Békejobb vagy ököl Orbánnak Simicska bejelentése

simicska top lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
Bár nem úgy tűnik, valójában békejobbot nyújt Orbán Viktornak Simicska Lajos, aki csak nyomást gyakorolna a kormányfőre azzal, hogy felvetette indulását a Fidesz-kétharmadról szóló veszprémi választáson. Ám aligha indul el: azzal többet veszítene, mint amennyit nyerhet. Elemzőket kérdeztünk.
Vágólapra másolva!

Aligha célja Simicska Lajosnak a gazdasági hatalom után a politikai megszerzése, egyrészt mert már van neki, másrészt a növeléséhez sem a veszprémi időközi választáson való indulás a legjobb eszköz, mivel azzal az üzletember többet veszíthet, mint amennyit nyerne - vélik az Origónak nyilatkozó elemzők.

Erősebb a nevénél a Fidesz logója

Mekkora pofont ne adjak a Fidesznek? - Kiszelly Zoltán szerint erre a kérdésre egyszerűsíthető le az a hír, hogy Simicska Lajos komolyan fontolgatja, elindulna a februári veszprémi időközi választáson. Vagyis valójában az üzletembernek esze ágában sincs elindulni, viszont erős ütőkártya a kezében annak lebegtetése, hogy tényleg elindul, ráadásul győz is, és rajta múlik majd, marad-e a Fidesz-kétharmad.

Simicska Lajos a sárvári lovascentrumban: jó lóra tett? Fotó: Bielik István - Origo

Ráadásul ha Simicska el is indul, a győzelme nem vehető biztosra. „Az ő nevénél a Fidesz-logó még mindig erősebb, és akinél a narancsos embléma van, az nyer" - mondta Kiszelly, utalva arra, hogy Simicska legfeljebb függetlenként mérethetné meg magát a fideszes jelölttel szemben.

Jelöltként ráadásul Simicska magyarázkodásra kényszerülhetne amiatt, hogy talán csak azért indul, mert az érinthetetlenséget jelentő mentelmi jogra vágyik. Ez a szavazók szemében Kiszelly szerint éppúgy visszatetsző, mintha a kampányban saját médiabirodalmát használná fel, és ahogy az is az lenne, ha - bár megtehetné - túl sokat költene, mert azt hihetnék, „duplán veszi majd vissza".

Nem az indulás, az alkupozíció a lényeg

Tényleges indulás nélkül is erős alkupozíció ez a helyzet Simicska Lajosnak a tavaszi parlamenti választás óta egyre durvuló Orbán-Simicska háborúban. Hiszen esetleg alkupozícióra tudja kényszeríteni a miniszterelnök-pártelnököt azzal, hogy lebegteti: elütheti a Fideszt a kétharmados többségtől. A nyilvánosság előtt tett fenyegetés elég egyértelmű: „kössünk fegyverszünetet".

Erős ütőkártya az üzletember kezében, hogy elbukhatja a Fidesz a kétharmadot Fotó: Bielik István - Origo

Valójában a háború lezárása Kiszelly szerint mindkét fél érdeke, mert a választók nem díjazzák a „belharcot". Ez rettentette el a szavazókat az önkormányzati választáson Szegeden, Békéscsabán vagy Kiskunfélegyházán is, ahol nem tudott nyerni emiatt a Fidesz jelöltje. Egy megosztott jobboldali szavazóbázis esetén Veszprémben fenyegető lehet a Jobbik és a Gyurcsány-párt jó szereplése is (A Jobbik közben közölte: ha Török Gábor elindul a választáson, nem állít vele szemben saját jelöltet.)

Simicska Lajos célja az lehet, hogy az újabb kétharmados győzelem mámorában élő Fideszt ráébressze: muszáj lassabban, óvatosabban, konszenzussal kormányozni, különben ez a ciklus adott, és nincs tovább. „Ő üzletember, nemcsak egy ciklusra, hanem hosszú távra tervez, vagyis a fenyegetését Orbán úgy is fordíthatná magának: érted haragszom, nem ellened" – magyarázta a politológus.

Békejobb ez vagy fenyegető ököl?

Ha Orbán Viktor megérti Simicska üzenetét a konszenzus fontosságáról, akkor Kiszelly szerint vége lehet köztük a háborúnak. Ám ha nem békejobbként, hanem fenyegető ökölként értelmezi Simicska lépését, folytatódik a háború, és az üzletemberhez köthető személyek kiszorítása. Például „Vida Ildikó lemondhat a támadások miatt megrendült egészségi állapotára hivatkozva".

Nehéz eldönteni, mit lép ebben a helyzetben Orbán Viktor, aki szeret ugyan harcolni, de kérdés, meddig hajlandó elmenni – állapította meg Varga Áron. A politikai elemző szerint is egyértelmű üzenet ez Orbánnak, akitől az lenne a racionális döntés, ha kiegyezne, az elmúlt hónapok történései sem ebbe az irányba mutatnak.

Valójában békejobbot nyújt Orbánnak, és lezárná a háborút Simicska Lajos Fotó: Bielik István - Origo

Simicska célja, hogy visszaszerezze az államigazgatásban és a kormányban a korábbi befolyását – tette világossá Varga. Sőt az is az érdeke, hogy a kétharmad megbomoljon, mert akkor nő a mozgástere, de ez nem csak a veszprémi időközi választással érhető el. Ugyanakkor igaz, hogy ha valamikor, most izgalmasnak ígérkezik, és lesz tétje egy időközi választásnak - tette hozzá.

Ha nem lesz kétharmad, az Orbánnak amúgy jobban fájna politikailag, mint Simicska Lajosnak üzletileg. Mint Varga meg is jegyezte „ahhoz, hogy valaki közbeszerzést nyerjen, nem kell alkotmányt módosítani". Az elemző mégsem tartja valószínűnek, hogy a fideszes veszprémi vereségtől megszűnik a kétharmad. „Megmarad, csak az a kérdés, milyen eszközökkel, kiken keresztül és milyen áron."

Szavazzon!

Ön szerint mi Simicska Lajos bejelentése?