Nyáron születik Szanyi Tibor negyedik gyermeke

Szanyi Tibor, család
Vágólapra másolva!
Második közös gyermeküket várja Szanyi Tibor és nála 30 évvel fiatalabb felesége. Az MSZP-s EP-képviselő interjút adott az Origónak. Szerinte Orbán annak a Putyinnak a legjobb tanítványa, aki az oligarchabázisú nemzetek Európájában gondolkodik, a Fidesz pedig saját magát verte meg Veszprémben, de a kétharmad nincs veszélyben, mert a Jobbik megvehető. Nem érti, hogy a magyar képviselők által Brüsszelbe vitt tízezer vendég közül miért az ő nyolc gój motorosa szúrt szemet.
Vágólapra másolva!

  • Feleségével a második közös gyermeküket várják.
  • Gyenge bazári performansz volt Orbán évértékelője.
  • A Fidesz saját magát verte meg Veszprémben.
  • A Jobbikot könnyű megvenni, ők egy bizniszpárt.
  • Putyin egy oligarchabázisú nemzetek Európájában gondolkodik.
  • Meghívott néhány megátalkodott rosszfiút Európával ismerkedni.

Három szoba, három gyerek, négy kerék. Igaz, hogy gyerekben hamarosan túl is teljesít?

Már túl is teljesítettük a feleségemmel, hiszen bár a negyedik gyermekem még nem született meg, de törvénytisztelő állampolgárként tudom, hogy neki már vannak személyiségi jogai. Úgyhogy sem az ultrahangos fotóit nem mutathatom meg, sem a nevét nem árulhatom el.

Ismét apa lesz Szanyi Tibor Fotó: Bielik István - Origo

Már választottak nevet?

Még nem. Bár a frászt hoztam a feleségemre, amikor mondtam, hogy az első gyerekünk, Szanyi Márton Tibor után a most születő legyen Szanyi Tibor Márton. Már, ha fiú lesz – ezt még nem tudjuk, majd az orvosok megmondják. Egyébként most ugyanaz az orvosunk, aki Mártont, sőt az előző házasságomból született két nagyfiamat is világra segítette bő negyedszázada.

Szanyi Tibor és felesége, Xénia kapcsolata olyan, mint egy rózsaszín vattacukor Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Állítólag már az óvodában megkérte az óvónője kezét, legutóbb pedig két éve tett ilyet, és el is vette a 30 évvel fiatalabb Xéniát. Sosem zavarta a korkülönbség?

Lám, igen széles spektrumon tudtam elképzelni magamnak az igazit. Az ismerőseink ezen nem akadtak fenn, hiszen olyan természetességgel kavarodtunk össze Xéniával, hogy ez fel sem merült. Flörtként indult a kapcsolat, aztán azt vettük észre, hogy elkezdtük imádni egymást. A mai napig is sportot űzünk abból, hogyan tudunk a másik kedvére tenni. Olyan ideális ez a kapcsolat, benne most már lassan két gyerekkel, mint valami rózsaszín vattacukor. Vigyor van és boldogság.

"Én fogok babázni, ez az anyaszerep"

Tibor dolgozik, úgyhogy a felesége marad majd otthon a babával, ahogy az előző gyerekükkel is ő volt - mesélte az Origónak a kismama. Xénia szeretné, ha megint apás szülés lenne.

Első gyermekük, Márton már másfél éves. A kicsinek választottak már nevet?

Nem, válogatunk még. Most vagyok a negyedik hónapban, és nem tudjuk még, hogy fiú lesz-e vagy lány.

Hasonlít Columbo feleségére: csaknem két éve házasok Szanyi Tiborral, mégse tudni önről szinte semmit, nem szerepel, sosem látni...

Nem vagyok közszereplő, így tényleg nem sok szó esik rólam. Közgazdászként végeztem, jelenleg PhD-hallgató vagyok. Az egyetem utolsó éveiben az Országgyűlés költségvetési munkacsoportjánál dolgoztam, itt ismerkedtem meg Tiborral. Azután végzettségemnek megfelelően elmentem egy kockázati tőkealap kezelőhöz dolgozni, most pedig otthon vagyok a másfél éves kisfiúnkkal.

Mi lehetett az a tulajdonsága, ami annak idején fellobbantotta Tiborban a Xénia-lázat?

Ezt tőle kellene megkérdezni, de szerintem a hasonló gondolkodásunk. Az elejétől kezdve sokat beszélgettünk, megfogott a személyisége: a lelke, a világnézete, és az intelligenciája. Azonnal egymásra találtunk.

