Százmilliárdot kér a főváros

Tarlós István
Budapest, 2015. szeptember 2. Tarlós István főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A BKV működési hiányának átmeneti átvállalásáról és egy 300 millió eurós európai hitelkeret megkötéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés, amely határozott arról is, hogy közterületet neveznek el Göncz Árpád nemrég elhunyt államfőről.
Vágólapra másolva!

Budapest 300 millió euró, vagyis mintegy 93 milliárd forint értékű, közlekedési és más városfejlesztési célokra fordítható hitelkeretért folyamodik az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A pénzt főleg a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban tervezett fejlesztésekhez szükséges önerőre fordítanák,

valamint az EU által nem támogatott beruházásokra.

Nem jött pénz az államtól

A közgyűlés eldöntötte azt is, hogy a közösségi közlekedés zavartalan működése érdekében átmenetileg kifizeti a BKV fenntartásához december elejéig szükséges 13,5 milliárd forint, jelenleg hiányzó forrást. Ez azért vált szükségessé, mert a költségvetésben e célra elkülönített 24 milliárdos állami forrás eddig nem érkezett meg.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Origo Bolla Tibor BKV-vezérigazgatóval októberben készített intejújából is kiderült, hogy nagy a baj: az állami adósságátvállalás kihúzta ugyan a gödörből a BKV-t, de a működésre csak novemberig elég a pénz.

Milliárdokba kerül a pótlás

Az is eldőlt, hogy a BKV 13,7 milliárd forint kölcsönt vehet fel a felújítás előtt álló 3-as metró pótlásához szükséges 150 busz beszerzésére.

Az új buszoknak a metrófelújítás kezdetén, vagyis 2016 júliusában kell forgalomba állniuk.

Tarlós István főpolgármester november 4-ére rendkívüli közgyűlést hívott össze, ekkor döntenek 70 új autóbusz beszerzéséről.

Már épül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye, a Dagály Úszóaréna Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Elhalasztották a Dagály strand állami tulajdonba történő átadásának véglegesítését, döntöttek viszont arról, hogy a fővárosi önkormányzat és intézményeinek közbeszerzéseit egységesen kezelő szervezetet hoznak létre.

A képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád volt államfőről,

és eldöntötték, hogy közterületet neveznek el róla, de a helyszínt még nem jelölték ki.