Megvan a nap, amikor szavazhat Simicskára

Vágólapra másolva!
Február 22-ére tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében a Nemzeti Választási Bizottság. Az érintett 25 Veszprém megyei település választópolgárai a novemberben uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor áprilisban az országgyűlési képviselők választásán Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot. A képviselőt november 1-jétől uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint mivel a képviselő egyéni választókerületi mandátumról mondott le, időközi választást kell tartani a választókerületben.

Az időközi választás időpontját a helyi választási bizottság javaslata alapján az NVB-nek kell kitűznie. A veszprémi választási bizottság február 22-ére tett javaslatot.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől - azaz a lemondástól - számított 120 napon belülre kell kitűzni, azaz ebben az esetben február 22-e volt az utolsó dátum, amire ki lehetett írni a választást.