Per lehet Kósa Lajos új-zélandi útjából

Kósa Lajos, Fidesz ügyvezető alelnöke
Kósa Lajos a Rolling Stones koncertre is ellátogatott Új-Zélandon.
Vágólapra másolva!
Minél távolabb van az úti cél, annál jobban szeretnek utazni a magyar politikusok és városvezetők. Nem Kósa Lajos az egyetlen, aki nyaralása miatt a támadások kereszttüzébe került. Makaó, Florida, vagy éppen az Azori-szigetek egyaránt szerepel azoknak a helyeknek a listáján, ahol magyar vezetők megfordultak az utóbbi években, méghozzá a volt debreceni polgármesterrel ellentétben sokan közpénzből. 
Vágólapra másolva!

Kivágta a biztosítékot a magyar közéletben Kósa Lajos és a vele együtt utazó tévések új-zélandi útja. A fideszes országgyűlési képviselő egzotikus kiruccanásáról először a Bors című napilap írt, azóta egyre több részletre derül fény. Kósa nem tagadta, hogy járt a szigetországban és azt sem, hogy ha már ott volt, egy Rolling Stones koncertre is elment, mindezt azonban állítása szerint saját pénzből fizette. Azt viszont nem tudni, ki állta annak a debreceni forgatócsoportnak az útját, akik vele egy időben a szórványban élő diaszpóra magyarságról készítettek dokumentumfilmet.

Kósa Lajos a Rolling Stones koncertre is ellátogatott Új-Zélandon. Foto: Marton Szilvia

De akkor most ki forgatott Új-Zélandon?

Kósa az interjúban úgy fogalmazott, hogy a dokumentumfilmeket 2006 óta, pályázati forrásból készíti a Debreceni Városi Tévé és a Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány. Az Origónak azonban Szabó József, a közpénzből működő városi televízió gazdasági vezetője határozottan cáfolta, hogy szerkesztőségük bármely munkatársa külföldre utazott volna.

„Az valóban igaz, hogy a Debrecen Mozgóképkultúra Alapítvány megbízott munkatársai forgatnak a diaszpórában élő magyarokról, ők jelenleg is Ausztráliában tartózkodnak. A mi szerkesztőségünkből senki nem utazott el, mi így semmilyen módon nem vagyunk érintettek ebben az utazásban” – szögezte le a gazdasági vezető.

Perelnek a tévések

Délután a televízió közleményt is kiadott, melyben leírták, hogy a filmet 10 millió forintból támogatta az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a forgatást pedig tavasz óta szervezik.

„A Debrecen Városi Televízió Kft. megbízásából stáb semmilyen módon nincs jelen a forgatáson, sem eszközökkel, sem munkaidőben dolgozó munkatársaival. A forgatáson viszont részt vesznek olyan debreceni vállalkozók, akik alkalmanként a Debrecen Televízió műsorainak megvalósításában szerepet kaptak. A film rendezője szabadsága terhére vesz részt a film elkészítésében.” – írták.

A rendező nem más, mint a Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány elnöke, Széles Tamás, aki a Debreceni Televízió ügyvezető igazgatója.

A televízió leszögezte, hogy jó hírnév megsértése miatt pert indít azok ellen, akik valótlan tényeket közöltek a forgatással és a televízióval kapcsolatban.

Egy csipetnyi Florida Debrecenben

Nem ez volt az egyetlen utazási botrány, amely megrázta a magyar közéletet, és Debrecen sem először került a figyelem középpontjába. Tavaly például több városházi tisztségviselő és önkormányzati cégvezető utazott Floridába egy energetikai konferenciára.

A városvezetők akkor buktak le, amikor többen közülük pálmafás, kókuszdiós képeket posztoltak a Facebook-oldalukon, majd a botrány kirobbanása után gyorsan el is távolították azokat. Bár a debreceni polgármesteri hivatal közleményében később azt állította, a csapattal utazó jegyző és alpolgármester saját pénzből fizette az utat, Kósa Lajos a Blikk információi szerint utólag utasította a többieket, hogy saját zsebből fizessék be az utazás költségeit.

A festői szépségű Azori-szigetek. Ide utaztak a megyei közgyűlések elnökei Forrás: Németh András

Romastratégiáról az Azori-szigeteken

Hol is lehetne jobban tárgyalni a romastratégiáról, mint a festői Azori-szigeteken. Erre gondolhatott 12 megyei közgyűlési elnök, amikor 2011-ben hárommillió forintért kiutazott az ismert üdülőhelyre a páneurópai romastratégia bemutatójára. Az utazást az adósságokkal küszködő megyei önkormányzatok állták. A botrány kirobbanása után a résztvevők úgy döntöttek, gyermekvédelmi szervezeteknek fizetik be azt a fejenként 200 ezer forintot, amibe a vakáció került. Ebben valószínűleg annak is szerepe volt, hogy Lázár János, a Fidesz akkori frakcióvezetője személyesen beszélgetett el velük.

Római jutalomvakáció iskolabusszal

Bár Nyírlugos volt az ország egyik legjobban eladósodott települése, az önkormányzati képviselők és családtagjaik tavaly egy hetet tölthettek az olasz fővárosban - önkormányzati pénzből. A fideszes polgármester, Hovánszki György így akarta megköszönni a tiszteletdíj nélkül, ingyen dolgozó képviselők munkáját. Összesen tizenhatan utaztak a hivatalosan szakmai útnak hívott utazásra, és vihették hozzátartozóikat is. Az Origo is beszámolt a római vakációról, amelynek kapcsán a polgármester akkor azt mondta, benne volt a választási programjában, hogy a képviselő-testület nem vesz fel fizetést, de tanulmányutakkal „bővíti a látókörét”. Az egyhetes olasz út 2,4 millió forintba került plusz az üzemanyagköltség.

Veres János Makaón bukott le Dobolyi Alexandrával Forrás: MTI/Kovács Attila

Romantika Makaón

Egy fotó buktatta le Veres János volt pénzügyminisztert és titkárságvezetőjét, Dobolyi Alexandrát Makaón 2009-ben. A volt pénzügyminiszter, aki akkor már a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt, a botrányt kirobbantó Blikknek először tagadta az utazást, Dobolyi viszont nem, sőt azt állította, hogy az ő útját az európai szocialisták (PES) finanszírozták, míg Veresét az MSZP. Egy nappal később Veres azt nyilatkozta, hogy saját pénzéből fizette az utat, ezért vizsgálat sem indult ellene. Veres János egyébként később feleségül vette Dobolyi Alexandrát.

Lázár kétmillióért szállt meg

Lázár János kétmillió forintért szállt meg három külföldi utazásán, összesen hét nap alatt. Ő és munkatársa számára egy 2012. november végi angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy tavaly márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy tavaly júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter később úgy döntött, hogy visszafizeti a költségvetésnek a kétmilliós összeget.