Vágólapra másolva!
Csaknem kétharmados többséget szereznének a kormánypártok egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson – közölte a Nézőpont Intézet. Ugyanakkor, hasonlóan a többi intézet felméréseihez, a Nézőpont elemzéséből is az olvasható ki, hogy tovább erősödött a Jobbik támogatottsága. A harmadik erő továbbra is az MSZP. 
Vágólapra másolva!

A mandátumbecslést a február 4-én publikált közvélemény-kutatása alapján készítette a Nézőpont Intézet, és a potenciális pártpreferencia-adatokat vették alapul.

Erősödő Jobbik

Az intézet közölte, hogy a január 24. és 26. között, ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérésük szerint a Fidesz–KDNP 40, az MSZP 12, a DK 6, az Együtt 4, az LMP 8, a Jobbik pedig 27 százalékos potenciális táborral rendelkezett.

Vitathatatlan előny

Erre építve a Fidesz–KDNP 123 mandátumot szerezne – vagyis a parlamenti helyek közel kétharmadát –, ami továbbra is stabil, erős többséget biztosítana a kormánypárti szövetségnek. Egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Jobbik 38 helyet szerezne, az MSZP, a DK, valamint az Együtt közösen 29 helyet, az LMP pedig 9 mandátumra számíthatna.

Érdekesség, hogy az Ipsos legutóbb arról számolt be, hogy tovább csökkent a Fidesz–KDNP népszerűsége. Elemzésüket korábbi cikkünkben olvashatja. Ugyanakkor – szintén a múlt héten – a Századvég azt közölte, hogy stabilizálta első helyét a Fidesz. Ezt utóbbi elemzést itt olvashatja.