Csak az illetékest nem kérdezték a Makovecz-emlékműről

„0” kilométerkő szobor 0 kilométerkő szobor Clark Ádám tér FOTÓ FOTÓTÉMA MŰALKOTÁS SZEMÉLY turista városkép „0” kilométerkő szobor 0 kilométerkő szobor Budapest, 2014. július 25.
A megújult Clark Ádám tér a főváros I. kerületében 2014. július 25-én, amely
Budapest, 2014. július 25. A megújult Clark Ádám tér a főváros I. kerületében 2014. július 25-én, amelyet ezen a napon adták át. A márciusban kezdődött munkálatok során felújították a térburkolatokat és a zöldfelületeket is. Középen a nulla kilométert jelző szobor, Borsos Miklós 1975-ben készített alkotása. Innen számítják a magyarországi egyszámjegyű főútvonalak - a Székesfehérvárt és Szentgotthárdot összekötő a 8-as számú főút kivételével -, valamint a 10-es és 11-es út kilométereit. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Egy panelház ötödik emeletéig érne a budavári sikló tövébe tervezett Makovecz-emlékmű, amelyről a tervező Melocco Miklós csak az illetékes I. kerületi önkormányzatot nem kérdezte meg. Orbán Viktor kormányfőnek és Tarlós István főpolgármesternek megmutatta a terveket, bár nekik semmi közük az engedélyezéshez.
Vágólapra másolva!

Makovecz Imrének, az organikus építészet Kossuth-díjas képviselőjének állítana emléket Melocco Miklós szobrász. A tervezett emlékmű részletei nem ismertek, de annyit elárult a művész, hogy Makovecz arca kétméteres lenne, mögötte pedig egy 14 méteres torony állna.

Mindez Budán, a budavári sikló aljában. Ott egy 14 méteres műalkotás méreteiben is grandiózus lenne, ami városképileg sem mellékes kérdés. A torony ugyanis egy tízemeletes panelház feléig érne, és akkora lenne, hogy be sem férne az Alagútba, mert annak bejárata alig magasabb 10 méternél.

Áthelyeznék a nullát miatta

Az emlékmű egy 14 méter magas torony lesz, mögötte magasodik öt jegenye, és lesz benne egy kétméteres Makovecz-arc, pajzs alakú fülkében - árulta el Melocco Miklós. A 80 éves művész a Heti Válasznak azt is elárulta, hogy a 2011-ben elhunyt építész emlékművét a sikló lábához tervezi, amihez át kell onnan helyezni a 0-s kilométerkövet.

Javaslata szerint a Clark Ádám téri körforgalom közepére, a zöldterületre.

A 14 méteres Makovecz-emlékmű mérete összevetve más szobrokkal, épületekkel - viszonyítás kérdése Forrás: MTI - Origo

A kétméteres Makovecz-arc még nem lenne feltűnő, bár mindenesetre szokatlan, hogy nem egy teljes alakot, hanem annak csak az arcát mintázzák meg ekkora méretben. Az emlékmű másik hangsúlyos eleme, a 14 méter magas torony már jóval markánsabb vizuális eleme lenne a Clark Ádám térnek.

Nem beszélve az öt jegenyefáról, ugyanis a karcsú nyárfaféle 25-35 méter magasra is megnő. Ez pedig már egy tízemeletes panelház magasságának felel meg.

Az illetékteleneket kérdezte

Melocco Miklós az interjúban azt mondta, hogy a terveket Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester is elfogadta. A művésznek azonban két olyan személyt sikerült megkérdeznie, akiknek, úgy tűnik, semmi közük ahhoz, milyen köztéri szobor kerül a sikló aljába.

Melocco Miklós Balog Zoltántól és Fekete Györgytől átveszi a Nemzet Művésze díjat Forrás: MTI/Kovács Attila

A kormányfő semmilyen építéshatósági, engedélyezési jogkörrel nem rendelkezik, és a főpolgármester is legfeljebb abban érintett, hogy hová helyezzék el az útból a 0-s kilométerkövet.

A Clark Ádám közepe, a körfogalom, ahová Melocco Miklós áthelyeztetné a 0 kilométerkövet, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterület. Nem úgy, mint az állítólag elfogadott és támogatott Makovecz-emlékmű helyszíne: a sikló előtti terület ugyanis az I. kerület tulajdonában van.

