Így nyerné meg Orbán a következő választást

EU-Balkans Summit in Brussels Belgium Brussels EUROPEAN UNION EUROPE News NurPhoto October 25 2015 25th October 2015 Human Interest POLITICS Politician Balkans Summit SQUARE FORMAT
Viktor Orban, Prime Minister of Hungary, at the mini-Summit in Brussels, Belgium, on October 25, 2015. (Photo by Aurore Belot/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Legalább 2016 végéig szeretné napirenden tartani a menekültkérdést a Fidesz – tudta meg az Origo. A kormánypártban azzal számolnak, hogy ha a támogatottságuk nem csökken jelentősen jövő év végéig, akkor a 2018-as választás előtti jóléti intézkedésekkel nyerhetőnek tűnik a voksolás. A novemberi pártkongresszus is részben már a következő parlamenti választásról szól.
Vágólapra másolva!

Amíg lehet, fenntartaná aktivitását menekültügyi kérdésekben Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz – tudta meg az Origo. A párt november 15-i tisztújító kongresszusa is részben ennek a jegyében ülésezik majd. Az összejövetelen bizonyítanák, hogy a kormánypárt túljutott a tavalyi vitákon, és jóval egységesebb, mint az év elején.

Orbánnak kedvez a helyzet

A mostani kongresszuson Orbán Viktor pártelnök a korábbi évekhez képest könnyebb helyzetben van. Ennek oka, hogy Orbán pártelnökjelöltként és miniszterelnök-jelöltként biztosan több szavazatot kap majd, mint az elnökségi aspiránsok. Míg a korábbi években

Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Varga Mihály az elnökségi szavazásokkor közel annyi voksot kapott, mint a pártelnök,

addig a mostani aspiránsoktól ez nem várható. Ez azért lehet fontos Orbánnak, mert azt mutathatja, hogy nincs érdemi kihívója a Fideszben.

Gulyás Gergely és Németh Szilárd is bejuthat az elnökségbe Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az már eldőlt, hogy Pelczné Gáll Ildikó, Németh Szilárd, Kubatov Gábor és Gulyás Gergely indul majd a tisztségért. Egyikük sem olyan népszerű a pártban, mint azok voltak, akiknek a helyére pályáznak, így a küldöttek közül bizonyára többen üresen hagyják majd a szavazólapot. Arra sem lehet számítani, hogy a következő két hétben bárki bejelentkezik a tisztségre, mivel a Fideszben szeretnék elkerülni a nyílt versengést. Ilyenre egyébként 1994 óta nem is volt példa.

Kubatov Gábor (jobbra) várhatóan tagja lesz a Fidesz elnökségének Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lepleznék a vitákat

Azzal, hogy nem lesz verseny, azt is üzenik, hogy a pártban nincsenek éles belső viták. Erre szükség is van, mivel éppen 2014–2015 fordulóján élesedtek ki a belső ellentétek a Fidesz vezető politikusai között. Gyakorlatilag nyílt színen bírálták egymást a korábban meglehetősen visszafogott és zárkózott párttagok. A legemlékezetesebb szópárbajok Pokorni Zoltán és Lázár János között zajlottak, de az adok-kapokból párton kívüliként nem maradt ki Tarlós István sem.

A kongresszuson arról is dönthetnek a küldöttek, hogy Orbán Viktort választják meg a párt 2018-as miniszterelnök-jelöltjének. Ezzel a kormányfő véget vethetne az arról szóló találgatásoknak, hogy 2017-ben átvenné Áder János helyét a Sándor-palotában, egyben

a miniszterelnök-jelölti posztra ácsingózók lelkesedését is letörheti.

Ugyanakkor kérdés, van-e értelme előrehozni ezt a döntést, hiszen 2017-ben is lesz még egy tisztújító kongresszusa a Fidesznek.

Orbán Viktor nem fog a Sándor-palotába költözni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Elégedettség

A kongresszuson nyilvánosan biztosan nem fognak előjönni kínos személyi kérdések. Ezek közé tartozik Lázár János és Rogán Antal viszonya, amit csak hosszú egyeztetések után sikerült intézményes mederbe terelni. Úgy tudjuk, a felek egyelőre kivárnak az újabb támadással. Lázár Jánosnak később adu lehetne a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével szemben, ha a Fidesz támogatottsága a következő hónapokban meredeken zuhanna.