Eldöntötték, ki marad gyesen a babával? Ön, vagy inkább a Gyurcsány-modellt követve a férje?

Én fogok babázni: Marcival is én maradtam otthon, ez az anyaszerep, Tibor meg dolgozik. Olykor azonban ő is vigyáz Marcira, amikor én hazarepülök Brüsszelből az egyetem, vagy most egyre gyakrabban az orvosi vizsgálatok miatt.

Sokan szólnak be a 30 év korkülönbség miatt?

Az ismeretlenek lehet nem értették, de a szűk ismeretségi körünk ebből nem csinált problémát: elfogadták és megértették, hogy szeretjük egymást.

Mit szólt a férje két nagyobb gyereke Marcihoz és a mit szólnak az érkező kistestvérhez?

Nagyon örülnek. Ők már felnőttek és külön élnek. Tibor is és én is szerettem volna, ha Marcinak testvére születik, hiszen mind a kettőnknek vannak testvérei.

Mit szól Marci a babához, nem féltékeny?

Másfél éves, szerintem felfogja, hogy testvére születik. Kíváncsiskodik is, szokta simogatni a hasamat, érdeklődik. Amúgy is nagyon szereti a gyerekeket, szerintem jól meglesznek. Legkedvesebb történetünk, mikor még Marci nem volt, elmentünk Tiborral Rómába és a Trevi-kútba dobtunk egy érmét. Azt kívántuk, hogy egy gyerekkel térhessünk vissza. Amikor Marcival együtt visszamentünk, azt kívántuk, hogy még egy babával mehessünk vissza. Lehet, ez is megadatik.

Apás szülés lesz?

Nagyon szeretnénk, ha ismét az lenne, hisz az előző is az volt. Marci az első gyerekem, ezért akkor lelkileg nagyon sokat jelentett, hogy Tibor ott állt mellettem. Ő is jól bírta, bár annyira szorítottam a kezét, hogy a jegygyűrű mély nyomot hagyott az ujján.

Magán- vagy állami kórházban és melyik országban jön majd világra a baba?

Marci itthon, állami kórházban született, szeretnénk ha a következő baba is ott születne, mert elégedettek voltunk a kórházzal és nagyon jó orvosunk volt. Nyár végére, szeptember elejére várjuk a babát, ami ideális időpont, mert augusztusban amúgy is itthon vagyunk Tiborral, hiszen nem ülésezik az Európai Parlament. Aztán azt tervezzük, hogy a babával együtt megyünk vissza Brüsszelbe.

Ha már szóba jött a munka: a férje hazaviszi a tennivalóit, a problémáit? Netán kér tanácsot bizonyos ügyekben?

Igyekszem otthon megteremteni a nyugodt környezetet és a családi békét, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem beszélünk munkáról otthon. Meghallgatom, ha kikéri a véleményemet elmondom azt is, sőt olykor tanácsokat is adok, melyeket általában meg is fogad.

Ha már az évek és az évértékelők: Orbán Viktor legutóbbi évértékelőjét úgy kommentálta, hogy ő Európa picit sem hasznos bolondja.

Ismert politológiai fogalom a hasznos idióta, hát ő nem az. Egy győztes kategóriájú miniszterelnök inkább a feladatokról, a munkáról beszél, a lúzer pedig ígérget. Összességében gyenge performansz volt, amit a Bazárban csinált.

Meg sem lepte a beszéd tartalma?

Volt tartalma? Ez most megütött, eddig nem tűnt föl.

Mit szól ahhoz, hogy a magyar ember természeténél fogva politikailag inkorrekt?

A miniszterelnök görcsösen próbálkozik ismét valami külföldi szót használni, mert valljuk be az illiberálist egy kicsit eltolta. A megjegyzést én magyar emberként sértésnek éltem meg.

Mit gondol a veszprémi választásról? Ezután simán győz majd az MSZP Tapolcán?

Óvatosabb vagyok a győztes definíciójában, de a vesztes az tuti: a Fidesz saját magát verte meg Veszprémben. Lehet, hogy csak egy mobilizációs kudarc volt, például nem működtek a Kubatov-listák, de benne lehetett a Simicska-féle turbulencia is. Veszprémben egy független jelölt mögé állt fel a legtöbb ellenzéki párt azzal a nem politikai, hanem csupán technikai üzenettel, hogy bontsuk le a kétharmadot. Ez bejött. Tapolca más, ott most saját jelöltje van az MSZP-nek. A körzetbe tartozó Ajka is szocialista élboly, úgyhogy szerintem jó esélye van a győzelemre. Az biztos, hogy a Fidesz már nem tud úgy mozgósítani sehol, mint régen.

