Gulyás: Ami Habony Árpád körül zajlik az egy bulvárjelenség

Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke ad interjút Kovács Andrásnak 2015 december 15-én
Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke ad interjút Kovács Andrásnak 2015 december 15-én
Vágólapra másolva!
Amit Kövér László elmondott, az – ha valaki nem akarja nyilvánvaló rosszindulattal félremagyarázni –evidencia – mondta az Origónak adott interjújában Gulyás Gergely. A Fidesz új alelnöke szerint elültek a párton belüli viták, ha az ellenzék kész erre, akkor a pártfinanszírozási törvényben és az alkotmánybírák megválasztásában is kész a kormánypárt a kompromisszumra.
Vágólapra másolva!
  • Gulyás Gergely szerint még semmi sem dőlt el 2018-cal kapcsolatban
  • Kövér László senkinek sem akar életvezetési tanácsot adni
  • Az egészségügyben sok minden megváltozott, de érthető az elégedetlenség
  • Habony Árpád szabadidős tevékenységét nem lehet rajtuk számonkérni
  • Ha az ellenzék támogatja, változhat a kampányfinanszírozási törvény

A kongresszuson csak 12 szavazattal kapott kevesebbet, mint Orbán Viktor. Két év múlva az elnöki posztot is megcélozza?

Ez a szavazatarány az alelnökségre vonatkozott. Nekem nincs ilyen ambícióm, a kérdésnek pedig nincs realitása.

Miért nincs?

A kongresszuson is elhangzott, hogy a Fidesz Közép-Európa legsikeresebb pártja, így semmilyen érv nem szól a változtatás mellett.

Két év múlva sem lesz erre ok?

A politikában két év nagy idő, mégis, amennyire a jövőnek lehetnek biztos pontjai, úgy ezek közé tartozik, hogy a Fidesz támogatja a miniszterelnök kongresszuson bejelentett szándékát, hogy ő vezesse a pártot a 2018-as kampányban, és siker esetén kormányfő maradjon.

Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke szerint a párt Közép-Európa legerősebb alakulata Fotó: Szabó Gábor - Origo

A legújabb felmérések tükrében hátradőltek már?

Ez föl sem merülhet. Ráadásul a közvélemény-kutatók – vélhetően nem szándékosan – valamelyest felül szokták mérni a Fideszt, arról nem is beszélve, hogy még 2 és fél év van hátra a következő választásokig.

Mi lehet a felülmérés hátterében?

Nem tudom, de azért ennek a mértéke nem drámai, a közelmúlt listás választási eredményeiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a közvélemény-kutatók többsége a valósnál 2-4 százalékkal magasabb eredményt prognosztizál nekünk. Ez a tévedés a statisztikai hibahatáron belüli.

A nők számára valóban a gyermekvállalás a karriercsúcs?

Az ebben a témakörben indult vita szerintem sokkal inkább a médiát és a véleményformálók mára politikai képviselet nélkül maradt neoliberális részét hozta lázba, a közvélemény többségét nem. Amit Kövér László házelnök elmondott, az – ha valaki nem akarja nyilvánvaló rosszindulattal félremagyarázni – egy evidencia. Mindezek ellenére fontos egyértelművé tenni – ahogyan ezt a házelnök is megtette –, hogy

A család- és társadalompolitikai döntéseink világosan tükrözik azt az értékvilágot, amelyet Magyarország számára kívánatosnak tartunk.

Gulyás Gergely: Amit Kövér mondott, az evidencia Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sokan éppen ráerőltetést érzékelnek a kijelentések mögött.

Miért ne lehetne egy pártnak vagy bármelyikünknek az a véleménye, hogy az élet teljességéhez hozzátartozik a család is. Van, akinek megadatik, van, akinek nem. A politika felelőssége, hogy olyan társadalmi modellt támogasson, amely az ország fennmaradásához, ezen belül a nyugdíj-, szociális, egészségügyi ellátórendszer fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. Szerintünk

Az elhangzott reakciókból viszont egyértelmű, hogy hiába szűnt meg a liberálisok számottevő parlamenti képviselete, az intoleráns véleménydiktatúrára való hajlam, amely egy konzervatív álláspont létjogosultságát is vitatja, a társadalom szűk részében máig fennmaradt

Lesz megállapodás az ellenzékkel az alkotmánybírák megválasztásáról?

Ha nem lesz semmilyen ellenzéki támogatás, akkor nem lesznek új alkotmánybírák, mivel a kormánypártoknak már nem áll rendelkezésére a megválasztáshoz szükséges kétharmados többség. A testület ettől függetlenül működőképes maradna, de az országgyűlésnek alkotmányos kötelezettsége a megürült közjogi tisztségek betöltése. Mi készen állunk olyan kompromisszumra, amely észszerű, és lehetővé teszi a megállapodást.

A Fidesz kész a kompromisszumra az alkotmánybírák jelölése ügyében Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vannak-e már egyeztetések?

Csak informális beszélgetések voltak. A kérdés január végén, február elején lesz aktuális.

Lehet, hogy csak az LMP-vel állapodnak meg, akkor is megvan a kétharmad?