A népszerűségi mutatókkal egyébként elégedettek a pártban, miután

a Fidesznek sikerült visszaküzdenie magát a tavaly őszi szintre.

Úgy számolnak a kormánypárti berkekben, hogy ha most tartanának választásokat, akkor az abszolút többséget biztosan megszereznék. A párt előretörését egyértelműen a menekültügyben folytatott kampányának köszönheti.

Hidegháború alakult ki Rogán Antal és Lázár János között Forrás: MTI/Kovács Attila

Menekültek

Éppen emiatt a Fidesz stratégái abban bíznak, hogy még pár hónapig uralni tudják ezt a témát, és fenn tudják tartani a közvélemény jelentős részének érdeklődését is. Azzal számolnak, hogy ha 2016 végéig sikerül a Fidesz–KDNP támogatottságát a jelenlegi szint közelében tartani, akkor

a választás előtti intézkedésekkel jó esélyük lesz a 2018-as sikerre.

Ezzel szemben azt sem zárták ki, hogy a menekülttéma a jövő év elejére kifullad, így ki kell majd találni olyan ügyeket, ami az ellenzék lehetőségeit csökkenti.

Orbán Viktor minden lehetőséget megragad arra, hogy a menekülttémában megszólaljon. Ez jelentős segítséget ad a Fidesz stratégáinak, így tovább tudják vinni az ügyet. Jól látszik, hogy

Németországban és Ausztriában még hosszú ideig ez lesz a vezető téma,

ezért sok esetben a magyar vezetőknek elég, ha arra reflektálnak. Azt sem zárták ki, hogy ha a kvóta ügyében az unió újabb változtatásokat kezdeményez, a Fidesz beleáll egy magyarországi népszavazásba.

A menekültügy napirenden tartására törekednek a Fideszben Forrás: AFP/Armend Nimani

Ellenzéki optika

"Ezt az ellenzéket meg kell tartani" – fogalmazott az Origo munkatársának az egyik magas rangú kormánypárti háttérember. Úgy látja, sokan egyetértenek a Fidesz–KDNP-ben azzal, hogy a számukra a legfontosabb az, hogy

a baloldalon állandósuljanak a mostani állapotok.

Éppen ezért többen aggódnak amiatt, hogy az MSZP-ben elindult egyfajta mozgás, ami akár ahhoz is vezethet, hogy létrejön egy nagy baloldali egységpárt.

Amíg az ellenzéki szavazók nagy tömegben nem sorakoznak föl az egyik párt mögött, addig a mostani támogatottsági szint mellett a Fidesznek nem kell aggódnia – vélik a stratégák. Mivel a 2014-es tavaszi választás óta nincs jele annak, hogy komoly közeledés indulna el a Jobbik és a baloldal között, erre nem számítanak a következő években sem.

Gyurcsány Ferenc tartós jelenléte nem lenne rossz a kormánypártoknak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezzel szemben a pártban egyesek arra emlékeztetnek, hogy a veszprémi és a tapolcai időközi parlamenti választáson

úgy verték meg a Fideszt, hogy mindkét ellenzéki erő ringbe szállt.

A veszprémi eset kapcsán sokan arról beszélnek, hogy a Jobbik gyakorlatilag semmilyen kampánytevékenységet nem folytatott a körzetben, így a kormányzattal elégedetlenek könnyen fordultak Kész Zoltán felé.

Konszolidáció?

Az biztos, hogy a Fidesz a kongresszus utáni hónapokban a menekültkérdés hullámát meglovagolva egy nyugodtabb periódusra készül. Erre most azért is több esélyük van, mivel a 2016-os költségvetést már elfogadták, és az államháztartási adatok is azt mutatják, hogy nem kell rendkívüli intézkedéseket hozni. Mindenképpen

szeretnék elkerülni az olyan helyzeteket, mint amilyen 2014 végén kialakult.

Akkor az internetadó, az amerikai kitiltási botrány, az útdíj és a kötelező drogteszt ötlete pár hónap alatt a párt szavazóinak százezreit sodorta a bizonytalanok táborába.