Szétfoszlott a Fidesz verhetetlenségének mítosza Veszprémben Fotó: Bielik István - Origo

Technikailag ugyan a kétharmad megszűnt, de a gyakorlatban él egy-egy hiányzás miatt. Akkor mire volt jó az egész?

Arra mindenképp, hogy szétfoszlott a Fidesz verhetetlenségének mítosza. Túlbecsüli a veszprémi győzelmet, aki szerint most itt a szabadság, és kitört a demokrácia. A fenét! Biztos vagyok benne, hogy a Fidesz tud olyan politikai terméket előállítani, amit a Jobbik úgy vásárol meg, hogy szavazatokat biztosít a későbbi kétharmados döntésekhez.

Például?

Ha 2018 előtt ismét át akarnák szabni a választókörzetek határait, vagy más eljárási szabályokat vezetnének be, azt tudják ajánlani a Jobbiknak, hogy mondjuk úgy rajzolják át a körzeteket, hogy neki is jobb legyen. A Jobbikot könnyű megvenni, ők is egy bizniszpárt. Erősen tartja magát az a vélelem, hogy orosz és iráni pénzen élnek, aminek én hitelt is adok, mert kevés olyan párt van, amely ilyen erőforrásokkal rendelkezik.

Míg a Fidesz népszerűségvesztése már szavazatokban is mérhető, az MSZP nem igazán erősödik, szemben a Jobbikkal, amelynek előretörését mintha minden párt bénultan nézné.

A jobb- és a baloldal csatája mindig a hívők és a gondolkodók csatája történelmi távlatokban is. A jobboldali konzervatív gondolkodás mindig a hiten alapult: Orbán is bármit mondhat, hisznek benne. A baloldal csak a gondolkodó emberek világában tud híveket szerezni, ám a gondolkodásnak megvan az a kockázata, hogy vita is adódhat. A baloldal emiatt nehezebben kezeli a saját bázisát: néha nagyon erős tud lenni, máskor pedig gyenge. Az MSZP ott tévesztett utat, amikor a 2000-es évek közepén elfelejtett gondolkodni. Azóta bár az MSZP környezetében egyes emberekben felmerülnek jó gondolatok, ezek nem tudnak egységes üzenetté összeállni. A Jobbik azért tud nevető harmadik lenni, mert a Fidesztől el tud csábítani szavazókat, míg ugyanerre az MSZP nem képes. A hitet ugyanis sokan hajlandóak elhagyni a gondolatért, de a hitet kvázi a semmiért már nem hagyják el. A legnagyobb kockázat a Fidesz és a Jobbik számára az, hogy mennek a süllyesztőbe, és létrejön egy valódi jobboldali, konzervatív, polgári párt, és az lép a helyükre.

Szanyi szerint az MSZP utat tévesztett: tíz éve nem gondolkodik Fotó: Bielik István - Origo

Emiatt fájjon az ő fejük, de mit tegyen eközben az MSZP, hogy a baloldalon ne nézzen szembe ugyanezzel a veszéllyel?

A kétharmad kegyetlen csapda a Fidesznek: olyan választási rendszert állított fel, amelyben a győztes mindent visz. Így a Fidesz nem tud kicsit veszíteni, csak nagyot. Ezért most azon dolgozom, hogy Európából minél több baloldali gondolatot összegereblyézzek, és ezeket hazafelé transzformáljam. A Fidesz sem tud a végtelenségig megélni a rezsicsökkentés szlogenjéből. Ez ugyanis a néphülyítés és a parasztvakítás témakörében az évszázad legnagyobb átverése. A Fidesz csak átengedett valamennyit a világpiaci áresésből, és nem is mindent. És senki nem azt kérdezi, hogy miért nem az egészet, hanem ujjong a kevés miatt. Az a fideszes lufi pedig már most kipukkadt, hogy a Buda-Cash ügye szocialista botrány. Lesz itt még olyan káprázatos tűzijáték, hogy csak na. Eltűnt százmilliárd forint, és van néhány ügyfél, aki a pár százezres vagy milliós betétjét siratja, de a milliárdos tételek után senki nem sír. Egyik-másik strómannak majd kitekerik a nyakát, illetve lesznek, akik Simicska módjára elvesztik a fejüket, és izgalmas bejelentéseket tesznek.

Az is izgalmas volt, amikor Simicska elvitte a fenegyerek Szanyi elől a show-t. Csak ideig-óráig?

