Tízezrek hallgatását törheti meg a korrupcióellenes szervezet

Korrupció Ellenes Szövetség, Vancsura István, Hadházy Ákos, Horváth András, Vágó gábor
Vágólapra másolva!
Zászlót bontott a Korrupcióellenes Szövetség. Alapítói között van az áfacsalási botrányban ismertté vált, volt NAV-os Horváth András és a trafikügyet kirobbantó Hadházy Ákos volt fideszes képviselő is. Hamarosan egyesületet is létrehoznak, és az a céljuk, hogy megtörjék a korrupcióról tudó tízezrek hallgatását.
Vágólapra másolva!

Új személyek, köztük Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Király Zoltán, a rendszerváltás idején aktív közéleti szerepet vállaló újságíró, politikus - az őszi önkormányzati választáson az LMP színeiben indulva próbálkozott a visszatéréssel - is a nyilvánosság elé lépett kedden a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz) megalakulását bejelentő eseményen.

Zászlót bontottak

A Kellesz „kemény magja" ismerős nevekből áll: az áfacsalási üggyel a nyilvánosság elé lépett Horváth András volt NAV-os, a korábban szintén az adóhatóságnál dolgozó Vancsura István egykori főosztályvezető.

Az alapítók: Vancsura István, Hadházy Ákos, Horváth András, Vágó Gábor Fotó: Polyák Attila - Origo

Részt vesz a munkában Hadházy Ákos, a szekszárdi trafikmutyi leleplezésével ismertté vált volt fideszes politikus, továbbá Vágó Gábor ex-LMP-s képviselő is, aki „utcai harcosként küzd a korrupció ellen". A csapat tagja Karancsi Tibor volt rendőr, aki a 90-es évek olajügyeinek kirobbantásában vállalt szerepet.

A korrupcióellenes szerveződés hétfői bemutatóján elhangzott: a szervezet alapítói közt van még Becker András, az Atlatszo.hu újságírója, aki az Orbán-család vagyonosodásáról írt tanulmányt a Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam című könyvbe.

Tízezrek hallgatnak

A Kellesz bemutatkozó tájékoztatóján Hadházy Ákos arról beszélt, hogy tízezrek lehetnek az államigazgatásban, a központi szerveknél, akik munkájuk során rálátnak az eseményekre, és tudnak a korrupciós cselekményekről, de valami miatt nem beszélhetnek ezekről.

Tízezrek hallgatását törné meg a korrupcióellenes szervezet Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ismerős a helyzet, ez van a NAV-nál is: sokan kénytelenek szemet hunyni, mert féltik a munkájukat, egzisztenciájukat" – mondta az Origónak Horváth András. A volt NAV-os szerint szervezetük éppen abban próbál segítséget nyújtani, hogy ezek az emberek előléphessenek.

Sokan „félnek színre lépni, mert tartanak a bosszútól, és a jelenlegi körülmények között sajnos nem is ok nélkül" – mondta korábban, a szövetség alapítóinak múlt heti találkozója után az Origónak Horváth. Hozzátette: szervezetük nekik nyújtana majd jogi és lehetőségei szerint anyagi segítséget is.

Nyomást gyakorolnának

A korrupcióellenes szerveződés célja Horváth szerint az is, hogy a nyilvánosság erejével, a jövőben a köz tudomására hozott újabb és újabb korrupciógyanús esetekkel nyomást gyakoroljon a kormányzatra, a politikára, hogy visszaszoríthassák az egyre nagyobb méreteket öltő korrupciót.

Tiszta vizet öntenének a pohárba, és a nyomásgyakorlást eszköznek tartják Fotó: Polyák Attila - Origo

A nyomásgyakorlás nem cél, hanem eszköz - hívta fel a figyelmet Horváth -, mert a szervezetük valódi célja az lenne, hogy a mindenkori kormányoknak szakmai partnerei legyenek a korrupcióellenes harcban.

A szervezet jogszabályi javaslatokon is dolgozni kíván, mert szerintük a jelenlegi törvények nem szolgálják kellően a korrupciót feltárók biztonságát, és a korrupció leleplezésére hivatott intézményrendszer is „inkább az ügyek eltussolását segíti, semmint gátolja" - vélekedett Horváth.

Lesz honlap és egyesület

A szervezők a következő napokban, hetekben a Kellesz intézményi hátterét igyekeznek megteremteni. beszámoltunk róla, hogy az egyesület megalakítása, az alapszabály, alapító okirat formába öntése hetekig is eltarthat, ahogy a bejegyzésük is.

Horváth András most megerősítette: tervezik egy olyan honlap létrehozását is, mivel a korrupciót feltáró tevékenységet folytatnának, és ezen a felületen hoznák nyilvánosságra a tudomásukra jutottakat. Megjegyezte: máris sok információt, bejelentést kaptak, pedig még csak most alakultak.