Háziorvos kerestetik

Vágólapra másolva!
Jelenleg 213 településnek egyáltalán nincs háziorvosa Magyarországon, a betöltött praxisok több mint feléből pedig tíz éven belül nyugdíjba megy a gyógyító. A kormány körzetenként havi plusz 130 ezer forintot ad a háziorvosoknak, az érintettek szerint ez jó irány, de az összeg nem elég ahhoz, hogy több fiatal jelentkezzen körzeti doktornak.
Vágólapra másolva!

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Népszabadságnak azt mondta, körülbelül 130 ezer forint extra finanszírozásra számíthatnak a háziorvosi és a házi-gyermekorvosi praxisok 2015-ben a rendelők fenntartásához. A politikus szerint az állam a korábbinál nagyobb részt vállal a háziorvosi körzetek költségeiből, a 130 ezres többlet több mint tíz százalékkal növeli a praxisok rendelkezésére álló összeget.

Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szövetség elnöke úgy látja, ez még nem elég ahhoz, hogy a háziorvosi körzetek vonzóvá váljanak a fiatalok számára, és emlékeztetett arra, hogy az alapellátás az egyik olyan terület, amelyben az elmúlt évtizedekben a legkritikusabbá vált az orvoshiány.

Pillanatnyilag 213 településnek egyáltalán nincs háziorvosa, a betöltött praxisok több mint feléből pedig tíz éven belül nyugdíjba megy a gyógyító.