fel a kérdést Holoda.

Lázár Jánosnak még sokat kel tárgyalnia Fotó: Polyák Attila - Origo

Jönnek majd a kifogások

Az Európai Bizottság intézményei a bővítés minden számítását bekérhették, mindent alaposan megvizsgálnak, és valószínűleg szépen sorban elő fognak állni a kifogásaikkal, mondta az energetikai szakértő. A tiltott állami támogatás kérdése szinte biztosan elő fog kerülni.

Lázár János korábban azt mondta, a paksi áram árában nem fog megjelenni az erőmű építésére felvett hitel. Ha ezt valóban így tervezi a kormány, az egészen biztosan tiltott állami támogatásnak minősül majd a bizottság szerint, véli Holoda Attila. És még ha a blokkokat meg is építjük, az ott termelt áramot nem exportálhatjuk majd, mert az állami támogatás miatt a magyar áram versenyelőnyben lenne.

Nyereség

A magyar kormány számításainak végső soron azt kell alátámasztaniuk, hogy a paksi beruházás nyereséges lenne, ha piaci alapon valósítanák meg. Akkor ugyanis nem számít tiltott állami támogatásnak az állam által beletett pénz, hiszen a befektetést egy racionális piaci szereplő is végrehajtaná.

Még vannak nyitott kérdések a paksi bővítésről Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nehéz helyzet

Ami a Financial Times által nyilvánosságra hozott problémát illeti, a fűtőelem-ellátás és a kiégett fűtőelemek kezelése ugyan csak a paksi bővítés kis része, de biztonságpolitikai probléma, az Euratom nagyon szigorúan szabályozza. Kérdés, hogy ki fog-e tudni egyáltalán kecmeregni a kormány ebből a csávából - mondta Holoda Attila. Ugyanis nem biztos, hogy járható út a fűtőelem-ellátás nyílt megpályáztatása.

Az oroszokon múlhat

Felmerült, hogy az oroszok mellett például a Westinghouse is szállíthatna fűtőelemeket az új paksi reaktorokba. De ez ennyire azért nem egyszerű - hívja fel a figyelmet az energetikai szakértő. A fűtőelemek nem szabadon cserélhetőek a különféle reaktortípusok közt; ha mondjuk a Westinghouse akarna fűtőelemeket gyártani az orosz reaktorba, akkor az oroszoknak legalábbis részben át kellene adniuk a műszaki specifikációkat.

Az oroszok ezt a szellemi tulajdonhoz való jogra hivatkozva minden további nélkül megtagadhatják, különösen, hogy a fűtőelem-ellátás és -kezelés a teljes paksi üzlet ötöde, amit valószínűleg nem akarnak elveszíteni.

Engedély kell

Az sem járható út, hogy a magyar kormány megpályáztatja a fűtőelem-ellátást, de a pályázatot úgy írja ki, hogy azon csak azok a cégek indulhatnak, amelyek neve r-rel kezdődik és oszatom-ra végződik. A pályázat kiírásához az Euratom engedélye kell, ők csak teljesen nyílt pályázatot fognak engedélyezni. Ráadásul a pályázat engedélyeztetéséhez a kormánynak minden technikai specifikációt meg kell osztania az Euratommal, pedig ezeket most titkolják - mondta Holoda.

Lázár tárgyal

Mint arról korábban beszámoltunk, a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között. Olyan megnyugtató megoldás készül, amely garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyag-ellátást, valamint lehetővé teszi majd, hogy „az oroszok is szállítsanak üzemanyagot” – erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Forrás: Origo

Nem lehetett kérdezni

A paksi bővítésről reggel alig háromperces sajtótájékoztatót tartott Kovács Zoltán. A kormányszóvivő felolvasta a kormány nyilatkozatát, amelyben cáfolják az FT értesülését, kérdezni nem lehetett. A kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

Az MSZP és az LMP is a kormányt okolja azért, hogy a beruházás kapcsán problémák merültek föl.

Nincs lezárva az ügy

A fűtőanyag beszerzés körül még nem zárult le az ügy Forrás: MTI/Sóki Tamás

Precedens

Az Európai Bizottság 2014 májusban elfogadott uniós energia stratégiájában amellett tört lándzsát, hogy a diverzifikációt érvényesítsék, azaz több forrásból szerezzék be a nukleáris fűtőanyagot. A felkérés az Euratomnak is szólt, hogy ezután ilyen szempontból bírálja el a tagállami terveket. Egyesek szerint nem kizárt, hogy ezt az elvet most először éppen Magyarországgal szemben érvényesítették.