Lenkovics Barnabás kerülhet az Alkotmánybíróság élére

Lenkovics Barnabás
Lenkovics Barnabás válthatja az Alkotmánybíróság élén Paczolay Pétert
Vágólapra másolva!
Lenkovics Barnabás alkotmánybíró lehet a testület következő elnöke. Fő kutatási területe a tulajdonjog.
Vágólapra másolva!

Lenkovics Barnabás alkotmánybírót javasolja az Alkotmánybíróság következő elnökének Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Februárig marad Paczolay

Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökét titkos szavazással, az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával választja meg. A szavazás december 1-jén, a napirend elfogadása után lesz.

A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meg fogja hallgatni, de döntési jogosultsága nincs a testületnek.

Paczolay Péternek, az Ab jelenlegi elnökének megbízatása 2015. február 24-én jár le.

1950-ben született Lenkovics

Lenkovics Barnabás 1950. július 26-án született Rakamazon. 1969-ben kezdte meg tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán. Itt szerzett 1974-ben jogi diplomát.

Lenkovics Barnabás válthatja az Alkotmánybíróság élén Paczolay Pétert Forrás: MTI/Kovács Attila

Országgyűlési biztos is volt

1992-ben védte meg az állam- és jogtudományok kandidátusi értekezését, 1999-ben habilitált. Az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának lett tagja. Az Országgyűlés Gönczöl Katalin utódjaként 2001-ben megválasztotta az állampolgári jogok országgyűlési biztosává, helyettese Takács Albert későbbi igazságügy-miniszter lett. 2007-ben az Országgyűlés az ellenzéki pártok javaslatára az Alkotmánybíróság tagjává választotta, emiatt lemondott országgyűlési biztosi pozíciójáról.

Tulajdonjog a fő területe

Kutatási területe a tulajdonjog fejlődésének és szabályozásának elméleti kérdései. Jelentős tankönyv- és jegyzetszerző: számos egyetemi, illetve főiskolai tankönyv, jegyzet megírása és kiadása fűződik a nevéhez.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke még 2011. júliusában tette le az esküjét Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen alkotmánybíróvá választásáig Harmathy Attilával felváltva oktatták önállóan a polgári jog teljes anyagát (a szemináriumi szinten oktatott öröklési jogot kivéve). Nevéhez fűződik a győri egyetemen a polgári jog oktatásának megszervezése, illetve oktatási programjának kialakítása. 1994-ben Trefort Ágoston-emlékéremmel tüntették ki.

Lépést kell tartani az idővel

Lenkovics még 2014 májusában azt nyilatkozta a jogiforum.hu-nak, hogy az alkot­mánybíráskodás sem időtől és tértől független. A kö­rülmények változásával lépést kell tartania. Ugyanazon mércéket, melyeket stabil vagy legalábbis annak vélt körülmények között az Alkotmánybíróság kidolgozott és a jogalkotóval szemben alkalmazott, a jelentősen megváltozott történelmi körülmények között változatlanul alkalmazni nem lehet.

Szerinte ez bizonyos mércék dogmává merevedését eredményezné, a törvényhozás, a kormányzás, sőt a jogállam működését bénítaná meg, ami lehetetlenné tenné a válság kezelését. Ezzel magyarázható az alapvető jogok tartalmának és feltételrendszerének átalakítása az Alaptörvényben, mint ahogy az Alkotmánybíróság hatáskörének jelentős átalakítása, az egyéni alapjogvédelem irányába való átterelése is.