Vágólapra másolva!
Honnan származnak a filmipari kormánybiztos milliárdjai? – erre kíváncsi a bejelentéseiről ismert Tényi István, aki a NAV-ot kérte fel, hogy indítsanak vagyonosodási vizsgálatot Andy Vajna ügyében.
Vágólapra másolva!

Közérdekű bejelentés formájában kérik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt: járjon utána, hogyan és hol kereshet milliárdokat Andy Vajna filmipari kormánybiztos, akit a napokban a TV2 lehetséges új tulajdonosaként emlegettek a legtöbbször.

Utánajárt a Vajna-birodalomnak

A levélíró, a be-és feljelentéseiről ismert Tényi István bejelentésében kis cégtörténet keretében mutatja be Vajna vállalkozásait.

A bejelentő – aki a TV2 eladásával kapcsolatban is a hatóságokhoz fordult – állítja, hogy

a kormánybiztos nevéhez legalább hét offshore cég köthető.

Vajna vagyonára kíváncsi a bejelentő Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezeket Amerikában, Luxemburgban és Curacaón jegyezték be – egy ilyen vállalkozás a tulajdonosa Tényi szerint Vajna legnagyobb cégének, az AV Investmentnek is. A NAV-nak írt levelében a bejelentő egyébként az Átlátszó Vajna céghálózatát vizsgáló cikkére hivatkozik.

Hoznak valamit a kaszinók is

Tényi felidézi, hogy a korábbi producer öt kaszinó koncessziós jogát nyerte el pályáztatás nélkül, és ezek közül csak egy magában hárommilliárd forintos bevételt hozott neki.

"Ennek alapján Vajna öt kaszinójának idén évi 15 milliárd forintos bevétele lehet. Ez azonban csak becslés, mivel önbevalláson alapul. A NAV ugyanis nem látja a pontos bevételeket, mert"

– összegez Tényi István, levelében megemlítve a kormánybiztos idén eladott, közel egymilliárdos értékű hollywoodi villáját is.

Folytatása következik?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyelőre nem reagált a bejelentésre, ami érthető, hiszen Tényi vasárnap küldte el üzenetét az adóhatóságnak.