Nagyon fontos választással indul 2016

választás 2014 szavazás urna
Lepecsételt szavazóurna egy budapesti szavazókörben
Vágólapra másolva!
Lemondott egy fideszes képviselő Szolnokon, ezért 2016. január 17-én időközi választást kell tartani a Tisza-parti városban. A választókerületben 2006 ősze óta mindig a Fidesz–KDNP nyert, de a baloldal az országos átlagához képest minden országgyűlési választáson jobban szerepelt. A kormánypártnak és az ellenzéknek is nagyon jól jönne egy év eleji választási siker.
Vágólapra másolva!

Lemondott Nemes András fideszes képviselő Szolnokon, ezért

január 17-én időközi önkormányzati választást tartanak

a 6-os számú választókerületben – értesült az Origo. Lemondása hátterében egészségügyi ok húzódott meg. A megyei jogú városban a választás végeredményétől nincs veszélyben a Fidesz–KDNP-s többség, de a voksolásnak a helyi jelentőségén túl országos hatása is lehet.

Billegő Szolnok

Ennek egyik oka, hogy a parlamenti pártok a Tisza-parti városban újra felmérhetik az erőviszonyaikat. A terep azért is megfelelő, mivel

Szolnok inkább billegő városnak számít.

1990–2002 között a Fidesz és a jobboldali pártok vezették a települést. 2002 és 2006 között az MSZP, majd ezután ismét a jelenlegi kormánypártok irányították a várost. Az országgyűlési választásokon pedig 1990-ben, 2010-ben és 2014-ben a jobboldal, míg a többi voksoláson a baloldal győzött.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere 2006 óta vezeti a várost Forrás: Origo

Nem indult a Fidesz

Az országos hatás másik oka, hogy egy kormánypárti győzelem nagyon jó politikai szezonkezdést jelentene a Fidesznek. Az ellenzéknek pedig azért jönne jól a győzelem, mert így bizonyítani tudnák, hogy

van esély az Orbán-kormány leváltására.

A választás tétjét az is növeli, hogy januárig 10 ezer főnél népesebb településen nem lesz voksolás, így a pártok támogatottságáról csak közvélemény-kutatásokból szerezhetünk információkat.

A Fideszre egyébként nagyon ráférne már egy időközi választáson aratott győzelem, hiszen a kormánypártok sem az augusztusi tapolcai, sem a szeptemberi XIII. kerületi választáson nem szerepeltek fényesen. Tapolcán a Fidesz független jelöltek mellett sorakozott föl, míg Angyalföldön a KDNP vállalta magára a súlyos vereséget. A kormánypártok utoljára Karcagon nyertek 10 ezer főnél népesebb városban.

Rég nyert már időközi választást a Fidesz Fotó: Polyák Attila - Origo

2014 tavaszán erős volt a baloldal

A választási esélyek feltérképezéséhez közelebbről is megnéztük a szolnoki 6-os körzet erőviszonyait. A 2014-es önkormányzati választáson viszonylag simán győzött a Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok 44,27 százalékával. A közös baloldali jelölt 19,54, míg a Jobbik 13,58 százalékot ért el. A tavaszi országgyűlési választáson

nem volt meggyőző a Fidesz–KDNP fölénye ebben a választókerületben.

A listás szavazáson csak hét százalékponttal előzte meg a baloldali összefogást.

2010-ben Nemes András a szavazatok 50,28 százalékával szerezte meg az egyéni körzeti mandátumot. Tőle messze lemaradva végzett a Jobbik (19,81 százalék) és az MSZP (17,85 százalék) jelöltje. Az öt évvel ezelőtti országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP az országos átlagától messze lemaradva csak 42,3 százalékot kapott Szolnoknak ebben a városrészében. A Jobbik 21,72, az MSZP 20,02, míg az LMP 11,43 százalékot ért el.

Kilenc évvel ezelőtt az önkormányzati választáson is Nemes András nyerte a mandátumot. A fideszes politikus akkor 48,17, míg szocialista riválisa 32,53 százalékot gyűjtött. 2006-ban az országgyűlési választáson ugyanennek a körzetnek a szavazóköreiben még nagyon simán győzött az MSZP. A szocialisták 45,11, a Fidesz–KDNP 37,33, az SZDSZ 8,29, míg az MDF 5,87 százalékot szerzett.

Így verhetik meg a kormányt

Az elmúlt közel egy évtized voksolásai alapján jól látszik, hogy a körzet inkább jobboldalinak tekinthető. Azonban az is tény, hogy az országgyűlési választásokon

a baloldal az országos átlagához képest jobban, míg a Fidesz rosszabbul szerepel.

A mostani kormánypártok egyszer sem tudtak még 50 százalék közelébe sem érni ebben a választókerületben. Éppen ezért a baloldalnak egy közös indulás esetén jó esélye lenne a sikerre, amivel akár jelentős lendületet vehetnének 2016 elején.