Mi nem azonos pályán, sőt teljesen más sportágban játszunk. A Simicska–Orbán-játszma a tolvajlás versenye, én viszont mindig a politikai gondolatok versenyében maradtam. A különbség óriási, még akkor is, ha olykor hasonló, közvetlen szakkifejezések hangzanak el mindkét pályán. Normális esetben egyébként a tolvajok ilyen nyilvános hajba kapása után a rendőrség azonnal letartóztatja mindkettőt. Magyarországon ennél jóval kisebb gyanúkért indítanak eljárásokat. Mondok egy saját példát: kaptunk egy levelet a rendőrségtől, amelyben a feleségemet azzal gyanúsítják, hogy a tulajdonában lévő kocsi a rendszám alapján valami rettenetes közlekedési kihágást követett el. Ez fizikai képtelenség, mert mi akkor Brüsszelben voltunk, a kocsi pedig működésképtelen állapotban itthon. Aztán kiderült, hogy egy állampolgári bejelentés alapján jártak el, ám a bejelentő nem emlékezett pontosan a rendszám számaira, így mind az ezer lehetséges tulajnak kiküldték ugyanazt a gyanúsítgató levelet. Még a kocsi színére sem szűrték le a keresést.

Miért nem tartóztatja le a rendőrség a hajba kapó Orbánt és Simicskát? Fotó: Bielik István - Origo

Nyissunk kelet felé mi is: az EU–Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság alelnökeként többet tudhat az ukrán válság természetéről és következményeiről. Hová kéne állnia Magyarországnak?

Magyarország akkor tenné okosan, és akkor tudná a maga erejét és érdekeit érvényesíteni, ha beállna a közös és egységes európai külpolitikai irány mögé. Európának pedig tárgyalnia kell, és meg kell állapodnia az oroszokkal. Nyilván ma még távol vannak az álláspontok. Bár vannak fix pontok – így a határok sérthetetlensége –, de Európa tudna adni olyan ajánlatot Oroszországnak, amellyel vissza lehetne őket csábítani a normális geopolitika világába. A kérdések kérdése, hogy hova integrálódjon Ukrajna. Sokáig úgy tűnt, hogy Oroszország felé tart, ám a Majdan téri események után 180 fokos fordulatot vett, és az európai integrációt választotta. A fordulat gyors volt, és ezt az orosz fél nem tudta feldolgozni. Ezt a konfliktust nehezíti, hogy Putyin egy másféle Európában gondolkodik.

Gondolkodjunk az ő fejével: milyen Európára vágyhat?

Putyin egy oligarchabázisú nemzetek Európájában gondolkodik, és ha Oroszország beléphetne az EU-ba, ő töltené be azt a domináns szerepet, amelyet most egyik tagország sem tud. Az üzenetet Orbán Viktor megértette, és építi az oligarchabázisú nemzetállamot, ám nem érti, hogy ez testidegen képződmény abban a típusú integratív, értékközösségként viselkedő Európai Unióban, amit eddig építettünk. Orbán Viktor sajnos ugyanaz, mint Rákosi Mátyás, aki Sztálin elvtárs legjobb tanítványa volt. Ő meg annak a Putyinnak a legjobb tanítványa, akinek KGB-s a gondolkodása. Orbán Viktor egyszer megmagyarázhatná, honnan vette az ehhez való hasonulás képességét.

Szanyi szerint Orbán Viktor az orosz elnök legjobb tanítványa Fotó: Bielik István - Origo

Feladta neki a leckét. Mit szól mindehhez Európa?

Amerre járok európai parlamenti képviselőként, mindenhol részvétüket fejezik ki azért, mert magyar vagyok. Viszont biztosítanak arról, hogy Magyarország Európa része, Európának szüksége van ránk, ezért nem engedik el a kezünket. Kisodródni sem engedik Magyarországot, viszont semmire nincs szükség, amit Orbánék művelnek.

Vagyis leültetik Magyarországot a kispadra, és megvárják, míg jobban lesz?

Erről van szó. Csakhogy ez a mi életünk, melyből ezzel éveket veszítünk Orbán és a politikája miatt. Sőt évtizedeket, ha az oktatásban, az egészségügyben vagy a nyugdíjrendszerben végzett ámokfutás hosszú távú hatásait nézzük.

A parlament a minapi döntésével elutasította a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó egyezményt, vagy sem?

