Az unió bosszújáról beszélt Orbán Viktor

Potápi Árpád János; Orbán Viktor; Semjén Zsolt
Budapest, 2015. december 3. Orbán Viktor miniszterelnök (j) beszédet mond, mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2015. december 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítő programok indulhatnak - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet XIV. plenáris ülésén csütörtökön, Budapesten. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország csütörtökön beadja a migránsok kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló EU-s döntést megtámadó keresetét az Európai Bíróságra. 
Vágólapra másolva!

Aggodalmát fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök az erdélyi magyar politikusok ellen indított romániai hatósági vizsgálatok miatt. A kormányfő a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) csütörtöki budapesti ülésén Romániával kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyar kormány

visszarendeződést érzékel a kisebbségi jogok területén,

a nyelvhasználat kérdésében pedig az európai jogok elvitatását tapasztalja „a saját közösségeinktől”.

Kifogásolta továbbá, hogy nem gyorsult fel az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása, és szerinte az erdélyi magyar orvosképzés ügye sem a rendeződés irányába tart.

Külhoni vállalkozások

Külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítő programok indulhatnak – közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta: azt kérte, mozgósítsanak erőket, hogy ilyen programok indulhassanak.

Jelezte: a kormány elvi döntéseket hozott arról, hogy szakmai segítségnyújtással, valamint részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő támogatásokkal járuljanak hozzá ezekhez a programokhoz. A magyar nyelvű, jól képzett szakmunkások mellé szükség lesz külhoni magyar nyelvű és kultúrájú, sikeres fiatal vállalkozói rétegre is – emelte ki.

Orbán Viktor miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a romániai fejlemények miatt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Oktatási tér

Orbán Viktor kitért az egységes oktatási tér megvalósítására a Kárpát-medencében, és beszámolt a Kárpát-medencei ösztöndíjprogram elindításáról. A kormányfő összegzése szerint az oktatás, a tudás és gazdaság összekötése Magyarország egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdése, ezért helyes, hogy a határon túli politikában is

az oktatás és a gazdaság kapja a legnagyobb hangsúlyt.

Kvótarendszer

Magyarország csütörtökön beadja a migránsok kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló EU-s döntést megtámadó keresetét az Európai Bíróságra. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Szlovákia szerdán tette meg ugyanezt. Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a visegrádi együttműködés tagállamai – Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia – bebizonyították, hogy

ha akarjuk, meg lehet állítani a migránsáradatot.

Sokan azonban, akik „más észjárást követnek”, nem örülnek ennek a sikernek – tette hozzá. Példaként azt mondta, hogy az elmúlt napokban Magyarországgal szemben indított jogi eljárásokat is bosszúnak tekinti, mert a magyar kormány szembe mert fordulni Brüsszel bevándorláspárti politikájával.

Hatásköri elvonás

Orbán Viktor előadásában hosszan szólt arról a magyar kormányzati álláspontról, amely szerint a nemzetek létezése Európában nem a problémák forrása – mint azt sokan hiszik, és éneklik „a nemzetek felettivé válás indulóját” Brüsszelben és „a pénzügyi központok különböző európai fővárosaiban” –, hanem a megoldások előfeltétele.

A miniszterelnök több kísérletet is említett a nemzetek létezése ellen. Ilyen volt szerinte az, amikor a készülő uniós alkotmányból

kihúzták az utalást a keresztény gyökerekre,

holott „ez ténykérdés”. A nemzetek elleni lépésként értékelte azt is, hogy egyre több tagállami hatáskört vontak el a nemzeti szuverenitás köréből, és adták az eurobürokraták kezébe.

Orbán szerint egy abszurd koalíció jött létre menekültügyben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: Ez egy bizarr koalíció

Ezzel kapcsolatban megemlítette: az Egyesült Királyság ma már az egész európai jogrendszer revízióját követeli annak megállapítása érdekében, hogy melyek azok a jogkörök, amelyek indokolatlanul – talán még jogszerűtlenül is – kerültek át az eurobürokratákhoz.

Végül a migrációs válságot is a nemzetek meggyengítésére tett kísérletnek nevezte a kormányfő. Úgy fogalmazott: Európa elitje 2015-ben

egy igazán veszélyes lépésre szánt el magát,

amikor szélesre nyitotta az EU külső határait a tömegével beözönlő migránsok előtt. Szavai szerint egy „bizarr koalíció” jött létre az embercsempészek és a jogvédők között, amit kívülről támogatnak vezető európai politikusok is.