Orbán: Nincs à la carte menekült

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
A bevándorlók 80 százaléka fiatal férfi, inkább hasonlít egy fiatal hadseregre a csoportjuk, mint menekültekre – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. 
Vágólapra másolva!

Magyarország nem hiheti azt, hogy az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína és a gazdag arab országok nélkül bármilyen javaslat menekültügyben életképes lehet, mi annyit tehetünk, hogy elmondjuk a magyar tapasztalatokat – mondta Orbán Viktor arról, hogy mit vár a világ országaitól a menekültügy megoldásában.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Európa megosztott

A kormányfő szerint Európa megosztott, nemcsak a menekültválság adja a problémát, hanem az arra való válasz egységének a hiánya. Ez legalább akkora baj, mint maga a válság – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

Meg kell védeni az európai értékeket.

A bajban lévő embereknek joguk van a segítséghez, de nem mondhatják meg, hogy melyik országot választják, melyik segítsen.

Ha már nincsenek életveszélyben, biztonságos országba értek, nem mehetnek tovább, à la carte menekült nincs.

Meg kell vizsgálni, hogyan kezdődött

Túl hirtelen jött ez a válság, túl hirtelen indultak meg ezek az emberek – ennek az okát akkor, amikor már enyhült a nyomás, meg kell vizsgálni, ki kell deríteni. Magyarországra 101 országból érkeztek migránsok, nem csak Szíriából, noha mindenki a szíriai válságot emlegeti okként – fogalmazott a miniszterelnök. Magyarországra nem kényszeríthetik rá, hogy úgy gondolkodjon egy rossz dologról – a menekültválságról –, mintha az jó volna, például a demográfiai válság megoldása lenne. A baloldal egy része itthon is nagy lehetőségként tekint a helyzetre. Ez a kormányfő szerint fatális tévedés.

Hiányzik az egység

Régóta nem sikerül egyetértésre jutniuk abban a nagyhatalmaknak, hogy mit kell tenni Szíriában, ahogy korábban azt sem tudták, mit kell tenni Irakban vagy Afganisztánban. A gazdasági népvándorlók, akik ma úton vannak, vagy készülődnek, úgy érzik, hogy Európa szívesen látja őket – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint az európai politikusok nem értik, hogy világossá kell tenni: Európa nem tud mindenkit befogadni, és semmilyen ellenőrizetlen folyamatot nem támogat.

A horvát kormány véleménye nem a horvát embereké

Nem neheztelünk a horvátokra azért, amit tesznek. Amit a horvát miniszterelnök mond, azt a magyar kormány nem azonosítja a horvát emberek véleményével. A szocialista internacionálé tagja a horvát kormánypárt, annak az álláspontját mondja a horvát miniszterelnök is – reagált a szomszédoktól érkező reakciókra a miniszterelnök. Szerinte a két hét múlva esedékes bécsi választás miatt az osztrák belpolitika is felfokozott üzemmódban működik, ez érződik az osztrák menekültügyi kommunikációban.

Rogán segít

Ahhoz, hogy a kormány jól működjön, nagyobb segítségre van szüksége a miniszterelnöknek. Eddig nem tudta kiemelni Rogán Antalt a frakcióvezetői posztból, de most már van olyan helyzetben a gazdaság, az ország, hogy frakcióvezetőt váltsanak, és a kormányfő megkapja azt a segítséget, amire a munkájához szüksége van – fogalmazott a Kossuth rádióban Orbán Viktor.

A miniszterelnöki rádióinterjút itt követheti percről percre.