Bárkivel nyitottak vagyunk a megállapodásra, ezért semmit sem lehet kizárni.

Mi van az MSZP-vel és a Jobbikkal?

A „bárki"-be természetesen ők beleértendőek. Az MSZP politikai válságát mi sem jelzi jobban, mint hogy ahhoz is gyengék, hogy akár számukra is előnyös megállapodást kössenek. Aki ott észszerű kompromisszumot akarna, az is fél szemmel a párton belüli ellenlábasoktól és

Jó példa erre az egyházügyi törvény keddi leszavazása, ahol az ellenzék akár triumfálhatott is volna, mert kénytelenek vagyunk eleget tenni az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogi Bíróság által teremtett, az ellenzék korábbi kritikájával egyező módosítási kényszernek. Ehelyett leszavazták a javaslatot.

Ha már ellenzék, akkor a komolyan vehető ellenfél hiánya nem vezet-e lenézéshez?

A kongresszuson éppen emiatt figyelmeztetett mindenki arra, hogy a saját mércéinkhez akkor is tartanunk kell magunkat, ha pillanatnyilag a kívülről jövő kihívás gyenge. A politikában létrejött űrt valamilyen erő előbb-utóbb be fogja tölteni, ezért senki nem gondolja, hogy bármely előttünk álló választás eredménye ne lenne teljesen nyitott.

"A politikában létrejött űrt valaki be fogja tölteni" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Milyen törtető fiatalokra gondolt Lázár János?

Honnan venném a bátorságot ahhoz, hogy Lázár János szavait értelmezzem?

Valamilyen elképzelése biztosan van, kire gondolhatott?

A politikában az autentikus értelmezés a legfontosabb. Ha e témakörben az én véleményemre kíváncsi, akkor a jövő szempontjából valóban kulcsfontosságú, hogy közéleti és döntéshozói feladatot olyan fiatalok vállaljanak, akik ezt nem elsősorban karrierlehetőségnek, hanem szolgálatnak tekintik.

Netán Lázár János Habony Árpádra gondolt?

...

Mennyire volt szerencsés a miniszterelnöki tanácsadóról napvilágra került videó?

Bulvártémának tartom az egészet.

A Fidesz néhány vezetőjének ad tanácsokat, de ezt a tényt mára a sajtó valamilyen mitikus bulvárjelenségként tünteti fel.

Nem érzi, hogy Önre is káros lehet a tevékenysége?

Ha nem származhatna kár belőle, akkor az ellenzék nem építene stratégiát erre, de Habony Árpád nem közszereplő, nem tagja a Fidesz-frakciónak, és semmi ok nincs arra, hogy az ő szabadidős tevékenységét bárki a kormánypártokon kérje számon.

Gulyás még nem volt hasonló helyzetben, mint Habony Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mit tett volna hasonló helyzetben?

Nem voltam még hasonló helyzetben.

Végleg elültek a kormánypárt belső vitái?

Úgy látom, és remélem is, hogy igen.

Lázár és Rogán között is béke honol már?

A hatékony kormányzáshoz szükséges összhang biztosított.

Pokorni Zoltán miért nem beszélt a kongresszuson?

Erről őt kellene megkérdezni.

Lesznek-e módosítások a kampányfinanszírozási törvényben, tekintettel az utóbbi hetek napvilágra került ügyeire?

Csak a reményeimet tudom kifejezni, hogy lesz, mivel ez kétharmados törvény, nem csak tőlünk függ. A kampányfinanszírozás 2013-ban elfogadott szabályai szerintem érdemi előrelépést jelentettek. Az állami támogatással az esélyegyenlőség biztosított. Annyi korrekcióra kétségkívül szükség lenne, hogy

amennyiben a választások eredményeként kiderül, hogy az adott párt minimális társadalmi támogatottsággal sem rendelkezik. Úgy, ahogyan ezt a törvényt az egyéni jelöltek esetén is tartalmazza.

Az egészségügyben történő események nem roppanthatják össze a kormányzatot?

Az egészségügy a rendszerváltozás óta nehéz helyzetben van. Ugyan szerintem 2010 óta valamennyi változtatás jó irányú volt, így is igaz, hogy van forráshiány, és a hazai és a nyugat-európai orvosi fizetések között jelentős a különbség. De ahol a helyzet nehéz, ott a politikai botránykeltés és a bosszúállás szándéka is gyakran megjelenik. Erre a legjobb példa az a részben hazug, részben valós tényeket elferdítő negatív kampány, amelyet a Szent Imre Kórházzal szemben folytattak.

Gulyás: Az egészségügy hosszú ideje nehéz helyzetben van Fotó: Szabó Gábor - Origo

De joggal merül fel a választókban, miért nem sikerült öt és fél év alatt jelentősen javítani ezen a területen.

Először is az elmúlt öt évben mind az ápolónőknél, mind az orvosoknál a korábbi kormányzati ciklusokkal összehasonlítva jelentős fizetésemelés volt. A gyógyszerkasszát úgy sikerült egyensúlyba hozni, hogy ez nem rontotta a betegellátás minőségét. A háziorvosokat külön intézkedésekkel segítette a kormány. A kórházak állami kézbevételével fékeződött és kontrollálhatóvá vált a kórházi eladósodás. Ebben a ciklusban egy új budapesti kórház is épül majd.

