Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Viszály kíséri a parlamenti karácsonyt

gyermekkarácsony, kövér lászló, parlament, karácsony, hátrányos helyzetű gyerekek
Budapest, 2013. december 21. Kövér László házelnök (j2) és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke (j) a gyerekekkel együtt nézi a karácsonyi műsort a Parlament főlépcsőjén ülve 2013. december 21-én. Zenei programokkal, bűvészműsorral, ismert előadóművészek produkcióival, játékokkal és ajándékkal kedveskedtek annak a csaknem nyolcszáz hátrányos helyzetű gyermeknek, aki részt vett a hagyományos parlamenti gyermekkarácsonyon.
Vágólapra másolva!
Méltatlankodnak a bodrogközi tanárok és szülők, amiért idén magyarok helyett szlovák iskolák diákjai vehetnek részt a Parlament karácsonyán. A szervezők helyi viszályt sejtenek az elégedetlen hangok mögött, az események kulcsfigurája Trója úr lehet.
Vágólapra másolva!

"Idén főleg szlovák iskolák tanulói mehetnek el a parlamenti karácsonyra a magyar nemzetiségi iskolák diákjai helyett"- méltatlankodott egy bodrogszerdahelyi általános iskola igazgatója.

Ezzel elkéstek

Bányácski Henrietta idén is szerette volna eljuttatni diákjait az ünnepre, hiszen a helyi intézményből korábban már többen meghívást kaptak. A programot szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat viszont azt üzente, már elkéstek a kérvényezéssel.

Személyes kapcsolatok

"A választ elfogadtam, csak sajnos később kiderült, hogy a volt igazgató úr személyes kapcsolatait kihasználva megszólította a környék szlovák iskoláit, és most ők mennek a magyar Parlamentbe a magyar gyerekek helyett" - jegyezte meg a levélíró, aki szerint a szomotori, borsi gyerekek és szüleik is hiába reménykedtek a meghívásban.

2013-ban gyerekek párnacsatáztak az Országház karácsonyán, ahova rendszerint rászoruló és határon túli diákokat hívnak meg Forrás: MTI/Beliczay László

A "volt igazgató úr" Trója Ernő, aki júniusig volt a bodrogszerdahelyi intézmény vezetője, és úgy tűnik, kulcsszerepet játszik az ünnepi program helyi szervezésében.

Nem rajta múlik

Megkerestük Tróját, aki cáfolta, hogy csak rajta múlna, ki vehet részt a parlamenti karácsonyon. "Engem szoktak felkérni, hogy írjam össze a jelentkező iskolákat és gyerekeket. Beadom a névsort, de azt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat dönti el, kit választanak. Aztán megszervezzük a gyerekek pesti utazását is.

- mondta a férfi.

Valaki botrányt akar

Trója Ernő szerint hülyeség, hogy a szlovák diákok idén előnyt élveznének, mivel a meghívottak is magyar ajkú gyerekek, csak éppen nem nemzetiségi iskolába járnak. "Bodrogközben ebből nem csinálunk ügyet, szlovákok és magyarok jól megférnek, de egyesek ebből is botrányt akarnak generálni" - jegyezte meg indulatosan a pedagógus.

Belviszály

Trója Ernő szerepe azért is érdekes az ügyben, mert a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szerint

a nevét csak levelekből ismerik, ahogy az ügy más szereplőit is.

"Felvidéken egy magyar-magyar belviszálynak vagyunk a tanúi, amihez nekünk semmi közünk, és tudni sem akarunk róla" - írta Lengyel Orsolya, a szolgálat szóvivője, aki szerint sajnálatos, hogy

sokan belső politikai vitáikat terhelik rá a gyerekek karácsonyára.

Idén is több százan jönnek

A parlamenti ünnepséget tíz éve rendezi meg a szolgálat. Idén, december 19-én össszesen 748 gyereket és kísérőiket tudják vendégül látni egy napig – a programra viszont ennél sokkal többen szoktak jelentkezni.

A gyermekmentő szolgálat sajnálja, hogy valakik politikai vitával terhelik az ünnepséget Forrás: MTI/Beliczay László

"illetve a szerint, hogy voltak-e már az Országházi Gyermekkarácsonyon, vagy sem" - magyarázta a szóvivő.

Írjanak tanév végén

A szigorú elbírálás miatt évről évre több ezer kárpát-medencei és magyarországi diák marad ki a meghívottak sorából, de így is érdemes próbálkozni.

Kövér László házelnök is részt szokott venni a parlamenti ünnepségen Forrás: MTI/Beliczay László

A legszerencsésebb, ha az iskolák a tanév végén jelentkeznek a következő évi programra, mert a gyermekmentők az új tanév kezdetén döntenek a gyerekvendégek névsoráról.

Nem a Parlament dolga

Lengyel Orsolya azt is hangsúlyozta, hogy

a Parlament nem szól bele a vendéglista összeállításába.

Ha mégis megtennék, a szolgálat egyszerűen nem vállalná a szervezést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről