Vágólapra másolva!
Sem elbocsátások, sem iskolabezárások nem lesznek, öt gyakorlóiskola azonban átkerül a Klikhez – hosszú egyeztetések után így döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az még nem teljesen világos, hogy az érintett iskolákban mi lesz a vezető tanárok órakedvezményével és pótlékaival. 
Vágólapra másolva!

Összevonások és fenntartóváltás igen, elbocsátások nem lesznek a gyakorlóiskolák átszervezése után – ígérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Arról már korábban is szó volt, hogy a felsőoktatási államtitkárság megvizsgálja az ország negyven gyakorlóiskolájának működését, most pedig azt is bejelentették, hol találtak problémát.

Az Öveges Kálmán gyakorlóiskola végül egyetemi fenntartásban maradt Forrás: Origo

Ötre szűkült a keret

Az első hírek ugyan még arról szóltak, hogy kilenc intézmény fenntartását venné át a Klik, de az igazgatókkal, rektorokkal és kancellárokkal történt egyeztetések után a keret ötre szűkült le. A többi iskola esetében átszervezéssel és összevonással oldják meg a hatékonyabb működést. Az érintett intézmények a következők:

  • Debrecenben az egyetem javaslatára nem kerül át egyetlen iskola sem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásába. Ehelyett összevonják az Arany János Gyakorlóiskolát, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolát és a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumot, így létrejön a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Az egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma nem érintett az összevonásban, változatlan formában működik tovább.
  • A bajai Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskoláját átadják a Klik-nek.
  • A Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumának fenntartása szintén a Klik-hez kerül.
  • A Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája is a Klikhez kerül. Ennél az intézménynél felmerül ugyan az összevonás, de a helyettes államtitkár szerint ez sem biztosította volna a hatékony működést, ráadásul leépítést eredményezett volna, amit nem akartak.
  • A Nyugat- magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Győrben hosszú egyeztetések után továbbra is az egyetem fenntartásában marad. Kiderült, hogy ebben az esetben a minisztérium néhány rossz adatot kapott, amit később korrigáltak.
  • A Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskolája és Kollégiuma Sopronban a földművelésügyi tárca fenntartásába kerül, így részévé válik az agrárszakképző intézmények rendszerének.
  • Nem kerülnek viszont a Klik fenntartásába az iskolák Pécsett. A Pécsi Tudományegyetemen összevonják a Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolát, a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolát, az 1. számú Gyakorló Általános Iskola és Óvodát, így létrejön a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Óvoda, mely a jelenleginél hatékonyabb szervezeti kereteket biztosít majd.
  • A Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium Jászberényben a Klikhez kerül.
  • A szegedi egyetem javasolta a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és a Szegedi Tudomány Egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma összevonását, így létrejön a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Ez esetben az intézmény korábban botrányt okozó névváltozásáról is döntött a szenátus.

A minisztérium azzal indokolta a változásokat, hogy az érintett egyetemeken egyre kevesebb a hallgató, így sok helyen már nincs szükség ekkora intézményekre, hogy a gyakorlati oktatást biztosítani tudják. Maruzsa Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy

a fenntartóváltás semmilyen hatással nem lesz a diákokra és a tanárokra,

mindenki változatlan formában tanulhat és oktathat az intézményekben, az épületek is megmaradnak.

„Az intézmények valamennyi pedagógus és nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott dolgozóját átveszik, a jelenlegi intézményvezetők a jogszabályok alapján kitöltik mandátumukat” – mondta a helyettes államtitkár.

A források megmaradnak

Mivel a gyakorlóiskolákban a vezető tanárok a pedagógus hallgatókkal is foglalkoznak, nekik kevesebb a kötelező óraszámuk és pótlékot is kapnak. Az Origónak korábban Dr. Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós gyakorlóiskolájának igazgatója is azt nyilatkozta, hogy átszervezések esetén nem tudni, ezekkel mi lesz.

Nyíregyházán hiába tiltakoztak a fenntartóváltás ellen a szülők és a diákok. Forrás: MTI/Balázs Attila

Maruzsa Zoltán lapunk kérdésére azt mondta, hogy az érintett iskolákban sokszor már így sem tudták kihasználni az órakedvezményüket, hiszen kevesebb volt a hallgató. Sőt, előfordult olyan is, hogy emiatt nem is tudtak vezető tanárt kijelölni. Az ő pótlékukra szánt pénz pedig továbbra is megmarad az egyetemek költségvetésében, így szerződéssel továbbra is foglalkoztathatják őket – mondta a helyettes államtitkár.

Ez azt is jelenti, hogy a Klikhez került gyakorlóiskolákban nem feltétlenül szűnik meg a pedagógushallgatók képzése, szerződéssel továbbra is folytatódhat a gyakorlati oktatás.

Hiába tiltakoztak

A minisztérium ugyan igyekezett minden oktatót és tanulót megnyugtatni, Nyíregyházán korábban több mint ezren tiltakoztak a döntés ellen, és Győrben is tiltakoztak a szülők.