Az emberek mégis nagyon elégedetlenek.

Az egészségügy akkor is nagyon nehéz helyzetben volt, amikor kormányra kerültünk. 5 év alatt számtalan jó irányba mutató lépést tettünk, de természetesen nem vitás, hogy még mindig van teendő. Az ország gazdasági teljesítőképessége határozza meg az egészségügyre fordítható forrásokat is.

Az állami biztosítók mellett megjelenhetnek magánbiztosítók a jövőben?

Magánbiztosítók most is működnek, de

Ebben nem lesz változás.

Marad az állami biztosítási rendszer dominanciája Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy friss felmérés szerint a Fidesz-szavazók kétharmada is ellenzi a stadionépítést. Folytatódik a program?

Nyilvános, hogy milyen stadionok felújítása van folyamatban. Ha megnézzük, hogy mennyit fordít egy évben erre a célra a költségvetés, akkor csak a jól megszokott ellenzéki politikai demagógia jegyében vethető fel, hogy ezeknek az összegeknek más közpolitikai célokra fordítása bármely komoly forráshiány orvoslásához elegendő lenne.

Etikus volt-e a közbeszerzési törvény módosítása, miszerint az egy háztartásban nem élő rokonok indulhatnak a különféle pályázatokon?

Népszerű, de durván alkotmányellenes, a legrosszabb közjogi populizmust tükröző szabályozás és súlyos hiba volt, hogy minden hozzátartozót kizártunk nem csupán a közbeszerzéseken való indulásból, de még abból is, hogy egy, az érintett személyi kör bármely tagjának 1 százalékos tulajdonában álló cég bárhol alvállalkozó lehessen.

Az elkövetett súlyos és átgondolatlan hiba miatt mégsem politikai hasznunk, hanem kárunk származott a módosításból.

Meddig tud a menekültválságból hasznot húzni a Fidesz?

Nem tekintem ezt egy politikai akciónak, mivel az alapállásunk mögött elvi, erkölcsi megfontolás áll. A miniszterelnök már januárban arról beszélt, hogy nem kérünk a gazdasági bevándorlókból.

Gulyás: Az új közbeszerzési törvényből csak kárunk lett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Angela Merkel másfajta erkölcsi megfontolást követett.

A CDU ma már felettébb árnyalt véleményen van a bevándorlásról.

ahogy a magyar miniszterelnök ezt már hónapokkal ezelőtt tette. Ráadásul a politikában a szóhasználatnak szimbolikus jelentősége van, ezért lehet ugyan a szavakkal játszani, de a bevándorlás jelentős korlátozása mégis csak kijelöli a bevándorlás felső határát, és azt mutatja, hogy a német vezetők is fenntarthatatlannak ítélik a jelenleg zajló folyamatokat.

Nem tart attól, hogy erre a keménykedésre rámehetnek az uniós pénzek?

Az, hogy valakinek nincsen hajlama az önsorsrontásra, az nem jelenti a szolidaritás hiányát. Mi nem akarjuk megmondani, hogy a hollandok, svédek, németek kivel éljenek együtt, de ezt fordítva is elvárjuk, és elképzelhetetlen, hogy ezért bárki szankciókat alkalmazzon velünk szemben. Ilyen szélsőséges véleményt egyébként eddig csak a migráció ügyében önmagából nemzetközi kabarétréfát űző osztrák kancellár hangoztatott, aki a magyar kerítésben náciveszélyt lát, az osztrákban angyalkát.

Megnyerjük a kötelező kvóták ügyében indított pert?

Nem tudom.

Mi lesz, ha mégis be kell fogadnunk menekülteket?

Ez kizárt. Nyugat-Európában is egyre többen látják, hogy ez nem fog működni. Ennek a legfőbb oka, hogy egy menekült ugyan miért maradna a határok nélküli Európán belül Kazincbarcikán vagy Bukarestben, miközben

Gulyás nem írja alá az olimpiáról szóló népszavazási ívet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Aláírja azt a népszavazási ívet, ami referendumot követel az olimpiáról és a Városliget beépítéséről?

Nem. Korábban a parlament 80, a Fővárosi Közgyűlés 90 százaléka támogatta ezt a kezdeményezést, így ha komolyan vesszük a képviseleti demokráciát, akkor nincs sok értelme a referendumnak.

Ha a 300 forintos vizitdíjról döntöttek az emberek, akkor erre is képesek lennének.

A lehetőség most is adott, csak megfelelő mennyiségű aláírást kell összegyűjteni. 2008-ban nem csupán 300 forintról alkottak véleményt, hanem a hazugságban fogant Gyurcsány-kormányról mondtak ítéletet az emberek. Soha nem lett volna 50 százalék fölött az akkori részvétel, ha 2006-ban a mai napig a baloldali politikai extremizmust megjelenítő volt kormányfő nem csapja be a választópolgárokat.