Tövig vágták a négy hónapja védett gesztenyesort

Ez maradt
Vágólapra másolva!
Alig négy hónappal azután, hogy a hatvani képviselőtestület helyi védettség alá helyezte a Nagygombosi gesztenyefasort, kivágták a fák többségét. A Magyar Közút szakemberei szerint a fák elöregedtek és balesetveszélyesek voltak.
Vágólapra másolva!

Hatvan város képviselőtestülete 2014. novemberében minősítette helyi jelentőségű védett természeti területté a 24102-es számú út menti gesztenyefasort. A Nagygombosi gesztenyesorként ismert fasor védetté nyilvánításának természetvédelmi célja volt, valamint, hogy a fasor karakterét megőrízzék az utókor számára. Ezért is értetlenkedtek sokan alig négy hónappal később favágók jelentek meg és a gesztenyesor nagy részét - jegyzői engedéllyel - kivágták. 126 fából mindössze hat maradt. Az ok egyszerű: a fák előregedtek és balesetveszélyesek.

Ilyen volt Forrás: H. Szabó Sándor

Betegek voltak

A Magyar Közút arról tájékoztatta az Origót, hogy a kívülről egészségesnek tűnő fák sok helyen annyira betegek voltak, hogy lényegében már csak a kéreg tartotta őket egyben, a fák belseje teljesen üreges volt. A Nagygombosi vadgesztenyesorhoz hasonlóan március végéig több út mentén is végeznek majd fakivágásokat, hogy ritkítsák a balesetveszélyes fákat.

Ez maradt Forrás: H. Szabó Sándor

Fájdalmas, de jobb így

A közutak mentén álló fák a kipufogógázok miatt fokozott környezeti terhelésnek vannak kitéve, ezért valamelyest csökken a várható élettartamuk. Fajtától függően 30-50 év után cserélni kell a fákat. A közútkezelő társaságokat általában túlbuzgósággal vádolják a vágásoknál, mondván, sokszor kevésbé beteg fákat is kivágnak.

Elöregedtek Forrás: Magyar Közút

Rendszeresen találkoznak ugyanakkor olyan lakossági elvárással is, hogy vágjanak ki minden fát az utak mentén. Akik ezt javasolják, azzal érvelnek, hogy sok esetben egy balesetet szenvedő autós éppen azért veszti életét, mert autójával fának csapódik. Szintén a favágást támogatók érve, hogy ha fa- vagy erdősáv az út mentén, könnyebb lenne észrevenni az átfutó vadakat, ami szintén több balesetet előzne meg. Ezzel szemben a fák sokat segítenek az oldalszél erejének tompításában, az erdősávok mentén pedig nehezebben alakul ki hóátfúvás.

Pótolják

A Magyar Közút által kivágott fák pótlásáról általában a társaság gondoskodik, de a Nagygombosi gesztenyesor esetén Hatvan Önkormányzata vállata, hogy újratelepíti a védett fasort és három éven keresztül gondozzák a csemetéket.

Ősszel újratelepítik Forrás: H. Szabó Sándor

Hatvan Önkormányzata arról tájékoztatta az Origót, hogy a helyi védetté nyilvánítás idején még nem ismerték a Magyar Közút szakértői véleményét a fák állapotáról. A legtöbb fáról kiderült, hogy balesetveszélyes lenne a megtartásuk. Akár erős szél hatására, vagy a hó súlya alatt is kidőlhettek volna. 2011 végén volt is erre példa: az erős szél rádöntött egy fát egy közlekedő autóra. A sofőr a kórházban belehalt sérüléseibe.

Napokon belül telepítenek

Az önkormányzat számára fontos a nagygombosi gesztenyefasor karakterének megőrzése. Idén bruttó 5 millió 200 ezer forintot biztosítanak a fasor megújítására. A kivágott 120 vadgesztenye helyett 160 piros virágú gesztenyefát ültetnek, amely ellenállóbb a betegségekkel szemben, valamint az aknázómolyra kevésbé érzékenyebb. A tervek szerint márciusban már befejezik az új fák telepítését, így azok néhány éven belül ismét a fasor élményét nyújtják majd.