A nemrég felújított Clark Ádám tér, jobbra a nulla kilométert jelző szobor - ezt helyeztetné át Melocco Miklós Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Márpedig köztéri műalkotás elhelyezéséről Budapesten 2010 óta nem a fővárosi közgyűlés, hanem a tulajdonos kerület képviselőtestülete dönt.

A lex Turul miatt van így

Öt éve a lex Turul néven emlegetett, már az Orbán-kabinet idején kormánypárti javaslatra benyújtott, és a kétharmados Fidesz-KDNP többség által megszavazott törvénymódosítás hozott változást az engedélyezési szabályokban. A lex Turul nem is titkolt célja pedig az volt, hogy a szabálytalanul emelt, akkora már jogerős bírósági ítélettel elbontásra kötelezett turulszobor a helyén maradhasson a XII. kerületben. A törvénymódosítással - melynek egyik benyújtója éppen Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere volt - az addigi szabály szerint előírt fővárosi közgyűlési jóváhagyás hiányát tették megkerülhetővé, utólag legalizálva a már 2005-ös felavatása óta sokat vitatott műalkotást.

Melocco Miklós nagyszabású tervéről csak az illetékes I. kerületet nem értesítette. Az Origo kérdésére az önkormányzatnál azt közölték, hogy a sajtóból értesültek a tervről.

Nekik Melocco Miklós, de más sem mutatott eddig nemhogy látványtervet, vagy komolyabb előkészítő anyagokat, de még egy vázlatrajzot sem. "Ez ügyben semmilyen megkeresés, engedélyezési kérelem nem érkezett az önkormányzathoz" - mondta Blázsovics Lívia, a kerület sajtóreferense.

Már Tarlós sem lelkesedik

Tarlós István főpolgármesternek még korábban valóban megmutatta Melocco Miklós személyesen a terveket - erősítette meg az Origo kérdésére a Fővárosi Önkormányzat. A Városházán azonban hozzátették: a főpolgármester is csak vázlatrajzokat látott, azok alapján pedig csak elvi támogatásáról biztosította a jelenleg még az ötlet szintjén lévő projektet.

Melocco Miklós szerint Tarlós István és Orbán Viktor miniszterelnök támogatja tervét Fotó: Szabó Gábor - Origo

Közölték: a tervről semmilyen döntést nem hoztak a fővárosnál, a főpolgármester - aki egyébként Makovecz Imrét nagyon tiszteli, Melocco Miklóst pedig ikonnak tartja - annyit tett, hogy továbbította a terveket a Miniszterelnökségre. Tarlós István az Indexnek nyilatkozva már aggályait is megfogalmazta: "a Clark Ádám téren, az Alagút előtt talán túlzott lenne egy 14 méteres szobor".

Néhány fővárosi szobor (talapzattal), illetve épület magassága

A 0-s kilométerkő a Clark Ádám téren 3,8 méter
Millenniumi emlékmű oszlopsora a Hősök terén 13 méter
Bem apó szobra Budán, a Bem téren 9,1 méter
Hofi Géza szobra a Nagymező utcában 2,25 méter
Időkerék (homokóra) a Műcsarnok mögött 8 méter
Nyugati pályaudvar főhomlokzata 25 méter
Szent István lovas szobra a Várban 9 méter
Széchenyi István szobra a Széchenyi téren 12,8 méter
Német megszállási emlékmű a Szabadság téren 7 méter
Acélsas a Fradi pálya előtt 8 méter

Besegítene a bírált alkotótárs

Melocco Miklós egyébként nem most találta ki a Makovecz-szobrot. Legutóbb idén januárban beszélt a Magyar Hírlapnak arról, hogy ha Kossuthnak járt mauzóleum, akkor Makovecz Imre is kapjon legalább egy "inci-finci emlékművet". A 2014-ben a Nemzet Művésze díjjal jutalmazott Melocco szerint Makovecz kortárs volt ugyan, de volt akkora, mint Kossuth vagy például Deák Ferenc.

Makovecz Imre az általa tervezett sárospataki fürdő előtt Forrás: MTI/Vajda János

A Makovecz-emlékműről Melocco a Heti Válasznak azt is elárulta, hogy abba beledolgozna az a Párkányi Raab Péter is, aki a Szabadság téren felállított, komoly politikai és közéleti - sőt diplomáciai - vitát is kiváltó német megszállási emlékművet készítette.

Arról Melocco egyébként most azt mondta, hogy "tisztességes", és hogy "gondolatilag nincs, formailag viszont jól van megcsinálva".