Nem olyan rossz a helyzet, mint az elsőre tűnt. Csak az ellenzéki javaslatra benyújtott tárgysorozatba vételt utasították el. Tény, hogy a tavaly a kormány által aláírt nemzetközi egyezményt még egy kormánybizottságnak is elő kell készíteni a szavazásra. Majd kormánypárti javaslatra előterjesztik újra, és május környékén megszavazza a parlament. Az Isztambuli Egyezmény egyébként a nőket és gyerekeket érintő erőszakkal kapcsolatban már csak a baj bekövetkezte utáni helyzetre koncentrál. Én európai képviselőként a megelőző jelleg kiterjesztését kezdeményezem a sérülékeny csoportokat – a nők és a gyerekek mellett az időseket és fogyatékkal élőket – érő erőszak megtorlásában. A cél, hogy legyen egységes a büntetési tétel. Ha megver valaki egy nőt, ne ússza meg kisebb büntetéssel se Spanyolországban, se Szlovákiában, se Finnországban.

Küzd az élelmiszeráfa csökkentéséért is, még Ferenc pápának is írt. Ő nem válaszolt, kinek ír legközelebb?

Tévedés, mert válaszolt. Nem direktben, de a strasbourgi plenáris ülésen mondott beszédében az emberi méltóság kapcsán megemlítette a méltányos körülmények között való táplálkozást is. Az élelmiszeráfa kérdése egyébként csak egy szelete a nagy célomnak: az európai adó- és illetékuniónak. A tagországok által a kiemelt beruházásokhoz nyújtott egyéni adó- és illetékkedvezmények eltörlésével a jövőben annyi plusz bevétele lehetne egy államnak, hogy az bőségesen fedezné a kisebb élelmiszeráfa okozta veszteséget. Ha az áfa nem is lesz 0 százalék, mint Nagy-Britanniában, de egy 5 százalékossal már kiegyeznék, ami mégse 27, mint Magyarországon.

Ez a croissant is olcsóbb lehetne 27 helyett 5 százalékos élelmiszeráfánál Fotó: Bielik István - Origo

A delegációvezetői poszt nem nagy cucc, pénz sem jár vele, inkább csak nyűg. Ezt ön mondta. Akkor miért fáj annyira, hogy meg kellett válnia ettől a poszttól?

Egyáltalán nem fáj, normális politikus simán túllép az ilyesmin. Ha van három azonos ívású...

Gyurcsányista puccsista?

Végül is igen.

Csak önt idéztem.

Igen, bár nem ezzel töltik az idejük 90 százalékát, hogy gyurcsányista puccsisták, noha ebben az egy ügyben is nagyon összefogtak. Egyébként már tavaly májusban megmondtam, hogy ez lesz a vége, csak megvárták, míg delegációvezetőként kikaparom a gesztenyét: a négyfős magyar baloldali delegáció arányaihoz képest erősen felülreprezentált lett a testületi posztok elosztásánál.

Ez volt a hála?

A hála nem politikai kategória. Látni kell, hogy más politikai platformon vagyunk. Nincs mi fájjon. Őszintén szólva nekem jobb, hogy nem kell egy más politikai platformon lévő triumvirátussal bajlódnom.

Azért az csak fájna, ha emiatt végül a pártból is kizárnák, ahogy azt időről időre hallani?

Miért is?

Meghívta a gój motorosokat Brüsszelbe. Na és? Fotó: Bielik István - Origo

A bőrruhás vendégei miatt.

Ja, tényleg. Akkor hadd mondjak valamit. Meghívtam néhány megátalkodott rosszfiút Európával ismerkedni, de évente száztíz embert meghívhatok, ennyi a keretem. Másoknak is. A magyar képviselők eleddig összesen több mint tízezer embert hívtak meg ugyanígy Brüsszelbe, miért ez a nyolc szúr szemet mindenkinek?

Feltűnő jelenségek.

Annak mutatják magukat, némi antiszemita köddel. Erre az óvatlanok le is antiszemitázzák őket, mire ezek mindenkit röhögve beperelnek, és simán nyernek. Ebből élnek. Eddig akár százmilliós összeget is kereshettek a pereikkel. Ez a CBA támogatásával működő kamuszervezet a Fidesz egyik sportklubja. Valljuk be, én sem voltam elég körültekintő. Az ő meghívásukat valakik rikácsolással rendesen megtolták, és ezzel ürügyet fabrikáltak ellenem. Ahelyett, hogy lerántottuk volna a leplet arról: a motorosok elviszik a show-t, magukra veszik és a saját hasznukra fordítják a cirkuszt, miközben a háttérben mindenki olyan antiszemita mozgalmakat futtat, amilyeneket akar. Ez a hányinger.