Hétfőtől sétálhatunk a Széll Kálmán téren

Széll Kálmán tér felújítási munkálatok 2015 január 16-án Koncz Tamásnak Széll Kálmán tér felújítási munkálatok 2015 január 16-án Koncz Tamásnak
Széll Kálmán tér felújítási munkálatok 2015 január 16-án Koncz Tamásnak
Vágólapra másolva!
Korzóvá alakul a Széll Kálmán tér, hétfőtől fél kilométert sétálhatunk a 61-es és 59-es villamosok ideiglenes megállói között. Két buszjárattal megspórolható a gyaloglás, de negyedórát mindenkééppen veszíteni fogunk. Változik a közúti közlekedés is.
Vágólapra másolva!

Hozzáláttak a Széll Kálmán tér átalakításához, a munkák miatt január 19-től várhatóan március elejéig megváltozik a helyi villamosok közlekedési rendje.

Alkalmi végállomások

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, érdemes felkészülni a sétára: a BKK ideiglenes villamos-végállomásokat épít a Széll Kálmán tér két oldalára, a Déli pályaudvar felől érkező 18-as 61-es és 59-es járatok ezután Attila út- Krisztina körút kereszteződésében állnak meg, az 59-es és 61-es villamos pedig Hűvösvölgy felől a Káplár utcánál szállítja le utasait.

Busszal megúszható

Az ideiglenes megállók között így közel fél kilométeres holtsáv alakult ki a Széll Kálmán tér területén. A BKK buszjáratokat ajánl azoknak, akik nem szeretnék naponta akár kétszer lesétálni a távot: az Attila út és a Széll Kálmán tér közötti gyaloglást a 91-es busszal spórolhatjuk meg, erre a Nagyenyed utcai megállóban lehet átszállni.

Január 19-étől nem járnak a villamosok a Széll Kálmán téren Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Farkasrét és Szent János kórház között utazóknak a Zugliget Libegőig meghosszabbított vonalú 102-es buszt ajánlja a BKK, amire a Kékgolyó utcában lehet átszállni az 59-es villamosról. A változás része, hogy a 155-ös, 156-os buszok megállnak majd a Nyúl utcai villamosmegállóban.

Változik hétfőtől a közlekedés rendje Forrás: BKK

A buszra várakozással vagy a sétával azonban mindenképpen időt veszítünk, érdemes a megszokottnál legalább 10-15 perccel korábban útnak indulni.

Új csomópontok

A BKK honlapján összefoglalta a közúti forgalom várható változásait is. (Itt tájékozódhatnak a gyalogosok is.) Az autósok számára az egyik legfontosabb újdonság, hogy a jelenlegi Krisztina körút-Széll Kálmán tér-Szilágyi Erzsébet fasor fő csomópont helyett ideiglenesen három kisebb, jelzőlámpás alcsomópontot építenek ki a buszparkoló területén, és a Széll Kálmán tér északi útpályáján.

A Szilágyi Erzsébet fasor városból kivezető szakaszán a Retek utcáig csak egy sávon lehet majd haladni, és egy sávra terelik a fasortól a Krisztina körút felé tartó forgalmat is.

Így fonódik

A Széll Kálmán tér átalakítása szervesen illeszkedik a budai fonódó hálózat kiépítéséhez, ami a 17-es járat bevonásával átszállás nélkül kapcsolja össze Észak-Közép és Dél-Buda 3 villamosvonalát: a 19-est, a 41-est és a 61-est. A hálózat befejezését 2015 végére tervezi a BKK, a fejlesztést a lenti illusztráció szemlélteti.

Így kapcsolódik majd össze a budai fonódó villamoshálózata Forrás: BKK