Másodfokú ítélet az érdi ikergázolás ügyében

babakocsi baleseti helyszín Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS halálos baleset HASZNÁLATI TÁRGY helyszínelés rendőr SZEMÉLY TÁRGY Érd, 2012. június 19.
Rendőr helyszínel Érden, a Szövő utcában 2012. június 18-án késő este, ahol egy autós elsodort egy babakocsit,
Érd, 2012. június 19. Rendőr helyszínel Érden, a Szövő utcában 2012. június 18-án késő este, ahol egy autós elsodort egy babakocsit, amelyben két három hónapos kislány feküdt. A balesetben az egyik kislány életét vesztette, a másik életveszélyes sérüléseket szenvedett. A személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között sodorta el az út szélén a szülők által tolt babakocsit. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Három évvel a tragédia után ma megszületett a másodfokú ítélet a 2012-ben történt érdi gázolás ügyében. A bíróság jogerősen három év hat hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélte a gázolót, és mellékbüntetésként hat évre eltiltotta az autóvezetéstől. Az Origo tudósítója is ott volt a tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

Az ügyész már a beszédében is letöltendő börtönbüntetést kért. Azzal indokolta az indítványt, hogy a gázoló nem ismerte el, hogy hibázott volna a balesetkor.

Az ügyvéd viszont azzal érvelt, hogy a védence nagyon bánja azt, ami történt, a tragédiáért pedig nem egyedül ő a felelős, a szülők is hibáztak, mert a járdán is elfért volna a babakocsi, mégis az úttesten tolták, a gyerekek pedig nem voltak bekötve.

A balesetben elhunyt kislányok szülei nem sírtak az ítélethirdetéskor, de látszott rajtuk, mennyire megviselték őket a történtek. Teljesen összetörtek viszont a vádlott rokonai.

A szülők a tárgyaláson Fotó: Bielik István - Origo

Nem az utat nézte

A tragédia 2012. június 18-án történt Érden, a Szövő utcában. A Budaörsi Járásbíróság szerint a nő a kocsijával 36-43 kilométeres sebességgel hajthatott, amikor elsodorta a babakocsit, amelyet az úttesten tolt a két és fél hónapos ikrek édesanyja. A gyerekek apja nem sokkal lemaradva követte őket.

Az autót vezető asszony a felmentését kérte Fotó: Bielik István - Origo

Az autót vezető nőt – aki egy enyhe emelkedő tetejére ért – állítása szerint elvakította a nap, ennek ellenére

nem lassított, ráadásul nem is az utat nézte, hanem lefelé figyelt.

Az ikrek anyja észrevette, hogy közeledik az autó, és megállt, hogy megvárja, amíg kikerüli. Mikor azonban rájött, hogy a kocsi nem lassít, és nem is kanyarodik, az út melletti füves területre próbálta felhúzni a babakocsit.

Az anya hiába próbálta letolni a babakocsit a fűre Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az anya próbált menekülni

Az autót vezető nő ebből semmit sem vett észre, és lassítás nélkül ütközött neki az úttesten ekkor már ferdén álló babakocsi elejének.

Az ikrek azonnal kizuhantak a kocsiból, és az út melletti füves, tujákkal beültetett területre estek.

Az egyik gyermek még aznap meghalt, testvéréért két napig küzdöttek az orvosok, de őt sem tudták megmenteni.

Lassítás nélkül sodorta el a babakocsit Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Járhatatlan járda

A bizonyítási eljárásban az is szóba került, hogy a szülők miért az úttesten tolták a babakocsit. A Budaörsi Járásbíróság megállapította, hogy

a járdán nem lehetett a babakocsival közlekedni, az úttesten szabályosan tolta a nő a gyermekeket.

A gázolót első fokon 2 év 6 hónapnyi fogházbüntetésre ítélte a Budaörsi Járásbíróság. A büntetés felének letöltését három évre felfüggesztették.

A másodfokon eljáró bíróság jogerősen 3 év 6 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélte a gázolót, és mellékbüntetésként 6 évre eltiltotta az autóvezetéstől.