Így szívja el a Jobbik a Fidesz képviselőit

Jobbik
Vágólapra másolva!
Ózdon és Tiszavasváriban is több képviselője hagyta ott a Fidesz–KDNP-t. Lépésükkel a Jobbik polgármestereit segítették, mivel ezzel mindkét helyen elhárult a kormányzásképtelenség veszélye. A radikálisok nemcsak helyben, hanem a felmérések szerint országosan is egyre izmosabbak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban a Fidesz népszerűségének a csökkenésével és a Jobbik erősödésével párhuzamosan megindult a kormánypárti képviselők elvándorlása a radikális párt irányába. Elsőként Ózdon történtek alapvető változások a testület összetételében, majd pedig Tiszavasváriban választották meg az egyik fideszes képviselőt alpolgármesternek.

Ózdon sokan attól tartottak, hogy a fideszes többség megakadályozza a város működését Forrás: Origo

Az esztergomi példától tartottak

A Borsod megyei településen meglehetősen zajosan telt a kampány, ráadásul a polgármester-választást meg is kellett ismételni. Ózdon október 12-én Janiczak Dávid, a Jobbik jelöltje 56 szavazattal győzött, azonban a Fidesz megóvta az eredményt, így november 9-én ismételni kellett. Az új voksoláson Janiczak Dávidot már közel kétharmados többséggel választották meg.

Ózdon sokan attól tartottak, hogy a város működése megbénul, mivel a képviselő-testületben a Fidesz–KDNP-nek nyolc, a jobbiknak öt, míg az MSZP-DK-nak egy mandátuma volt. A választási kampány fényében egyáltalán nem volt alaptalan a feltételezés, hogy a fideszes képviselők Esztergomhoz hasonlóan Ózd működésének a megbénítására fognak törekedni, hogy minél előbb megbuktassák a jobbikos polgármestert.

Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének már nem kell tartania a működésképtelenségtől Forrás: MTI/Vajda János

Hallgatott a Fidesz

Ezzel szemben december elején három fideszes képviselő elhagyta a frakcióját, és függetlenként folytatták a munkájukat. Mészáros Miklós, az egyik függetlenné váló képviselő az Origónak elmondta, a város érdekében hozták meg ezt a döntést, mivel nem szerették volna, ha második Esztergommá válik a borsodi település.

Szólt arról is, hogy a Fidesz–KDNP részéről semmilyen támadás nem érte őket azért, mert otthagyták a korábbi frakciójukat. Függetlenként, de a Fidesz támogatásával szereztek mandátumot, így a távozásuk sem rázta meg a pártot. Mészáros Miklós arról is beszámolt, hogy semmilyen vezető pozíciót nem kaptak az önkormányzatban, sima képviselők maradtak.

Nagykoalíció?

Megemlítette azt is, hogy a képviselő-testületben az utóbbi hetek döntéseit teljes összhangban hozták meg. Mind a jobbikos, mind a fideszes képviselők teljes egyetértésben támogatták az előterjesztéseket. Mészáros Miklós szeretné, ha híd szerepet töltenének be a pártok között a következő években.

Hamar kizárt a párt

Tiszavasváriban a polgármester-választást ismételten Fülöp Erik, a Jobbik politikusa nyerte, azonban a képviselő-testületben csupán egyfős többsége volt a pártnak. December 11-én azonban alpolgármesterré választották Munkácsi Mihályt, a Fidesz–KDNP egyik képviselőjét. A párt ezt követően azonnal kizárta a soraiból a politikust, mivel ők nem tudtak arról, hogy titokban egyeztetett a Jobbikkal.

Tiszavasváriban sem kell patthelyzettől tartani a Jobbiknak Fotó: Origo

Az esettel kapcsolatban Fülöp Erik azt közölte, hogy a város érdekében kompromisszumot kell kötni a Jobbik és a Fidesz frakciójának, és kérte frakciótársait, hogy támogassák a testületben a munkáját, és szavazzanak neki bizalmat. Úgy tűnik, a helyi Fidesz-frakció képviselőinek továbbra is „a megosztottság fenntartása és a gyűlölethadjárat folytatása a célja.”

Országosan is nő a Jobbik

A fönti esetek jól mutatják, hogy főként Kelet-Magyarországon elindult egyfajta elvándorlás a kormánypártoktól a radikális erő felé. Mindegyik esetben fontos tényező volt, hogy a helyi testületekben patthelyzet alakult ki, amelyet a működőképesség érdekében fel kellett oldani.

A Jobbik erősödése azonban nemcsak helyi szinten, hanem országosan is jól látható. A Medián februárban a biztos szavazók körében még csak 14 százalékos támogatottságot mért a radikálisoknak, most novemberben viszont már 27 százalékon állt a Jobbik a közvélemény-kutatónál.