Terjedhet a tízórás munkaidő

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség már bevezette, más minisztériumok fontolgatják, hogy bevezetik a tízórás munkanapot. A Miniszterelnökségen nem volt zökkenőmentes az új munkarendre váltás, több gyermekes alkalmazott felmondott, mert nem tudtak zárásig odaérni gyermekükért az óvodába, illetve az iskolába. Az Origónak nyilatkozó munkajogász azt mondta, nincs rendkívüli a napi tíz, vagy tizenkét órai munkavégzésben. 
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség után több tárca és minisztériumi háttérintézmény fontolgatja a tízórás munkanapra történő átállást - értesült a Magyar Nemzet. A Miniszterelnökség elismerte a meghosszabbított munkaidő bevezetését, de arról nem nyilatkoztak, emiatt hányan veszítették el az állásukat, volt-e, akit elbocsátottak, illetve hányan mondtak fel önszántukból.

Fél nyolctól hatig

Tájékoztatásuk szerint amióta Lázár János vezeti a Miniszterelnökséget, azóta a munkaidő reggel fél nyolctól este fél hatig tart, de bizonyos esetekben az átlag munkaidő 10-12 óra is lehet. Azt is mondták, a Miniszterelnökségen dolgozók elfogadták ezt a munkarendet.

Napi nyolc óra, de lehet több is

A Miniszterelnökségen bevezetett napi tízórás munkaidő mögött nincs jogszabályi változás - mondta az Origónak egy névtelenséget kérő munkajogász. Csak valószínűsíteni tudja, hogy a Miniszterelnökség úgynevezett munkaidőkeretet vezetett be, ami alapján lehet napi tíz, vagy akár napi tizenkét óra munkát kérni az alkalmazottaktól. Ha a Miniszterelnökség szabályosan járt el, akkor a munkaidő módosításról egy héttel korábban írásban értesítette a munkavállalót, és arra kell még ügyelnie, hogy havi átlagban kijöjjön a nyolcórás foglalkoztatás.

Nem rendkívüli

Vagyis dolgozhat egy vagy két hétig napi tíz, vagy akár tizenkét órát a munkavállaló, csak az azt követő hetekben ezt napi négy vagy hat órára kell csökkenteni. Más kérdés, hogy ezt betartják-e, mondta a munkajogász. Mivel a munkaidőkeret alkalmazása nem minősül rendkívüli munkavégzésnek, így túlóradíj vagy pluszjavadalmazás sem jár a dolgozóknak.

Ajánlottan kötelező munkaidő

Nincs szó a fent említett munkaidőkeretről, mondta az Origónak egy, az ügyet jól ismerő alkalmazott. Jelen állás szerint egy általános munkarend szerint dolgoznak, ami hétfőtől csütörtökig reggel fél nyolctól este fél hatig tart, pénteken reggel fél nyolctól délután fél négyig dolgoznak. Azt megerősítette forrásunk is, hogy a gyermekes alkalmazottak közül ezt sokan nem tudták vállalni, akik ott maradtak, azok nem merik firtatni a többletmunkaidőt, azt pedig végképp nem, hogy ezért kapnak-e túlórapénzt. Főnökeik éreztetik velük, hogy nincs választási lehetőségük. A minisztérium több alkalmazottja vidékről utazik be munkahelyére, esetükben az utazás további órákat jelent. Forrásunk fontosnak tartotta azt elmondani, hogy a köztisztviselőket a közvélemény gyakran összemossa a politikusokkal, holott előbbiek csak pontosan és tisztességesen szeretnék végezni a munkájukat, a döntéseket nem ők hozzák, azoknak elszenvedői.